Doğu Asya'daki Dünya Mirasları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü), Doğu Asya'nın 5 ülkesinde ("taraf devletler" olarak da geçmektedir) 73 Dünya Mirası Alanı belirledi: Çin, Moğolistan, Kuzey Kore, Güney Kore ve Japonya.[1][2]

Bu bölgede, Çin 50 miras alanı ile en çok Dünya Mirasına sahip ülkedir.[3] Bölgeden ilk siteler (ve yalnızca 1980'lerde veya daha önce atanan siteler) Çin Seddi, Tai Dağı, Zhoukoudian'daki Pekin Adamı Bölgesi,Ming ve Qing Hanedanları İmparatorluk Sarayları,Mogao Mağaraları  ve İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi idi ve bü sitelerin hepsi Çin'deydi.[4] UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi, her sene listedeki yeni Dünya Mirasları ekleyenilir veya kriterleri karşılamayan alanları listeden çıkarabilir. Seçim on kritere dayanmaktadır: altısı kültürel miras (i-vi) ve dört tane doğal miras (vii-x).[5] Bazı alanlar, hem kültürel hem de doğal kriterleri aynı anda karşılayabilir ve "karma miras" alanı olarak listelenebilir. Doğu Asya'da 53 kültürel, 14 doğal ve 4 karma site bulunmaktadır.[6]

Dünya Miras Komitesi, "bir alanın Dünya Mirası Listesi'nde yazılı olduğu özellikleri tehdit eden koşulları" gerekçe göstererek bir alanın tehlike altında olduğunu belirtebilir. Bu bölgede tehlike altında herhangi bir site yoktur ve daha önce de hiçbir site tehlike altında olarak listelenmemiştir. Olası durumlarda tehlike altında olarak listelemesi birçok durumda UNESCO tarafından değerlendirilmiştir.[7]

Tayvan'da bir dizi site önerilmiş olsa da, siyasi nedenler adadaki herhangi bir bölgenin listelenmesini engelledi. Birleşmiş Milletler Tayvan'ı Çin Halk Cumhuriyeti'nin toprakları olarak görmektedir; Tayvan'daki herhangi bir Dünya Mirası Bölgesi, adada herhangi bir fiili otoriteye sahip olmayan ÇHC'nin sorumluluğu altındadır. ÇHC, Tayvan'daki herhangi bir sitenin listelenmesini engellemektedir.[8]

Tablo[değiştir | kaynağı değiştir]

Tablonun üzerindeki sıralama butonuna basılarak ilgili kategori ile ilgili yeniden sıralama yapılabilir.

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[6]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[5]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Listelenen alanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  * Sınıraşan site
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Wudang Dağlarındaki Tarihi Binalar A complex of interconnected traditional houses with tile roofs and red walls. Danjiangkou, Hubei, ÇinÇin
32°28′0″K 111°0′0″D / 32.466667°K 111°D / 32.466667; 111 (Ancient Building Complex in the Wudang Mountains)
Kültürel:
(i)(ii)(vi)
1994 [9]
Tarihi Ping Yao Şehri A street lined by traditional houses with red lampions leading to a multi-storied gate. Pingyao, Shanxi, ÇinÇin
37°12′5″K 112°9′16″D / 37.20139°K 112.15444°D / 37.20139; 112.15444 (Ancient City of Ping Yao)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)
1997 [10]
Güney Anhui'deki Tarihi Köyler; Xidi ve Hongcun Small street lined by white houses with tile roofs. Huangshan, Yi County, Anhui, ÇinÇin
29°54′16″K 117°59′15″D / 29.90444°K 117.9875°D / 29.90444; 117.9875 (Ancient Villages in Southern Anhui – Xidi and Hongcun)
Kültürel:
(iii)(iv)(v)
52 (130); buffer zone 730 (1.800) 2000 [11]
Hōryū-ji Bölgesindeki Budist Anıtları A two-storied wooden gate and a pagoda in the background. Nara, Japonya
34°37′0″K 135°44′0″D / 34.616667°K 135.733333°D / 34.616667; 135.733333 (Buddhist Monuments in the Horyu-ji Area)
Kültürel:
(i)(ii)(iv)(vi)
15 (37); buffer zone 571 (1.410) 1993 [12]
Antik Koguryo Krallığı'nın Başkentleri ve Mezarları Ruins of a low step-pyramid like structure. Huanren Manchu Autonomous County, Liaoning ve Ji'an, Jilin, Çin
41°9′25″K 126°11′14″D / 41.15694°K 126.18722°D / 41.15694; 126.18722 (Capital Cities and Tombs of the Ancient Koguryo Kingdom)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)
4.165 (10.290); buffer zone 14.142 (34.950) 2004 [13]
Changdeokgung Sarayı Two storied traditional building with tile roof and walls decorated in red, green and yellow. Seoul, Güney Kore
37°34′46″K 126°59′28″D / 37.57944°K 126.99111°D / 37.57944; 126.99111 (Changdeokgung Palace Complex)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)
1997 [14]
Chengjiang Fosil Sitesi
Haikouella lanceolata (Primitif chardate – ancestral vertebrate).
