Doğru isim

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Botanikte, algler, mantarlar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Koduna (ICN) göre correct name (doğru isim), bu taksonun belirli bir sınırlama, pozisyon ve durum söz konusu olduğunda, belirli bir takson için kullanılacak tek ve tek botanik isimdir . Bir adın doğru olup olmadığını belirlemek karmaşık bir işlemdir.[1] İsim, ICN'nin en az 16 maddesinde tanımlanan bir süreç olan geçerli bir şekilde yayınlanmalıdır . Ayrıca, bazı yasal gereklilikler getiren "meşru" olmalıdır. Aynı takson için iki veya daha fazla meşru isim varsa (aynı sınırlama, konum ve sıralama ile), o zaman doğru isim önceliğe sahiptir, yani en erken yayınlanmıştır, isimler korunursa çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğru ad dışında geçerli olarak yayınlanan adlara eş ad denir. Taksonomistler bir taksonun sınırlandırılması, konumu ya da rütbesi konusunda anlaşamadıklarından, belirli bir bitki için birden fazla doğru isim olabilir. Bunlara eşanlamlılar da denebilir.

Doğru isimde, yalnızca özgün yazım denetimi yapılacak olan tek bir doğru yazım denetimi bulunur (ancak bazı sınırlı düzeltmelere izin verilir). Diğer yazımlara ortografik varyantlar denir.

"Doğru isim" in zoolojik eşdeğeri " geçerli isim " dir.

Misal[değiştir | kaynağı değiştir]

Linnaeus ' Adenanthera falcataria'nın başka isimleri var

Farklı taksonomik yerleşimler farklı doğru isimlere yol açabilir. Örneğin, dünyanın en hızlı büyüyen ağacının en eski adı Adenanthera falcataria L.' adı ilk olarak "Linnaeus" tarafindan tanımlanmıştır. Adenanthera falcataria bu nedenle bu bitki için doğru isimlerden biridir. Farklı taksonomik onaya dayanan başka doğru isimler de vardır.

  • Fosberg'in ilk yaptığı gibi Albizia cinsine yerleştirilebilir. Bu cinse yerleştirildiğinde, doğru adın ilk tercihi, yeni cins ismi, ardından da daha önceki türlerin epitetidir ve Albizia falcataria'yı verir . Bu isim, bu epithet ile cinste zaten bir tür varsa kullanılamaz, böylece gayri meşru bir kopya oluşturulur. Durum böyle olmadığından, bu cinsdeki bitki için doğru isim Albizia falcataria (L.) Fosberg'dir. "Fosberg" yeni cinse geçiş yetkisidir; "L (innaeus)" yeni adın türetildiği "temel ad" (basionym ) yetkisi .
  • Ayrıca Paraserianthes cinsine de yerleştirilebilir. Bu pozisyondaki doğru adı Paraserianthes falcataria (L.) ICNielsen'dir.
  • Cins Paraserianthes içinde, bölüm Falcataria yerleştirilir. Bölüm cinsi Falcataria olmaya rütbe sorulursa, tahmin edilebileceği gibi, doğru ad (ancak hayvanat kodu) botanik kodu altında beri, cins ve spesifik hem aynı sözcükle isimler Falcataria falcataria olamaz epithet (tautonyms ) yasaktır. Alternatif bir baziyonim aranmalı veya yeni bir isim oluşturulmalıdır. Doğru isim Falcataria moluccana'dır (Miq.) Barneby ve JWGrimes.

Adenanthera falcataria, Albizia falcataria, Paraserianthes falcataria ve Falcataria moluccana adlarının her biri, bitkinin bu dört türe yerleştirildiği göz önüne alındığında doğrudur. 'Doğru' cins olan, adlandırma için değil, sınıflandırma için bir sorundur. Böylece bu ağaç türlerinin farklı insanlar için farklı bir botanik adı olacaktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nicholas Turland; Nick J. Turland (1 Ocak 2013). The Code Decoded (İngilizce). ISBN 978-3-87429-433-1. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]