Don Coscarelli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Don Coscarelli
DoğumDon Coscarelli Jr.
17 Şubat 1954 (70 yaşında)
Trablus, Libya
MeslekSinema yönetmeni, senarist

Don Coscarelli (d. 17 Şubat 1954) Amerikan film yönetmeni ve senarist. Korku Filmi yönetmeni olarak bilinir. Phantasm serisi, The Beastmaster ve Bubba Ho-Tep en ünlü filmleridir.

Libya'da doğmuş ve Kuzey California'da büyümüştür. Ailesinde sinemacı ya da sinemaya ilgi duyan birisi olmamasına rağmen küçük yaşlardan beri film yapımı üzerine yoğunlaşmıştır.Film okuluna yazıldığı dönemlerde komşuları ve arkadaşları yardımıyla yaptığı kısa filmleri TV'lerde gösterime girmiş ve ödüller almıştır.

19 yaşında yapımcılığını üstlendiği ve yönettiği filmi Jim, The World's Greatest'i Universal Pictures'a satarak en genç yönetmen unvanını almıştır.

Coscarelli'nin en ünlü filmi Phantasm'dır. Phantasm ve devam niteliği taşıyan 3 filmi kült olmuş ve bütün dünyada büyük bir hayran kitlesi yaratmıştır. Yayınlandığı dönemde bütün dünyada büyük başarı kazanmış ve Fransa'da Festival du Cinema Fantastique at Avoriaz özel ödüle layık görülmüştür.

Ayrıca (Paul Pepperman ile birlikte yazdığı) yönettiği The Beastmaster bütün zamanların en iyi kablolu TV filmi olarak nitelendirilmiştir.

2003'te yönettiği Bubba Ho-Tep Bram Stoker ödülüne layık görülmüştür. Joe R. Lansdale'ın kısa hikâyesinden uyarlanan filmde  Bruce Campbell, Ossie Davis ve unutulmaz Phantasm dondurmacısı Reggie Bannister başrollerdedir. Bubba Ho-Tep birçok festivalde gösterime girmiş ve ödüller almıştır.

Don Coscarelli ayrıca Masters of Horror'ın ilk bölümlerini yönetmiş (Daha sonra ismi Incident On and Off a Mountain Road olarak değiştirilmiştir.) ve Stephen Romano ile bir Televizyon tiyatrosu yazmıştır.

Bubba Ho-Tep'in devam niteliği taşıyan Bubba Nosferatu'nun çalışmalarıyla uğraşmaktadır.

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Diğer bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]