Doğum oranına göre egemen devletler ve bağımlı bölgelerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Doğum oranına göre ülkeler, 2008.

Bu liste doğum oranına göre ülkelerin 3 farklı kuruluş tarafından yapılmış sıralamasını göstermektedir.

Metodoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaba doğum hızı; bir yıldaki canlı doğum sayısının, yıl ortası nüfusa bölünmesiyle hesaplanır[1]. Bu 1000 kişiye düşen doğum sayısı olarak ifade edilir.

İlk liste OECD'nin "2011 yıllık istatistik" raporundan alınmıştır.

Listede 2011 yılı için 236 ülke ve bağımlı bölge sıralanmıştır.

İkinci liste Dünya Bankası'nın 2010 verileridir.[2]

Üçüncü liste ise CIA World Factbook'un 2013 verileridir.[3] Bu listede bağımlı bölgeler bulunmamaktadır.

Ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 Listesi; OECD 2010 Listesi; World Bank 2013 Listesi; CIA World Factbook
Sıra Ülke Doğum oranı
(yılda her bin kişi başına düşen)
1  Nijer 50.0
2  Mali 45.4
3  Afganistan 45.1
4  Burkina Faso 45.0
5  Malavi 44.6
6  Uganda 44.1
7  Zambiya 43.6
8  Çad 43.2
9  Demokratik Kongo Cumhuriyeti 42.5
10  Somali 42.3
11  Ruanda 42.1
12  Mozambik 41.4
13  Angola 40.9
14  Tanzanya 39.8
15  Gine-Bissau 39.4
16  Doğu Timor 39.2
17  Sierra Leone 38.4
18  Ekvator Ginesi 37.4
19  Benin 37.3
20  Gine 37.3
21  Nijerya 36.9
22  Güney Sudan 36.8
23  Senegal 36.7
24  Liberya 36.1
25  Kenya 36.1
26  Yemen 35.9
27  Etiyopya 35.7
28  Gambiya 34.6
29  Solomon Adaları 34.3
30  Kamerun 34.2
31  Eritre 33.6
32  Madagaskar 33.5
33  Burundi 33.3
34  Orta Afrika Cumhuriyeti 33.2
35  Moritanya 33.2
36  Fildişi Sahili 32.8
37 Şablon:Ülke veri State of Palestine 32.8
38  Sudan 32.6
39  Kongo Cumhuriyeti 31.9
40  Marshall Adaları 31.1
41  Vanuatu 31.1
42  Svaziland 31.1
43  Irak 31.0
44  Umman 31.0
45  Togo 30.9
46  Papua Yeni Gine 30.9
47  Gana 30.8
48  Guatemala 30.5
49  Lesotho 30.4
50  Mısır 30.4
51  Nauru 29.7
52  Komorlar 29.4
53  São Tomé ve Príncipe 29.4
54  Zimbabve 29.2
55  Ürdün 28.9
56  Tacikistan 28.7
57  Laos 28.0
58  Kiribati 27.8
59  Suriye 27.6
60  Pakistan 27.5
61  Monako 27.3
62  Honduras 27.3
63  Kırgızistan 27.1
64  Tonga 26.5
65  Cibuti 26.5
66  Fransız Guyanası 26.1
67  Haiti 26.0
68  Yeşil Burun Adaları 25.9
69  Bolivya 25.8
70  Namibya 25.8
71  Gabon 25.7
72  Kamboçya 25.4
73  Filipinler 25.3
74  Moğolistan 25.1
75  Cezayir 24.8
76  Botsvana 24.8
77  Samoa 24.8
78  Nepal 24.3
79  Lübnan 24.3
80  Mikronezya Federal Devletleri 23.5
81  Amerikan Samoası 23.5
82  Mayotte 23.2
83  Nikaragua 23.2
84  Suudi Arabistan 22.9
85  Paraguay 22.9
86  Tuvalu 22.9
87  Kazakistan 22.5
88  Maldivler 22.4
89  Belize 22.1
90  Tokelau 22.1
91  Batı Sahra 21.9
92  Hindistan 21.8
93  Türkmenistan 21.7
94  Libya 21.5
95  Özbekistan 21.5
96  Fiji 21.4
97  İsrail 21.4
98  Dominik Cumhuriyeti 21.1
99  Güney Afrika 21.0