Yunnan, Çin
28°25′19″K 106°2′33″D / 28.42194°K 106.0425°D / 28.42194; 106.0425 (Chengjiang Fossil Site)
Natural:
(viii)
512 (1.270); buffer zone 220 (540) 2012 [15]
Danxia Yer Şekilleri Various regions of China, Çin
28°25′19″K 106°2′33″D / 28.42194°K 106.0425°D / 28.42194; 106.0425 (China Danxia)
Natural:
(vii)(viii)
82.151 (203.000); buffer zone 218.357 (539.570) 2010 [16]
Suzhou Klasik Bahçeleri Chinese style pavilion near a pond with lotuses. Suzhou, Jiangsu, Çin
31°19′0″K 120°27′0″D / 31.316667°K 120.45°D / 31.316667; 120.45 (Classical Gardens of Suzhou)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)
12 (30); buffer zone 27 (67) 1997[nb 1] [17]
Koguryo Mezarları Kompleksi Mural of men on horses with bows and arrows shooting deer. Pyongyang ve Nampho, Kuzey Kore
38°51′47″K 125°24′54″D / 38.86306°K 125.415°D / 38.86306; 125.415 (Complex of Koguryo Tombs)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)
233 (580); buffer zone 1.701 (4.200) 2004 [18]
Honghe Hani Pirinç Teraslarının Kültürel Manzarası Rice Terraces in southern China. Yuanyang County, Yunnan, Çin
23°5′36″K 102°46′48″D / 23.09333°K 102.78°D / 23.09333; 102.78 (Cultural Landscape of Honghe Hani Rice Terraces)
Kültürel:
(iii)(v)
16,603 (41,03); buffer zone 29,501 (72,90) 2013 [19]
Dazu Kaya Oymaları Stone sculptures of people interacting with each other and in the background a row of much larger seated buddha sculptures. Chongqing, Çin
29°42′4″K 105°42′18″D / 29.70111°K 105.705°D / 29.70111; 105.705 (Dazu Rock Carvings)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)
20 (49); buffer zone 211 (520) 1999 [20]
Fujian Tulou A number of circular buildings with an interior courtyard. There are only few and small windows to the outside and balconies on the inner courtyard side. Fujian, Çin
25°1′23″K 117°41′9″D / 25.02306°K 117.68583°D / 25.02306; 117.68583 (Fujian Tulou)
Kültürel:
(iii)(iv)(v)
153 (380); buffer zone 935 (2.310) 2008 [21]
Fujisan, sacred place and source of artistic inspiration Mount Fuji from Oshino-Hakkai Chūbu region, Japonya
35°21′39″K 138°43′39″D / 35.36083°K 138.7275°D / 35.36083; 138.7275 (Fujisan, sacred place and source of artistic inspiration)
Kültürel:
(iii)(vi)
20.702 (51.160); buffer zone 49.628 (122.630) 2013 [22]
Gochang, Hwasun ve Ganghwa Dolmen Alanları A tall dolmen consisting of two standing stones carrying one horizontal stone on top. Gochang, Jeollabuk-do; Hwasun, Jeollanam-do ve Ganghwa, Incheon, Güney Kore
34°58′0″K 126°55′45″D / 34.966667°K 126.92917°D / 34.966667; 126.92917 (Gochang, Hwasun and Ganghwa Dolmen Sites)
Kültürel:
(iii)
52 (130); buffer zone 315 (780) 2000 [23]
Ryukyu Krallığı'nın Gusuku Alanları ve İlgili Varlıkları Complex of traditional houses with red tile roofs and a grey wall. Okinawa Prefecture, Japonya
26°12′31″K 127°40′58″D / 26.20861°K 127.68278°D / 26.20861; 127.68278 (Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu)
Kültürel:
(ii)(iii)(vi)
55 (140); buffer zone 560 (1.400) 2000 [24]
Gyeongju Tarihi Alanları Several grass covered mounds. Gyeongju, Gyeongsangbuk-do, Güney Kore
35°47′20″K 129°13′36″D / 35.78889°K 129.22667°D / 35.78889; 129.22667 (Gyeongju Historic Areas)
Kültürel:
(ii)(iii)
2.880 (7.100); buffer zone 350 (860) 2000 [25]
Haeinsa TapınağıJanggyeong Panjeon, Tripitaka Koreana Tahtalarının Depoları A very long bookshelf with identically looking books in a corridor. Hapcheon, Gyeongsangnam-do, Güney Kore
35°48′0″K 128°6′0″D / 35.8°K 128.1°D / 35.8; 128.1 (Haeinsa Temple Janggyeong Panjeon, the Depositories for the Tripitaka Koreana Woodblocks)
Kültürel:
(iv)(vi)
1995 [26]
Himeji-jō A multistoried white castle donjon with several small towers and a main tower on a platform of stone. Hyōgo Prefecture, Japonya
34°50′0″K 134°42′0″D / 34.833333°K 134.7°D / 34.833333; 134.7 (Himeji-jo)
