Dokufest

Vikipedi, özgür ansiklopedi

DokuFest, Kosova'nın Prizren kentinde her yıl Ağustos ayında düzenlenen uluslararası bir belgesel ve kısa film festivalidir. 2002 yılında bir grup arkadaş tarafından kuruldu. O zamandan beri uluslararası ve bölgesel sanatçıları ve izleyicileri çeken kültürel bir etkinliğe dönüştü. Filmler sekiz günlük festival boyunca gösterilecek ve bunlara programlar, etkinlikler ve atölye çalışmaları eşlik edecek.

2022'de Dokufest, Avrupa Film Ödülleri'ne kısa film ve belgesel film olmak üzere iki kategoride aday gösterilen bir film festivali oldu.[1]

"Kosova kültürden çok çatışmalarla biliniyor, ancak ülkenin en güzel kasabasındaki bir film festivalinde parti ve sanat büyük bir etki yaratıyor." Koruyucu [2]

Arka fon[değiştir | kaynağı değiştir]

DokuFest, başlangıçta neredeyse hiç fon olmadan gönüllülük temelli bir organizasyon olarak kuruldu ve Kosova'daki topluluk ve ajanslardan destek almaya devam ediyor. Ancak, örgütün faaliyet gösterdiği benzersiz bağlam (savaş sonrası durum, benzer referans olayların eksikliği, kurumlardan ve potansiyel bağışçılardan duyulan güven eksikliği vb.) nedeniyle izlediği yol genellikle büyük zorluklarla ilişkilendirilmiştir.)

2008 yılı

yılında tam zamanlı ve yarı zamanlı sözleşmelerin yürürlüğe girmesine kadar gönüllüler tarafından yürütüldü ve az sayıda personelin istihdam edilmesine yol açtı. Organizasyonun, festivalin yanı sıra yıllık bazda projelerin uygulanmasında yer almasıyla bir organizasyon yapısına ihtiyaç duyuldu. Bu, birçok projenin başarılı bir şekilde uygulanmasıyla sonuçlanan birçok girişimin tasarımını, planlanmasını ve uygulanmasını üstlenen bir çekirdek ekibin kurulmasına yol açtı.

DokuFest, büyük ölçekli kültürel etkinlikler düzenlemenin yanı sıra, Kosova'da sağlam kültür politikaları ve alternatif eğitim sistemi için kültür, eğitim ve aktivizm ile de ilgilenmektedir.

2014 itibarıyla DokuFest sırasında dünyanın dört bir yanından 18.000'den fazla ziyaretçi Prizren'e gitti.[kaynak belirtilmeli]

Genel program[değiştir | kaynağı değiştir]

Festival kapsamında atölye çalışmaları, DokuPhoto sergileri, festival kampları ve konserler gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.[3]

Festival, Prizren kentindeki yedi doğaçlama sinemada film gösterimi, "DokuPhoto" fotoğraf sergisi, Atölye Çalışmaları, Ustalık Sınıfları ve tartışmaları da içeriyor.

Festivalin yaratıcı yönetmeni kurucu üyelerinden biri olan Veton Nurkollari'dir.

  • Film yapımcıları için bir dizi atölye çalışmasını, İnsan Hakları üzerine altı belgeselin yapımını ve Kosova genelinde bir dizi insan hakları tartışmasını içeren "İnsan Hakları Film Fabrikası - Kosova'nın Kenarlarından Öyküler" adlı film eğitimi girişimi .
  • İnsan hakları belgesel filmlerinin eğitim aracı olarak kullanılmasını ve Liselerde Kino Kulüplerinin kurulmasını ve Kosovalı lise öğrencilerine film fikirlerinin bir filme dönüştürülmesi sürecinde rehberlik eden Belgesel film okulunu içeren Film Yoluyla İnsan Hakları ve Demokratik Değerlerin Desteklenmesi. bitmiş belgesel
  • Prizren bölgesinin kırsal kesimlerinde belgesel film gösterimlerini hedefleyen Gezici Sinema “Kapınızdaki Sinema”, kırsal toplulukların günlük yaşamlarında yaşadıkları zorluklar ve çevrelerindeki kültürel etkinliklerin eksikliğine odaklanan tartışmalarla birleştirildi.
  • Kosova'da çevre ile ilgili konular ve yenilenebilir enerjilerin teşviki konusunda aktif olarak çalışan daha geniş STK ağının bir parçası .
  • Ulusal ve bölgesel ağlara aktif katılım ve katkı, sağlam kültür politikalarının geliştirilmesini ve hem Kosova'da hem de bölgede ilgili paydaşlarla tartışmaların düzenlenmesini amaçlıyor.