100  Bhutan 20.7
101  Kuzey Mariana Adaları 20.7
102  Guam 20.6
103  Venezuela 20.2
104  El Salvador 20.0
105  Peru 19.9
106  Panama 19.7
Şablon:Nobayrakülke 19.4
107  Azerbaycan 19.4
108  Myanmar 19.3
109  Bangladeş 19.2
110  Kosova 19.1
111  Kolombiya 18.9
112  Fas 18.8
113  Arjantin 18.7
114  Surinam 18.7
115  Tunus 18.6
116  Seyşeller 18.6
117  İran 18.2
118  Endonezya 18.1
119  Meksika 17.5
120  Malezya 17.5
121  Sri Lanka 17.4
122  Réunion 17.0
123  Fransız Polinezyası 17.0
124  Saint Vincent ve Grenadinler 16.8
125  Cook Adaları 16.8
126  Yeni Kaledonya 16.7
127  Türkiye 16.7
128  Vietnam 16.6
129  Saint Martin 16.6
130  Guyana 16.6
131  Grenada 16.5
132  İrlanda 16.3
133  Kuveyt 16.0
134  Kosta Rika 15.9
135  Brunei 15.5
136  Jamaika 15.2
137  Trinidad ve Tobago 15.2
138  Ekvador 15.1
139  Bahreyn 15.0
140  Cebelitarık 14.9
141  Niue 14.8
142  Turks ve Caicos Adaları 14.8
143  Brezilya 14.7
144  Şili 14.5
145  Cayman Adaları 14.5
146  Grönland 14.5
147  Kuzey Kore 14.4
148  Yeni Zelanda 14.3
149  İzlanda 14.1
150  Uruguay 14.1
151  Bahamalar 13.8
152  Antigua ve Barbuda 13.8
153  Curaçao 13.6
154  Guadeloupe 13.6
155  Palau 13.6
156  Hong Kong 13.5
157  Wallis ve Futuna 13.4
158  Avustralya 13.3
159  Ermenistan 13.3
160  Martinique 13.0
161  Sint Maarten 13.0
162  Gürcistan 12.9
163  Birleşik Krallık 12.9
164  Dominika 12.8
165  Saint Lucia 12.8
166  ABD 12.7
167  Rusya 12.6
168  Fransa 12.6
169  Saint Kitts ve Nevis 12.5
170  Tayland 12.4
171  Man Adası 12.3
172  Pitcairn Adaları 12.3
173  Norveç 12.2
174  Barbados 12.2
175  Belçika 11.9
176  Çin 11.9
177  Bermuda 11.9
178  Faroe Adaları 11.9
179  Katar 11.9
180  Küba 11.8
181  İsveç 11.8
182  Karadağ 11.6
183  Arnavutluk 11.5
184  Beyaz Rusya 11.5
185  Mauritius 11.4
186  Porto Riko 11.4
187  Kıbrıs Cumhuriyeti 11.3
188  Slovakya 11.3
189  Litvanya 11.3
190  Jersey 11.3
191  Kanada 41.2
192  Makedonya 11.1
193  Finlandiya 11.1
194  Anguilla 11.1
195  ABD Virjin Adaları 11.1
196  Moldova 11.0
197  Ukrayna 11.0
198  Estonya 11.0
199  Lihtenştayn 10.9
200  Lüksemburg 10.9
201  Hollanda 10.8
202  Slovenya 10.7
203  Makao 10.6
204  Danimarka 10.6
205  Aruba 10.6
206  Çek Cumhuriyeti 10.4
207  Polonya 10.2
208  İspanya 10.2
209  San Marino 10.2
210  İsviçre 10.2
211  Andorra 10.2
212  Saint Barthélemy 10.2
213  Malta 10.2
214  Guernsey 10.1
215  Britanya Virjin Adaları 10.1
216  Birleşik Arap Emirlikleri 9.6
217  Bulgaristan 9.6
218  Singapur 9.5
219  Güney Kore 9.4
220  Hırvatistan 9.4
221  Montserrat 9.3
222  Avusturya 9.3
223  Romanya 9.2
224  Yunanistan 9.2
225  Portekiz 9.2
226  Letonya 9.1
227  İtalya 9.1
228  Sırbistan 9.0
229  Falkland Adaları 9.0
230  Macaristan 8.8
231  Saint Helena 8.5
232  Tayvan 8.5
233  Japonya 8.3
234  Saint Pierre ve Miquelon 8.3
235  Bosna-Hersek 8.3
236  Almanya 8.1