Kültürel:
(i)(iv)
107 (260); buffer zone 143 (350) 1993 [27]
Hiraizumi - Budist Topraklarındaki Tapınaklar, Bahçe ve Arkeolojik Sitler Small rocks in a lake. Iwate Prefecture, Japonya
34°37′0″K 135°44′0″D / 34.616667°K 135.733333°D / 34.616667; 135.733333 (Hiraizumi – Temples, Gardens and Archaeological Sites Representing the Buddhist Pure Land)
Kültürel:
(ii)(vi)
176 (430); buffer zone 6.008 (14.850) 2011 [28]
Hiroşima Barış Anıtı (Atom Bombası Kubbesi) Ruins of a building with a dome. Hiroshima, Hiroshima Prefecture, Japonya
34°23′0″K 132°27′0″D / 34.383333°K 132.45°D / 34.383333; 132.45 (Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome))
Kültürel:
(vi)
040 (99); buffer zone 43 (110) 1996 [29]
Makao Tarihi Merkezi Facade of a church. The rest of the building does not exist. Makao, Çin
22°11′29″K 113°32′11″D / 22.19139°K 113.53639°D / 22.19139; 113.53639 (Historic Centre of Macao)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
16 (40); buffer zone 107 (260) 2005 [30]
Potala SarayıLhasa A large red and white building complex built on a rocky hill. Lhasa, Tibet Autonomous Region, Çin
29°39′29″K 91°7′2″D / 29.65806°K 91.11722°D / 29.65806; 91.11722 (Historic Ensemble of the Potala Palace, Lhasa)
Kültürel:
(i)(iv)(vi)
61 (150); buffer zone 199 (490) 1994[nb 2] [31]
[32]
[33]
Historic Monuments and Sites in Kaesong The old city gate in the center of Kaesong. Kaesong, Kuzey Kore
37°58′54″K 126°30′29″D / 37.98167°K 126.50806°D / 37.98167; 126.50806 (Historic Monuments and Sites in Kaesong)
Kültürel:
(ii)(iii)
494 (1.220); buffer zone 5.222 (12.900) 2013 [34]
Antik Kyoto'nun Tarihî Anıtları(KyotoUji ve Ōtsu Şehirleri) A three storied pavilion. The lower story is in wood and white color, the two upper stories golden. Kyoto ve Shiga Prefectures, Japonya
34°58′50″K 135°46′10″D / 34.98056°K 135.76944°D / 34.98056; 135.76944 (Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities))
Kültürel:
(ii)(iv)
1.056 (2.610); buffer zone 3.579 (8.840) 1994 [35]
Antik Nara'nın Tarihî Anıtları A large building with wooden beams and white walls. Nara, Nara Prefecture, Japonya
34°40′32″K 135°50′22″D / 34.67556°K 135.83944°D / 34.67556; 135.83944 (Historic Monuments of Ancient Nara)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
617 (1.520); buffer zone 2.502 (6.180) 1998 [36]
Dünya'nın ve Cennet'in Merkezindeki Tarihi Dengfeng Anıtları A red building with a tile roof. Henan, Çin
34°27′32″K 113°4′4″D / 34.45889°K 113.06778°D / 34.45889; 113.06778 (Historic Monuments of Dengfeng in “The Centre of Heaven and Earth”)
Kültürel:
(iii)(vi)
825 (2.040); buffer zone 3.438 (8.500) 2010 [37]
Kore'nin Tarihi Köyleri: Hahoe ve Yangdong Overview of a village with traditional houses. Andong ve Gyeongju, Gyeongsangbuk-do, Güney Kore
36°32′21″K 128°31′0″D / 36.53917°K 128.516667°D / 36.53917; 128.516667 (Historic Villages of Korea: Hahoe and Yangdong)
Kültürel:
(iii)(iv)
600 (1.500); buffer zone 885 (2.190) 2010 [38]
Shirakawa-gō ve Gokayama Tarihî Köyleri A village with wooden houses with steep roofs. Gifu ve Toyama Prefectures, Japonya
36°24′0″K 136°53′0″D / 36.4°K 136.883333°D / 36.4; 136.883333 (Historic Villages of Shirakawa-go and Gokayama)
Kültürel:
(iv)(v)
68 (170); buffer zone 58.873 (145.480) 1995 [39]
Huanglong Bilimsel ve Tarihi Araştırma Alanı Turquoise colored limestone ponds. Songpan County, Sichuan, Çin
32°45′15″K 103°49′20″D / 32.75417°K 103.82222°D / 32.75417; 103.82222 (Huanglong Scenic and Historic Interest Area)
Natural:
(vii)
60.000 (150.000) 1992 [40]
Hwaseong Kalesi Wall, tower and roofs of one larger building of a fortress. Suwon, Gyeonggi-do, Güney Kore
37°16′20″K 127°0′30″D / 37.27222°K 127.00833°D / 37.27222; 127.00833 (Hwaseong Fortress)
Kültürel:
(ii)(iii)
1997 [41]