Sinema deneyimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Festivalin kökleri, ilkinin yapıldığı Prizren'in en eski sineması Lumbardhi Sinemasında yatmaktadır. DokuFest, iki ana mekanı olan Lumbardhi Indoor (gündüz kullanılır) ve Lumbardhi Outdoor (gece kullanılır, nam-ı diğer "Lumbardhi Bahçe") sinemanın ana STK'sı Lumbardhi Vakfı ile güçlü bir ilişki içinde olmaya devam ediyor.[4] DokuFest ayrıca, iç ve dış mekan gümüş perdesi (diğer adıyla DokuKino Plato/Plateau) ile yerel sineması DokuKino'yu (festival merkezinin yanında, Europa Kompleksi'nde yer alır) kullanır.

Prizren genelinde kültürel ve tarihi öneme sahip birden fazla nokta, derme çatma mekanlar olarak kullanılıyor. Bunlar şunları içerir:

  • River Cinema (Kino Lum), doğrudan Lumbardhi nehri üzerinde bir platform üzerine inşa edilmiştir.
  • Sonar Sinema, Prizren Kalesi'nin hemen dışında bir platform üzerine inşa edilmiştir.
  • Lunar Cinema, genellikle müzikal eylemlerin mekanı olan Kale'nin içine inşa edilmiştir.
  • Kino Klubi, Remzi Ademaj Lisesi yakınlarındaki bir film kulübü/pub, genellikle konuşmaların yapıldığı yer.

DokuNights[değiştir | kaynağı değiştir]

DokuFest, her yıl DokuNights'ta sahne almak üzere en iyi uluslararası ve yerel müzik eylemlerini bir araya getiriyor.[5] DokuNights, Kosova'nın uluslararası ve yerel şarkıcılar, gruplar ve DJ'lerin geçmiş performanslarında PJ Harvey gibi eylemlerin yer aldığı prömiyer müzik etkinliği haline geldi. Maraş Parkı'ndaki Andrra Sahnesi'nde düzenli olarak yapılmaktadır.

DokuTech[değiştir | kaynağı değiştir]

DokuFest ile eş zamanlı olarak çalışır ve teknik yenilik ve yaratıcılığa odaklanır.

DokuFest Yapımları[değiştir | kaynağı değiştir]

DokuFest, 2017 yılında İngiliz Akademisi Film Ödülü'ne layık görüldü.

DokuKids[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle genç konuklar için tasarlanmış bir film ve atölye programı.

Tema ve slogan[değiştir | kaynağı değiştir]

Festival her yıl benzersiz bir yıllık kimlik oluşturan bir tema etrafında programlanır ve oluşturulur.

Yıl Tema Slogan Sanatçı/Tasarımcı
2011 10 (X) DokuFest
2012 punk protestosu Punk Protesto Prizren Bardhi Haliti
2013 Sınırlar Sen benimkini frenle, ben de seninkini frenleyeceğim Daniel Mulloy
2014 Değiştirmek Saklanma Daniel Mulloy
2015 Göç Ama Özgürce Uçacak Kanatlarımız Yok Daniel Mulloy
2016 Yolsuzluk Daniel Mulloy
2017 Gelecek Ölmemiş Aneta Nurkolları
2018 Refleks Aynan Olacağım / Olduğun Gibi Gel Veton Nurkolları
2019 Gerçek Gerçek Burada Yatar DokuFest
2020 Bulaşma İletim, İletim, Dönüşüm Aneta Nurkolları
2021 Yirmi yıl Re:set Re:mix Re:act DokuFest
2022 hayatta kalma Nasıl hayatta kalınır. . . ? DokuFest

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • En İyi Ulusal Yarışma
  • En İyi Uluslararası Uzun Metrajlı Belgesel
  • En İyi Uluslararası Kısa Belgesel
  • En İyi Uluslararası Şort
  • En İyi Balkan Dox'u
  • En İyi İnsan Hakları
  • En İyi Yeşil
  • Seyirci Ödülü
  • En İyi Procredit EKO Videosu