Rank Country Birth rate
(births per year per 1000 persons)
1  Nijer 49
2  Mali 46
3  Zambiya 46
4  Uganda 45
5  Çad 45
6  Malavi 44
7  Afganistan 44
8  Somali 44
9  Demokratik Kongo Cumhuriyeti 43
10  Burkina Faso 43
11  Angola 42
12  Tanzanya 41
13  Ruanda 41
14  Nijerya 40
15  Benin 40
16  Liberya 39
17  Gine 39
18  Sierra Leone 39
19  Doğu Timor 38
20  Gine-Bissau 38
21  Yemen 38
22  Gambiya 38
23  Mozambik 38
24  Kenya 38
25  Komorlar 38
26  Senegal 37
27  Ekvator Ginesi 37
28  Eritre 36
29  Kamerun 36
30  Irak 35
31  Demokratik Kongo Cumhuriyeti 35
32  Madagaskar 35
33  Orta Afrika Cumhuriyeti 35
34  Fildişi Sahili 34
35  Burundi 34
36  Moritanya 34
37 Şablon:Ülke veri West Bank and Gaza 33
38  Sudan 33
39  Guatemala 32
40  Togo 32
41  Solomon Adaları 32
42  Gana 32
43  Etiyopya 31
44  São Tomé ve Príncipe 31
45  Papua Yeni Gine 30
46  Vanuatu 30
47  Svaziland 29
48  Zimbabve 29
49  Cibuti 29
50  Tacikistan 28
51  Lesotho 28
52  Pakistan 27
53  Tonga 27
54  Gabon 27
55  Honduras 27
56  Haiti 27
57  Kırgızistan 27
58  Bolivya 26
59  Namibya 26
60  Filipinler 25
61  Ürdün 25
62  Mikronezya Federal Devletleri 25
63  Samoa 25
64  Belize 25
65  Paraguay 24
66  Nepal 24
67  Nikaragua 24
68  Botsvana 24
69  Moğolistan 23
70  Özbekistan 23
71  Mısır 23
72  Libya 23
73  Suriye 23
74  Laos 23
75  Kamboçya 22
76  Kazakistan 22
77  Hindistan 22
78  İsrail 22
79  Dominik Cumhuriyeti 22
80  Suudi Arabistan 22
81  Türkmenistan 22
82  Fiji 22
83  Güney Afrika 21
84  Yeşil Burun Adaları 21
85  Ekvador 21
86  Venezuela 21
87  Bhutan 20
88  Peru 20
89  Bangladeş 20
90  El Salvador 20
91  Malezya 20
92  Cezayir 20
93  Panama 20
94  Kolombiya 20
95  Meksika 20
96  Bahreyn 20
97  Fas 20
98  Grenada 19
99  Brunei 19
100  Azerbaycan 19
101  Seyşeller 18
102  Surinam 18
103  Endonezya 18
104  Kuveyt 18
105  Sri Lanka 18
106  Guyana 18
107  Umman 18
108  Guam 18
109  Türkiye 18
110  Tunus 18
111  Myanmar 17
112  Arjantin 17
113  İran 17
114  Saint Vincent ve Grenadinler 17
115  Fransız Polinezyası 17
116  Maldivler 17
117  Vietnam 17
118  İrlanda 17
119  Yeni Kaledonya 16
120  Jamaika 16
121  Kosta Rika 16
122  Brezilya 15
123  Bahamalar 15
124  İzlanda 15
125  Lübnan 15
126  Grönland 15
127  Ermenistan 15
128  Cayman Adaları 15
129  Yeni Zelanda 15
130  Trinidad ve Tobago 15
131  Uruguay 14
132  Şili 14
133  Kuzey Kore 14
134  ABD 14
135  Porto Riko 13
136  Birleşik Arap Emirlikleri 13
137  Birleşik Krallık 13
138  Saint Lucia 13
139  Avustralya 13
140  Fransa 13
141  Arnavutluk 13
142  Katar 13
143  Norveç 13
144  Hong Kong 13
145  Rusya 13
146  Moldova 12
147  İsveç 12
148  Karadağ 12
159  Tayland 12
160  Çin 12
161  Bermuda 12
162  ABD Virjin Adaları 12
163  Gürcistan 12
164  Estonya 12
165  Mauritius 12
166  Belçika 12
167  Kıbrıs Cumhuriyeti 12
168  Lüksemburg 12
169  Aruba 11