Ming ve Qing Hanedanları İmparatorluk Sarayları, Yasak Şehir ve Mukden Sarayı dahil  A large building with red roof on the top of a white staircase. Beijing ve Shenyang, Çin
41°47′39″K 123°26′49″D / 41.79417°K 123.44694°D / 41.79417; 123.44694 (Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)
13 (32); buffer zone 153 (380) 1987[nb 3] [42]
Ming ve Qing Hanedanlarının İmparatorluk MezarlarıMing Hanedanı Mezarları ve Ming Xiaoling Mozolesi dahil  Gate at the Ming Dynasty Tombs in Beijing. Nanjing, Jiangsu; Changping District, Beijing; Liaoning; Hubei, Çin
41°42′26″K 124°47′38″D / 41.707222°K 124.793889°D / 41.707222; 124.793889 (Imperial Tombs of the Ming and Qing Dynasties)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
3.435 (8.490); buffer zone 23.429 (57.890) 2000[nb 4] [43]
[44]
[45]
Itsukuşima Tapınağı Red and white wooden buildings over water and a large wooden gate in the water. Itsukushima, Hiroshima Prefecture, Japonya
34°17′40″K 132°19′29″D / 34.29444°K 132.32472°D / 34.29444; 132.32472 (Itsukushima Shinto Shrine)
Kültürel:
(i)(ii)(iv)(vi)
431 (1.070); buffer zone 2.634 (6.510) 1996 [46]
İvami Ginzan Gümüş Madeni ve Çevresi Ruins of terraces built on a hillside. Ōda, Shimane Prefecture, Japonya
35°6′46″K 132°26′6″D / 35.11278°K 132.435°D / 35.11278; 132.435 (Iwami Ginzan Silver Mine and its Cultural Landscape)
Kültürel:
(ii)(iii)(v)
529 (1.310); buffer zone 3.134 (7.740) 2007[nb 5] [47]
[48]
Jeju Volkanik Adası ve Lav Tüpleri View into an inactive volcanic crater with a small like. Jeju-do, Güney Kore
33°28′8″K 126°43′13″D / 33.46889°K 126.72028°D / 33.46889; 126.72028 (Jeju Volcanic Island and Lava Tubes)
Natural:
(vii)(viii)
9.475 (23.410); buffer zone 9.371 (23.160) 2007 [49]
Jiuzhaigou Vadisi Bilimsel ve Tarihi Araştırma Alanı
Mountain valley with a green, blue and turquoise colored river.
Jiuzhaigou County, Sichuan, Çin
33°5′0″K 103°55′0″D / 33.083333°K 103.916667°D / 33.083333; 103.916667 (Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area)
Natural:
(vii)
72.000 (180.000) 1992 [50]
Jongmyo Tapınağı Very wide and narrow building with a prominent roof and red columns. Seoul, Güney Kore
37°33′0″K 126°59′0″D / 37.55°K 126.983333°D / 37.55; 126.983333 (Jongmyo Shrine)
Kültürel:
(iv)
19 (47) 1995 [51]
Kaiping Diaolou ve Köyleri 
A multi-storied tower like house with white walls.
Guangdong, Çin
29°54′16″K 117°59′15″D / 29.90444°K 117.9875°D / 29.90444; 117.9875 (Kaiping Diaolou and Villages)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)
372 (920); buffer zone 2.738 (6.770) 2007 [52]
Longmen Kaya Mezarları Carved Buddhist deities in a rock face. Luoyang, Henan, Çin
34°28′0″K 112°28′0″D / 34.466667°K 112.466667°D / 34.466667; 112.466667 (Longmen Grottoes)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)
331 (820); buffer zone 1.042 (2.570) 2000 [53]
Lushan Ulusal Parkı A long stone bridge crossing a lake. Jiujiang, Jiangxi, Çin
29°26′0″K 115°52′0″D / 29.433333°K 115.866667°D / 29.433333; 115.866667 (Lushan National Park)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
1996 [54]
İlk Çin İmparatoru'nun Mozolesi  A large number of lined up human sculptures in a pit. Lintong District, Xi'an, Shaanxi, Çin
34°23′0″K 109°6′0″D / 34.383333°K 109.1°D / 34.383333; 109.1 (Mausoleum of the First Qin Emperor)
Kültürel:
(i)(iii)(iv)(vi)
1987 [55]
Mogao Mağaraları Mural in 9th century showing bandit attack Dunhuang, Gansu, Çin
40°8′0″K 94°49′0″D / 40.133333°K 94.816667°D / 40.133333; 94.816667 (Mogao Caves)
Kültürel:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)(vi)
1987 [56]
Dağ Konutu ve Çevresindeki Tapınaklar, Chengde Several pavilions near a lotus pond. Chengde, Hebei, Çin
40°59′13″K 117°56′18″D / 40.98694°K 117.93833°D / 40.98694; 117.93833 (Mountain Resort and its Outlying Temples, Chengde)
Kültürel:
(ii)(iv)
1994 [57]