2010 yılında DokuFest, en iyi 25 uluslararası belgesel festivalinden biri olarak seçilmiştir.[6]

Kazanan[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödüller 2012 2013 2014 2015 [7]
En iyi ulusal yarışma Portreti i Humbur (Lulzim Zeqiri) Kıyıdaki Taş (Jonada Yaşari) SESSİZLİK (HESHTJE) (Bekim Güri) TË PAFAJSHMIT (Amir Vitija)
En İyi Balkan Dox'u Srdjan Keca'dan Babama Mektup Erkekken Kızdım (Ivana Todorović) BUHARLAŞAN SINIRLAR (Iva Radivojevic) FLOTEL EUROPA

(Vladimir Tomic)

En iyi uluslararası Dox şortları Ulaşılamaz (Jakup Stozek) Belleville Bebek (Mia Engberg) ACİL ARAMALAR (Hannes Vartiainen ve Pekka Veikkolainen) ŞEYLER (Ben Rivers)
En iyi uluslararası özellik Dox OLABİLECEK VE OLABİLİRİM İNSANLAR (Boris Gerrets) Belleville Bebek, Mia Engberg DOMINO ETKİSİ (Elwira Niewiera ve PiotrRosolowski) MAKİNE TABANCASI VEYA DAKTİF MAKİNESİ (Travis)

Wilkerson

En iyi uluslararası şortlar Gardfrend (Cüneyt Karaahmetoğlu) Jens Assur'dan Bir Toplum ARA TOPLAM (Gunhild Enger) DİNLE (Hamy Ramezan ve Rungano Nyoni)
En İyi İnsan Hakları Gerçeği Sevmiyorsunuz – Guantanamo'da 4 Gün (Luc Cote ve Patricio Henriquez) Haydutların Dansı, Mohamed El Aboudi MACARİSTAN'DA KARAR (Eszter Hajdu) DEMOKRATLAR (Camilla Nielsson)
En İyi Yeşil Dox Kömür Krallığı (Antoneta Kastrati) Gelecek Aşkım (Maja Borg) METAMORPHOSEN (Sebastian Mez) VIRUNGA (Orlando von Einsiedel )
Seyirci Ödülü The Black Power Mix Bantları 1967-1975Â (Goran Hugo Olson) Kolona (Ujkan Hysaj) PËRQAFIMI (SARILMA) (Lulzim Guhelli) REMAKE, REMIX, RIP-OFF (Cem Kaya)
EN İYİ PROCREDIT EKO VİDEOSU ----
  1. Paradoks, Trim Kasemi
  2. Shkatërrojnë Gjelbrimin në Priştine (Visar Duriqi)
  3. Berllogu bohët prej Berllogut (Nora Raci)
  1. Açık Havalı Bir Gün (Odeta Cunaj & Alketa Ramaj)
  2. Lumenjtë e vdekur (Besnik Boletini)
  3. Reka Sitnica (Sonja Ristic)
  1. Je polic ve vetvetes (Albulena Veliu)
  2. Kahretsin (Vali Gjinali)
  3. Ruaje Ambientin (Imer Veliu)

2014'te DokuFest, her ikisi de Daniel Mulloy tarafından tasarlanan afişi ve sürükleyici kampanyası için Jihlava Uluslararası Belgesel Film Festivali'nde En İyi Afiş ve En İyi Festival Kimliği kazandı.[8]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "DOKUFEST BECOMES EFA NOMINATING FESTIVAL". DokuFest. DokuFest. 6 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022. 
  2. ^ The Guardian 2 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved November, 2014.
  3. ^ "DokuFest | About DokuFest". DokuFest. 23 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Lumbardhi Cinema". Lumbardhi (İngilizce). 12 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2022. 
  5. ^ "DokuFest". FilmFreeway (İngilizce). 20 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2022. 
  6. ^ "The top 25 Documentary Festivals" 27 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 11 June 2012 (Retrieved 12 November 2014)
  7. ^ Final Narrative Report. Dokufest
  8. ^ "Best Festival Poster & Identity Audience Award" 18 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., http://www.dokument-festival.com/, 1 Nov 2014, (Retrieved 12 November 2014)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]