170  Danimarka 11
171  Finlandiya 11
172  Beyaz Rusya 11
173  Kanada 11
174  Slovakya 11
175  Çek Cumhuriyeti 11
176  Hollanda 11
177  San Marino 11
178  Slovenya 11
179  Barbados 11
180  Polonya 11
181  Ukrayna 11
182  Litvanya 11
183  Makedonya 11
184  İspanya 11
185  İsviçre 10
186  Bulgaristan 10
187  Küba 10
188  Romanya 10
189  Hırvatistan 10
190  Andorra 10
191  Yunanistan 10
192  Makao 10
193  Malta 10
194  Portekiz 10
195  Avusturya 9
196  Sırbistan 9
197  Güney Kore 9
198  Singapur 9
199  İtalya 9
200  Lihtenştayn 9
201  Macaristan 9
202  Letonya 9
203  Bosna-Hersek 9
204  Japonya 9
205  Almanya 8
Rank Country Birth rate
(births per year per 1000 persons)
1  Nijer 46.84
2  Mali 46.06
3  Uganda 44.50
4  Burkina Faso 42.81
5  Zambiya 42.79
6  Somali 41.45
7  Burundi 40.04
8  Malavi 39.98
9  Kongo Cumhuriyeti 39.63
10  Angola 39.16
11  Mozambik 39.08
12  Afganistan 39.05
13  Nijerya 38.78
14  Güney Sudan 38.50
15  Etiyopya 38.07
16  Çad 37.99
17  Sierra Leone 37.77
18  Tanzanya 37.25
19  Benin 37.02
20  Demokratik Kongo Cumhuriyeti 36.34
21  Gine 36.30
22  São Tomé ve Príncipe 36.05
23  Orta Afrika Cumhuriyeti 35.80
24  Liberya 35.75
25  Senegal 35.64
26  Ruanda 35.49
27  Togo 34.90
28  Doğu Timor 34.85
29  Gabon 34.82
30  Ekvator Ginesi 34.35
31  Gine-Bissau 34.28
32  Madagaskar 33.58
33  Gazze Şeridi 33.27
34  Gambiya 32.59
35  Zimbabve 32.41
36  Moritanya 32.31
37  Kamerun 31.93
38  Gana 31.70
39  Yemen 31.63
40  Eritre 31.39
41  Batı Sahra 31.18
42  Sudan 30.84
43  Komorlar 30.26
44  Kenya 30.08
45  Fildişi Sahili 29.83
46  Irak 27.51
47  Marshall Adaları 27.21
48  Solomon Adaları 26.90
49  Nauru 26.39
50  Vanuatu 26.35
51  Lesotho 26.31
52  Ürdün 26.23
53  Guatemala 25.99
54  Svaziland 25.69
55  Belize 25.58
56  Tacikistan 25.49
57  Papua Yeni Gine 25.40
58  Laos 25.23
59  Kamboçya 24.88
60  Filipinler 24.62
61  Cibuti 24.50
62  Umman 24.43
63  Cezayir 24.25
64  Honduras 24.16
65  Tonga 24.12
66  Batı Şeria 23.81
67  Mısır 23.79
68  Bolivya 23.77
69  Pakistan 23.76
70  Kırgızistan 23.67
71  Tuvalu 23.56
72  Haiti 23.35
73  Suriye 23.01
74  Amerikan Samoası 22.84
75  Kiribati 22.18
76  Bangladeş 22.07
77  Samoa 21.70
78  Botsvana 21.69
79  Nepal 21.48
80  Mikronezya Federal Devletleri 21.44
81  Yeşil Burun Adaları 20.96
82  Namibya 20.72
83  Kuveyt 20.61
84  Malezya 20.41
85  Moğolistan 20.34
86  Fiji 20.28
87  Hindistan 20.24
88  Kazakistan 20.03
89  Venezuela 19.66
90  Kuzey Mariana Adaları 19.60
91  Türkmenistan 19.53
92  Ekvador 19.23
93  Dominik Cumhuriyeti 19.21
94  Güney Afrika 19.14
95  Suudi Arabistan 19.01
96  Panama 18.91
97  Burma 18.89
98  Peru 18.85
99  Nikaragua 18.77
100  Libya 18.74
101  Fas 18.73
102  İsrail 18.71
103  Jamaika 18.65
104  Meksika 18.61
105  Bhutan 18.43
106  İran 18.40
107  Brunei 17.63
108  Endonezya 17.38