Emei Dağı Bilimsel Bölgesi ve Leshan Budaları A giant seated buddha cut from a rock face. Emeishan City, Sichuan, Çin
29°32′42″K 103°46′10″D / 29.545°K 103.76944°D / 29.545; 103.76944 (Mount Emei Scenic Area, including Leshan Giant Buddha Scenic Area)
Mixed:
(iv)(vi)(x)
15.400 (38.000) 1996 [58]
Huangshan Dağı Rocky mountain landscape with pine trees. Anhui, Çin
30°10′K 118°11′D / 30.167°K 118.183°D / 30.167; 118.183 (Mount Huangshan)
Mixed:
(ii)(vii)(x)
15.400 (38.000) 1990 [59]
Qingcheng Dağı ve Dujiangyan Sulama Sistemi A dark Chinese-style temple. Dujiangyan City, Sichuan, Çin
29°42′4″K 105°42′18″D / 29.70111°K 105.705°D / 29.70111; 105.705 (Mount Qingcheng and the Dujiangyan Irrigation System)
Kültürel:
(ii)(iv)(vi)
2000 [60]
Sanqingshan Dağı Ulusal Parkı Rock pinnacles in the fog. Jiangxi, Çin
28°54′57″K 118°3′52″D / 28.91583°K 118.06444°D / 28.91583; 118.06444 (Mount Sanqingshan National Park)
Natural:
(vii)
22.950 (56.700); buffer zone 16.850 (41.600) 2008 [61]
Taishan Dağı Red two-storied building in a rocky mountain landscape. Tai'an ve Jinan, Shandong, Çin
36°16′K 117°6′D / 36.267°K 117.1°D / 36.267; 117.1 (Mount Taishan)
Mixed:
(i)(ii)(iii)(iv)(v)(vi)(vii)
25.000 (62.000) 1987 [62]
Wutai Dağı A temple in the mountains with a white stupa in the background Shanxi, Çin
39°1′50″K 113°33′48″D / 39.03056°K 113.56333°D / 39.03056; 113.56333 (Mount Wutai)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
18.415 (45.500); buffer zone 42.312 (104.560) 2009 [63]
Wuyi Dağları A river lined by dense vegetation and steep rocks. Wuyishan City, Fujian, Çin
27°43′K 117°41′D / 27.717°K 117.683°D / 27.717; 117.683 (Mount Wuyi)
Mixed:
(iii)(vi)(vii)(x)
99.975 (247.040); buffer zone 27.888 (68.910) 1999 [64]
Ogasavara Adaları Sea, beach and rocks. Ogasawara Subprefecture, Japonya
27°43′6″K 142°5′59″D / 27.71833°K 142.09972°D / 27.71833; 142.09972 (Ogasawara Islands)
Natural:
(ix)
7.939 (19.620) 2011 [65]
Lijiang Eski Kenti  A small stone bridge across a small channel. On the opposite site there is a two storied red building with a three storied gate tower. Lijiang, Yunnan, Çin
26°52′0″K 100°14′0″D / 26.866667°K 100.233333°D / 26.866667; 100.233333 (Old Town of Lijiang)
Kültürel:
(ii)(iv)(v)
1997 [66]
Orhun Vadisi Kültürel Bölgesi River running through a desert landscape. There are some trees near the river. Orkhon Province, Moğolistan
47°33′K 102°50′D / 47.55°K 102.833°D / 47.55; 102.833 (Orkhon Valley Cultural Landscape)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)
121.976 (301.410); buffer zone 61.044 (150.840) 2004 [67]
Zhoukoudian'daki Pekin Adamı Bölgesi Narrow rocky gorge. A plaque with Chinese text is attached to the rock. Fangshan District, Beijing, Çin
39°44′0″K 115°55′0″D / 39.733333°K 115.916667°D / 39.733333; 115.916667 (Peking Man Site at Zhoukoudian)
Kültürel:
(iii)(vi)
1987 [68]
Moğol Altayları Petroglif Kompleksi  Moğolistan
49°20′K 88°24′D / 49.333°K 88.4°D / 49.333; 88.4 (Petroglyphic Complexes of the Mongolian Altai)
Kültürel:
(iii)
11.300 (28.000); buffer zone 10.700 (26.000) 2011 [69]
Joseon Hanedanı Kraliyet Mezarları A stone sculpture of a horse and a man, a stone column and a grass covered mound surrounded by a carved stone fence. Güney Kore
37°11′50″K 128°27′10″D / 37.19722°K 128.45278°D / 37.19722; 128.45278 (Royal Tombs of the Joseon Dynasty)
Kültürel:
(iii)(iv)(vi)
1.891 (4.670); buffer zone 4.660 (11.500) 2009 [70]
Kii Dağları'ndaki Kutsal Yerler ve Hac Yolları
A small gate and stairs through a forest.
Mie, Nara ve Wakayama Prefectures, Japonya
33°50′13″K 135°46′35″D / 33.83694°K 135.77639°D / 33.83694; 135.77639 (Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
495 (1.220); buffer zone 1.137 (2.810) 2004 [71]
Seokguram Kaya Mezarları ve Bulguska Tapınağı
Figure of a seated buddha.
