Dokunmatik ekran

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dokunmatik teknolojisi sayfasından yönlendirildi)
Samsung marka dokunmalı bir akıllı telefon

Dokunmatik ekran, elektronik aygıtların parmak veya özel kalemler aracılığıyla hafifçe dokunarak kumanda edilmesine olanak sağlar. Hesap makinesi ve televizyon düğmelerinden, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve uzay teknolojilerine kadar çok çeşitli bir kullanım alanı vardır.

Dokunmalı ekranların çalışma ilkeleri, kullanım amaçlarına ve bulunacakları yere göre birkaç farklı çeşit gösterir. Bu tür aygıtlarda günümüzde kullanılan üç temel teknoloji mevcuttur: dirençli teknoloji, yüzey dalgası teknolojisi ve kızılötesi teknolojisi.[1] Dokunmatik ekran dünyada ilk (Eylül 2008) android 0.1 sürümüne sahip olan telefon HTC Dream G1'dir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Çakır vd. (2012), Dokunmatik Ekran 10 Ocak 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Akademik Bilişim’12 - XIV. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, Uşak Üniversitesi.
  2. ^ "İlk dokunmatik telefon ne zaman çıktı? İlk dokunmatik telefon Türkiye'ye kaç yılında geldi?". www.hurriyet.com.tr. 10 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2023.