Dosya:08. Магнусов ефект.ogv

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Tam çözünürlük(Ogg çok düzeyli ses/video dosyası, Theora/Vorbis, süre 30 sn, 1.920 × 1.080 piksel, 5,45 Mbps genelde, dosya boyutu: 19,17 MB)


Özet

Açıklama
Македонски: Магнусов ефект. Додека цевката ротира, поради триењето, таа го зафаќа воздухот околу неа. Поради тоа, од едната страна на цевката воздухот се движи со релативно поголема брзина од оној кој е на другата страна од цевката. Оваа разлика во брзините предизвикува разлика и во динамичките притисоци од двете страни. Согласно Бернулиевата равенка, тоа резултира со различни статички притисоци од двете страни на цевката. Така од едната страна се појавува дополнителна сила која ја бутка цевката и таа оди по закривена патека. Изведено и објаснето од проф. Оливер Зајков. Институт за физика на Природно-математичкиот факултет во Скопје.
English: Magnus effect. While the pipe rotates, as a consequence of the friction, it pulls the air around. This makes the air flowing with higher speed on one side of the pipe than the speed on the other side of the pipe. This results with different dynamic pressures on two sides. According to the Bernoulli's principle, it causes different static pressures on the two sides of the pipes, creating additional force on one of the sides, which pushes the pipe and it follows a curved path. Performed and explained by Prof. Oliver Zajkov at the Physics Institute at the Ss. Cyril and Methodius University of Skopje, Macedonia.
Français : Démonstration de l'effet Magnus.
Alors que le rouleau de papier tourne, il entraîne l'air qui l'entoure par frottement. La rotation entraîne une différence de vitesse de l'air, celui-ci se déplaçant plus rapidement d'un côté que de l'autre. Cela entraîne une différence de pression (principe de Bernoulli) qui crée une force résultante entraînant la trajectoire courbée de la chute.
Expérience réalisée et expliquée par le professeur Oliver Zajkov de l'Institut de physique de l'université Saints-Cyrille-et-Méthode de Skopje de Macédoine.
Română: Efectul Magnus. Când cilindrul se rotește, ca urmare a frecării, el trage aerul din jur. Aceasta face ca aerul să curgă cu viteză mai mare de o parte a cilindrului decât de cealaltă. Rezultă presiuni dinamice diferite de cele două părți. Conform principiului lui Bernoulli, aceasta cauzează presiuni statice diferite de cele două porți, și deci o forță mai puternică pe una din părți, forță ce împinge cilindrul, a cărei traiectorie se curbează. Efectuat de Prof. Oliver Zajkov de la Institutul de Fizică al Universității Sfinții Chiril și Metodiu din Skopje, Macedonia.
Tarih
Kaynak Yükleyenin kendi çalışması
Yazar Andrejdam

Lisanslama

Ben, bu işin telif sahibi, burada işi aşağıdaki lisans altında yayımlıyorum:
w:tr:Creative Commons
atıf benzer paylaşım
Bu dosya, Creative Commons Atıf-Benzer Paylaşım 4.0 Uluslararası lisansı ile lisanslanmıştır.
Şu seçeneklerde özgürsünüz:
  • paylaşım – eser paylaşımı, dağıtımı ve iletimi
  • içeriği değiştirip uyarlama – eser adaptasyonu
Aşağıdaki koşullar geçerli olacaktır:
  • atıf – Esere yazar veya lisans sahibi tarafından belirtilen (ancak sizi ya da eseri kullanımınızı desteklediklerini ileri sürmeyecek bir) şekilde atıfta bulunmalısınız.
  • benzer paylaşım – Maddeyi yeniden karıştırır, dönüştürür veya inşa ederseniz, katkılarınızı orijinal olarak aynı veya uyumlu lisans altında dağıtmanız gerekir.

Altyazılar

Bu dosyanın temsil ettiği şeyin tek satırlık açıklamasını ekleyin.

Bu dosyada gösterilen öğeler

betimlenen

21 Eylül 2015

application/ogg

a72b602b44f0ca03ad17e84182c70b0aa79c6f42

20.101.779 Bayt

29,5295 saniye

1.080 piksel

1.920 piksel

Dosya geçmişi

Dosyanın herhangi bir zamandaki hâli için ilgili tarih/saat kısmına tıklayın.

Tarih/SaatKüçük resimBoyutlarKullanıcıYorum
güncel18.15, 30 Aralık 201530 sn, 1.920×1.080 (19,17 MB)AndrejdamUser created page with UploadWizard

Bu görüntü dosyasına bağlantısı olan sayfalar:

Küresel dosya kullanımı

Aşağıdaki diğer vikiler bu dosyayı kullanır:

Meta veri