Gyeongju, Gyeongsangbuk-do, Güney Kore
35°47′0″K 129°21′0″D / 35.783333°K 129.35°D / 35.783333; 129.35 (Seokguram Grotto and Bulguksa Temple)
Kültürel:
(i)(iv)
1995 [72]
Shirakami-Sanchi A forested mountain landscape. Ajigasawa ve Fukaura, Nishitsugaru District, Aomori Prefecture; Fujisato, Yamamoto District, Akita Prefecture, Japonya
40°28′12″K 140°7′48″D / 40.47°K 140.13°D / 40.47; 140.13 (Shirakami-Sanchi)
Natural:
(ix)
16.939 (41.860) 1993 [73]
Shiretoko  Mountains reflected in a lake. Hokkaido Prefecture, Japonya
43°56′58″K 144°57′57″D / 43.94944°K 144.96583°D / 43.94944; 144.96583 (Shiretoko National Park)
Natural:
(ix)(x)
71.100 (176.000) 2005 [74]
Nikkō Mabetleri ve Tapınakları Several traditional buildings including a gate. Nikkō, Tochigi Prefecture, Japonya
36°44′51″K 139°36′38″D / 36.7475°K 139.61056°D / 36.7475; 139.61056 (Shrines and Temples of Nikko)
Kültürel:
(i)(iv)(vi)
51 (130); buffer zone 373 (920) 1999 [75]
Sichuan Panda Barınakları Three giant panda on grass. Sichuan, Çin
30°50′0″K 103°0′0″D / 30.833333°K 103°D / 30.833333; 103 (Sichuan Giant Panda Sanctuaries)
Natural:
(x)
924.500 (2.284.000); buffer zone 527.100 (1.302.000) 2006 [76]
İpek YoluÇangan-Tanrı Dağları Rotası Dayanta Gisela-Brantl 01.JPG 22 sites in Çin: Luoyang, Lingbao ve Xin'an of Henan Province; Xi'an, Bin County ve Chenggu of Shaanxi Province; Tianshui, Yongjing, Dunhuang ve Anxi of Gansu Province; Turpan, Jimsar ve Kuqa of Xinjiang Uyghur Autonomous Region. 8 sites in Kazakistan: Almaty Province ve Jambyl Province. 3 sites in Kırgızistan: Chuy Province
34°18′16″K 108°51′26″D / 34.304444°K 108.857222°D / 34.304444; 108.857222 (Silk Roads: the Routes Network of Chang'an-Tianshan Corridor)
Kültürel:
(ii)(iii)(iv)(vi)
4.266.816 (10.543.530); buffer zone 18.996.313 (46.940.910) 2014 [77]
Xanadu Siti The Kingdome of China", one of the first English-language maps of China with a geographically incorrect placing of Xandu. Inner Mongolia, Çin
30°50′0″K 103°0′0″D / 30.833333°K 103°D / 30.833333; 103 (Site of Xanadu)
Cultural:
(ii) (iii) (iv) (vi)
25.131 (62.100); buffer zone 150.722 (372.440) 2012 [78]
Güney Çin Karstik Bölgesi Grey rock pillars. Guangxi, Guizhou ve Yunnan, Çin
25°13′15″K 107°58′30″D / 25.22083°K 107.975°D / 25.22083; 107.975 (South China Karst)
Natural:
(vii)(viii)
47.588 (117.590); buffer zone 98.428 (243.220) 2007 [79]
Yazlık SarayPekin  Hall for Dispelling the Clouds. Beijing, Çin
39°54′38″K 116°8′28″D / 39.91056°K 116.14111°D / 39.91056; 116.14111 (Summer Palace, an Imperial Garden in Beijing)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
1998 [80]
Qufu'daki Konfüçyüs Tapınağı ve Mezarlığı ve Kong Aile Konağı
Small Chinese pavilion on a platform.
