Dombra partisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Facebookta kullanılan Dombra partisinin logosu

Dombra partisi (Kazakça: Домбыра Party, Домбыра пати), Kazakların geleneksel müzik aletlerini, özellikle milli saz olarak dombra, geleneksel müziği, unutulmaya yüz tutmuş güzel gelenekleri hatırlatarak yeniden gündeme getirmek ve genelde “Kazakçılığı” yaygınlaştırmak amacıyla ortaya çıkmış flashmob formatında bir harekettir. Dombra partileri, genelde haftanın belirli gününde halk çokça toplanan şehrin önemli ve belirli yerlerinde (park, alış-veriş merkezleri önleri) açık havada düzenlenir.

Etkinlik sırasında dombra ile Kazakların milli “sözsüz eseri” diye adlandırılabilecek melodileri çalınır, dombra eşliğinde şarkılar icra edilir. Bu hareketin özelliklerinden birisi, müzik aletlerini sadece uzmanlar ve özel eğitim alan müzisyenler değil, herhangi birinin de çalgı aleti çalabileceğini ispatlamak. Hareket, hiçbir siyasi amaç gütmemektedir.[1] Etkinliğe sadece dombra çalanlar değil, onlarla beraber diğer geleneksel müzik aletleri kullanabilen sanatçılar ve dinleyici-izleyiciler de katılır. Etkinlik hakkında duyurular sosyal medya aracılığıyla yapılır. Etkinlik sırasında çekilen video görüntüleri ve fotoğraflar internette yayınlanır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Dombra partileri, Kazak blogcuları tarafından 2012-2013 yıllarında başlatılan sosyal harekettir. Etkinlik bu isimle başta Astana, Almatı, Atırav, Aktav, Çimkent ve Oral olmak üzere Kazakistan’ın büyük şehirlerinde, ayrıca İstanbul, Londra gibi dünya metropollerinde de düzenlenmekte.[2]

Dombra partisinin resmi başlangıç tarihi 16 Ağustos 2012 tarihidir. Astana şehrinde bir grup genç, özellikle “Kerekİnfo” sayfasının aktif kullanıcıları Arşat Orazov, Aldan Jılgeldi, Nurgisa Asılbekov, Maralbek Sagınganov, Janasıl Bolatbek, Daniyar Alan, Almas Altay ile Nurbergen Makım adlı 8 delikanlının girişimiyle ortaya çıkan özel etkinliktir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]