Doğal bölge

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İrlanda'da geniş bir doğal bölge olan Burren; batı scarp görünümünü

Doğal bölge (peyzaj birimi), temel bir coğrafi birimdir. Genellikle coğrafya, jeoloji ve iklimin ortak doğal özellikleri ile ayırt edilen bir bölgedir.[1]

Ekolojik açıdan, bölgenin doğal olarak oluşan flora ve faunası, toprak ve su mevcudiyeti gibi coğrafi ve jeolojik faktörlerden önemli ölçüde etkilenecektir. Dolayısıyla çoğu doğal bölge homojen ekosistemlerdir. İnsan etkisi, belirli bir doğal bölgenin şekillenmesinde ve kaderinde önemli bir faktör olabilir.[2]

Terimin kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

"Doğal bölge" kavramı geniş boreal orman bölgesi gibi büyük bir temel coğrafi birimdir.[3] Terim ayrıca alp tundrasındaki gibi genel olarak veya belirli bir yere atıfta bulunmak için de kullanılabilir.

Terim özellikle karşılık gelen veya kotermüler resmi bölgenin olmadığı durumlarda kullanışlıdır. Doğu İngiltere'deki Fens, Tayland yaylaları ve Normandiya'daki Pays de Bray buna örnektir. Diğerleri, İrlanda'daki Bardenas Reales, bir asidik kaya kütlesi kütlesi veya Burren gibi kötü jeolojik özelliklere sahip bölgeleri içerebilir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Campos-Campos (2018). "Historical Delineation of Landscape Units Using Physical Geographic Characteristics and Land Use/Cover Change". Open Geosciences. 10 (1). ss. 45-57. 
  2. ^ "UNESCO - Natural and Cultural Landscape of Danube Region". 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  3. ^ "Natural Regions - The Canadian Encyclopedia". 21 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]