Qufu, Shandong, Çin
35°36′42″K 116°58′30″D / 35.61167°K 116.975°D / 35.61167; 116.975 (Temple and Cemetery of Confucius and the Kong Family Mansion in Qufu)
Cultural:
(i)(iv)(vi)
1994 [81]
Cennet Tapınağı A multi-level circular building at the top of white staircases. Beijing, Çin
39°50′44″K 116°26′41″D / 39.84556°K 116.44472°D / 39.84556; 116.44472 (Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing)
Cultural:
(i)(ii)(iii)
1998 [82]
Çin Seddi  A high defensive wall with watch towers running through a mountain landscape. Various regions of China, Çin
40°25′K 116°5′D / 40.417°K 116.083°D / 40.417; 116.083 (The Great Wall)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)(vi)
1987 [83]
Yunnan Üç Paralel Nehri Koruma Alanı River running through a gorge in a desert mountain landscape. Yunnan, Çin
27°53′42″K 98°24′23″D / 27.895°K 98.40639°D / 27.895; 98.40639 (Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas)
Natural:
(vii)(viii)(ix)(x)
2003[nb 6] [84]
[85]
Uvs Nuur Havzası  Uvs, Zavkhan ve Khövsgöl Provinces Moğolistan*; Mongun-Tayginsky, Ovyursky, Tes-Khemsky ve Erzinsky Districts, Tuva Republic, Rusya*
50°16′30″K 92°43′1″D / 50.275°K 92.71694°D / 50.275; 92.71694 (Uvs Nuur Basin))
Natural:
(ix)(x)
898.064 (2.219.160); buffer zone 170.790 (422.000) 2003 [86]
Hangzhou'daki Batı Gölü'nün Kültürel Manzarası A lake with a bridge and a pagoda on the lakeside. Hangzhou, Zhejiang, Çin
30°14′15″K 120°8′27″D / 30.2375°K 120.14083°D / 30.2375; 120.14083 (West Lake Cultural Landscape of Hangzhou)
Cultural:
(ii)(iii)(vi)
3.323 (8.210); buffer zone 7.270 (18.000) 2011 [87]
Wulingyuan Bilimsel ve Tarihi Araştırma Alanı Mountain landscape with rock pillars. Wulingyuan District, Zhangjiajie, Hunan, Çin
29°20′0″K 110°30′0″D / 29.333333°K 110.5°D / 29.333333; 110.5 (Wulingyuan Scenic and Historic Interest Area)
Natural:
(vii)
26.400 (65.000) 1992 [88]
Xinjiang Tianshan Flying over the Tian Shan mountains. Xinjiang, Çin
41°58′6″K 80°21′15″D / 41.96833°K 80.35417°D / 41.96833; 80.35417 (Xinjiang Tianshan)
Natural:
(vii)(ix)
606,833 (1.499,52) 2013 [89]
Yakushima An old tree with thick whitish stem in a densely vegetated forest. Yakushima, Kumage District, Kagoshima Prefecture, Japonya
30°20′0″K 130°32′0″D / 30.333333°K 130.533333°D / 30.333333; 130.533333 (Yakushima)
Natural:
(vii)(ix)
10.747 (26.560) 1993 [90]
Yin Xu Archaeological excavation of a pit. Henan, Çin
36°7′36″K 114°18′50″D / 36.12667°K 114.31389°D / 36.12667; 114.31389 (Yin Xu)
Cultural:
(ii)(iii)(iv)(vi)
414 (1.020); buffer zone 720 (1.800) 2006 [91]
Yungang Kaya Mezarları  Buddhist deities of various sizes carved from rock and painted in many colors. Datong, Shanxi, Çin
40°6′35″K 113°7′20″D / 40.10972°K 113.12222°D / 40.10972; 113.12222 (Yungang Grottoes)
Cultural:
(i)(ii)(iii)(iv)
349 (860); buffer zone 847 (2.090) 2001 [92]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Extended in 2000 to include the Great Wave Pavilion, the Lion Grove Garden, the Garden of Cultivation, the Couple's Retreat Garden, and the Retreat & Reflection Garden.
  2. ^ Extended in 2000 to include the Jokhang Temple and in 2001 to include the Norbulingka area. Accordingly the name of the site changed from Potala Palace at time of first inscription over Potala Palace and the Jokhang Temple Monastery in 2000 to the present name in 2001.
  3. ^ Extended in 2004 to include the Mukden Palace and name change from Imperial Palace of the Ming and Qing Dynasties to the present name.
  4. ^ Extended in 2003 to include the Ming Dynasty Tombs, the Ming Xiaoling Mausoleum and the tombs of Chang Yuchun, Qiu Cheng, Wu Liang, Wu Zhen, Xu Da and Li Wenzhong; and in 2004 to include the Liaoning Tombs (Yongling, Fuling and Zhaoling).
  5. ^ Minor modification of boundaries in 2010.
  6. ^ Minor modification in 2010.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Number of World Heritage Properties by region". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  2. ^ "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings". Geographical region and composition of each region. United Nations Statistics Division. 2010. 7 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 October 2011. 
  3. ^ "World Heritage List in China". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 August 2016. 
  4. ^ "Number of World Heritage properties inscribed each Year". UNESCO. 26 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  5. ^ a b "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  6. ^ a b "World Heritage List Nominations". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  7. ^ "World Heritage in Danger". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  8. ^ Taipei Times
  9. ^ "Ancient Building Complex in the Wudang Mountains". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  10. ^ "Ancient City of Ping Yao". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  11. ^ "Ancient Villages in Southern Anhui – Xidi and Hongcun". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  12. ^ "Buddhist Monuments in the Horyu-ji Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  13. ^ "Capital Cities and Tombs of the Ancient Koguryo Kingdom". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  14. ^ "Changdeokgung Palace Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  15. ^ "Chengjiang Fossil Site". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Jul 2012. 
  16. ^ "China Danxia". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2013. 
  17. ^ "Classical Gardens of Suzhou". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  18. ^ "Complex of Koguryo Tombs". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  19. ^ "Cultural Landscape of Honghe Hani Rice Terraces". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 July 2013. 
  20. ^ "Dazu Rock Carvings". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  21. ^ "Fujian Tulou". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  22. ^ "Fujisan, sacred place and source of artistic inspiration". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2013. 
