Doğu Oğuz dilleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğu Oğuz dilleri
Coğrafi dağılımTürkmenistan ve Kuzeydoğu İran
SınıflandırmaTürki diller
Alt bölümler
Doğu Oğuz dilleri, diğer Oğuz dilleri içerisinde turuncu renkte gösterilmiştir.

Doğu Oğuz dilleri veya Doğu Oğuzca, Türkî diller ailesine bağlı Oğuz dil grubunun doğu kolunu oluşturan diller. Glottolog'a göre dil grubu Türkmence ve Horasan Türkçesi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.[1][2] Gruba ait değişkeler, coğrafî açıdan Türkmenistan'ın güneyinde ve İran'ın kuzeydoğusunda konuşulmaktadır.

Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekirdek Oğuzca olarak adlandırılan Batı, Orta ve Doğu Oğuz dilleri ve Kaşkayca (Güney Oğuzca), Salarca ile birlikte, Türk dilleri içerisindeki Oğuz grubununu oluşturur. Glottolog, Doğu Oğuz grubunu Türkmence ve Horasan Türkçesi olmak üzere ikiye ayırır. Bu diller ise kendi içlerinde çeşitli değişke ve lehçelere ayrılmıştır:[1]

  • Horasan Türkçesi
    • Kendi içinde Kuzey, Kuzeydoğu, Kuzeybatı, Güney ve Güneydoğu Horasan Türkçesi, Langar ve Batı Goçan olmak üzere ayrılmıştır.
  • Türkmence
    • Kendi içinde Anevli, Çovdur, Esari, Göklen, Kaşarlı, Nerezim, Nohurli, Salur, Sarık, Teke ve Yomut olmak üzere ayrılır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Glottolog 4.2.1 - East Oghuz". glottolog.org. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020. 
  2. ^ Robbeets, Martine; Savelyev, Alexander (27 Mayıs 2020). The Oxford Guide to the Transeurasian Languages (İngilizce). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-880462-8. 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2020.