109  Guam 17.23
110  Türkiye 17.22
111  Özbekistan 17.20
112  Azerbaycan 17.17
113  El Salvador 17.12
114  Arjantin 17.12
115  Tunus 17.12
116  Surinam 17.10
117  Turks ve Caicos Adaları 17.05
118  Kolombiya 16.98
119  Paraguay 16.95
120  Sri Lanka 16.64
121  Grenada 16.57
122  Vietnam 16.56
123  Guyana 16.31
124  Kosta Rika 16.25
125  Antigua ve Barbuda 16.07
126  Bahamalar 15.81
127  Yeni Kaledonya 15.81
128  Fransız Polinezyası 15.70
129  Birleşik Arap Emirlikleri 15.65
130  Dominika 15.61
131  İrlanda 15.50
132  Maldivler 15.38
133  Brezilya 14.97
134  Cook Adaları 14.93
135  Seyşeller 14.85
136  Lübnan 14.79
137  Grönland 14.57
138  Kuzey Kore 14.49
139  Saint Lucia 14.19
140  Cebelitarık 14.19
141  Bahreyn 14.16
142  Saint Vincent ve Grenadinler 14.12
143  Şili 14.12
144  Trinidad ve Tobago 14.07
145  Saint Kitts ve Nevis 13.79
146  Wallis ve Futuna 13.74
147  ABD 13.66
148  Mauritius 13.62
149  Yeni Zelanda 13.48
150  Faroe Adaları 13.36
151  Uruguay 13.28
152  İzlanda 13.15
153  Sint Maarten 13.00
154  Ermenistan 12.86
155  Anguilla 12.82
156  Aruba 12.72
157  Tayland 12.66
158  Fransa 12.60
159  Arnavutluk 12.57
160  Moldova 12.38
161  Birleşik Krallık 12.26
162  Çin 12.25
163  Avustralya 12.23
164  Cayman Adaları 12.17
165  Rusya 12.11
166  Barbados 12.10
167  Makedonya 11.72
168  Lüksemburg 11.72
169  Kıbrıs Cumhuriyeti 11.45
170  Bermuda 11.39
171  Jersey 11.39
172  Montserrat 11.37
173  Porto Riko 11.28
174  Man Adası 10.27
175  Beyaz Rusya 10.99
176  Palau 10.90
177  Hollanda 10.85
178  Norveç 10.80
179  Britanya Virjin Adaları 10.78
180  Karadağ 10.75
181  Gürcistan 10.72
182  ABD Virjin Adaları 10.69
183  Lihtenştayn 10.67
184  İsviçre 10.45
185  Estonya 10.38
186  Finlandiya 10.36
187  İsveç 10.33
188  Kanada 10.28
189  Slovakya 10.27
190  Malta 10.27
191  Danimarka 10.20
192  Saint Helena 10.19
193  İspanya 10.14
194  Katar 10.08
195  Belçika 10.00
196  Guernsey 9.95
197  Küba 9.92
198  Letonya 9.91
199  Polonya 9.88
200  Portekiz 9.59
201  Hırvatistan 9.53
202  Ukrayna 9.52
203  Romanya 9.40
204  Macaristan 9.37
205  Litvanya 9.36
206  Sırbistan 9.15
207  Bulgaristan 9.07
208  Makao 9.03
209  Yunanistan 8.94
210  İtalya 8.94
211  Bosna-Hersek 8.92
212  Andorra 8.88
213  San Marino 8.78
214  Avusturya 8.73
215  Slovenya 8.66
216  Tayvan 8.61
217  Çek Cumhuriyeti 8.55
218  Almanya 8.37
219  Güney Kore 8.33
220  Japonya 8.23
221  Singapur 7.91
222  Saint Pierre ve Miquelon 7.79
223  Hong Kong 7.58
224  Monako 6.79

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ KOÇ, Prof.Dr.İsmet ve ark. (2008). "Yaş Yapısındaki Değişimler". Türkiyenin demografik Dönüşümü. hacettepe.edu.tr. http://www.hips.hacettepe.edu.tr/TurkiyeninDemografikDonusumu_220410.pdf. Erişim tarihi: 20 Aralık 2014. 
  2. ^ Worldbank - Birth rate
  3. ^ The World Factbook - Birth rate