  23. ^ "Gochang, Hwasun and Ganghwa Dolmen Sites". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  24. ^ "Gusuku Sites and Related Properties of the Kingdom of Ryukyu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  25. ^ "Gyeongju Historic Areas". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  26. ^ "Haeinsa Temple Janggyeong Panjeon, the Depositories for the Tripitaka Koreana Woodblocks". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  27. ^ "Himeji-jo". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  28. ^ "Hiraizumi – Temples, Gardens and Archaeological Sites Representing the Buddhist Pure Land". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  29. ^ "Hiroshima Peace Memorial (Genbaku Dome)". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  30. ^ "Historic Centre of Macao". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  31. ^ "Historic Ensemble of the Potala Palace, Lhasa". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  32. ^ "Decision - 24COM X.C.2 - The Potala Palace and the Jokhang Temple Monastery, Lhasa (China)". UNESCO. 29 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  33. ^ "Decision - 25COM X.B - Historic Ensemble of the Potala Palace, Lhasa [Extension to include the Norbulingka area] (China)". UNESCO. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  34. ^ "Historic Monuments and Sites in Kaesong". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aug 2013. 
  35. ^ "Historic Monuments of Ancient Kyoto (Kyoto, Uji and Otsu Cities)". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  36. ^ "Historic Monuments of Ancient Nara". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  37. ^ "Historic Monuments of Dengfeng in "The Centre of Heaven and Earth"". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  38. ^ "Historic Villages of Korea: Hahoe and Yangdong". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  39. ^ "Historic Villages of Shirakawa-go and Gokayama". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  40. ^ "Huanglong Scenic and Historic Interest Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  41. ^ "Hwaseong Fortress". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  42. ^ "Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  43. ^ "Imperial Tombs of the Ming and Qing Dynasties". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  44. ^ "DECISIONS ADOPTED BY THE 27TH SESSION OF THE WORLD HERITAGE COMMITTEE IN 2003". UNESCO. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  45. ^ "Decision - 28COM 14B.31 - Extension of Properties Inscribed on the World Heritage List (Imperial Tombs of the Ming and Qing Dynasties)". UNESCO. 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  46. ^ "Itsukushima Shinto Shrine". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  47. ^ "Iwami Ginzan Silver Mine and its Cultural Landscape". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  48. ^ "Decision - 34COM 8B.53 - Cultural Properties - Examination of minor boundary modifications - Iwami Ginzan Silver Mine and its Cultural Landscape (Japan)". UNESCO. 18 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  49. ^ "Jeju Volcanic Island and Lava Tubes". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  50. ^ "Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  51. ^ "Jongmyo Shrine". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  52. ^ "Kaiping Diaolou and Villages". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  53. ^ "Longmen Grottoes". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  54. ^ "Lushan National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  55. ^ "Mausoleum of the First Qin Emperor". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  56. ^ "Mogao Caves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  57. ^ "Mountain Resort and its Outlying Temples, Chengde". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  58. ^ "Mount Emei Scenic Area, including Leshan Giant Buddha Scenic Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  59. ^ "Mount Huangshan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  60. ^ "Mount Qingcheng and the Dujiangyan Irrigation System". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  61. ^ "Mount Sanqingshan National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  62. ^ "Mount Taishan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  63. ^ "Mount Wutai". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  64. ^ "Mount Wuyi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  65. ^ "Ogasawara Islands". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  66. ^ "Old Town of Lijiang". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  67. ^ "Orkhon Valley Cultural Landscape". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  68. ^ "Peking Man Site at Zhoukoudian". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  69. ^ "Petroglyphic Complexes of the Mongolian Altai". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  70. ^ "Royal Tombs of the Joseon Dynasty". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  71. ^ "Sacred Sites and Pilgrimage Routes in the Kii Mountain Range". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  72. ^ "Seokguram Grotto and Bulguksa Temple". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  73. ^ "Shirakami-Sanchi". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  74. ^ "Shiretoko National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Dec 2011. 
  75. ^ "Shrines and Temples of Nikko". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  76. ^ "Sichuan Giant Panda Sanctuaries". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  77. ^ "Silk Road". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 June 2014. 
  78. ^ "Site of Xanadu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Jul 2012. 
  79. ^ "South China Karst". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Dec 2011. 
  80. ^ "Summer Palace, an Imperial Garden in Beijing". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  81. ^ "Temple and Cemetery of Confucius and the Kong Family Mansion in Qufu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  82. ^ "Temple of Heaven: an Imperial Sacrificial Altar in Beijing". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  83. ^ "The Great Wall". UNESCO. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  84. ^ "Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  85. ^ "Decision - 34COM 8B.44 - Natural Properties - Examination of minor boundary modifications - Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas (China)". UNESCO. 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  86. ^ "Uvs Nuur Basin". UNESCO. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 October 2011. 
  87. ^ "West Lake Cultural Landscape of Hangzhou". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Dec 2011. 
  88. ^ "Wulingyuan Scenic and Historic Interest Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  89. ^ "Xinjiang Tianshan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 July 2013. 
  90. ^ "Yakushima". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  91. ^ "Yin Xu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011. 
  92. ^ "Yungang Grottoes". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aug 2011.