Doğa bilimleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.18, 4 Ağustos 2016 tarihinde Evolutionoftheuniverse (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17437284 numaralı sürüm (Gerekçe:: Deneme amaçlı değişiklik.)
Apollo 11'den Ay'ın bir görüntüsü

Doğa ve doğa olayları ile ilgilenen bilimdir. Konusu doğal gerçekliktir (realite). İnsan düşüncesinden bağımsız olarak var olan her şey doğal gerçekliktir. Fizik başta olmak üzere, maddeyi inceleyen kimya, canlıyı inceleyen biyoloji, gök cisimlerini inceleyen astronomi ve yerbilim doğa bilimlerinin altdallarıdır.

Bilimde, doğa bilimler rasyonalist çalışma ya da yasaların doğal kurallarından oluşur. Terim, doğa bilim sosyal bilimler ile bilimsel metodun insan davranışları üzerine uygulanması, ve formal bilimler ile bilimsel metotlarla doğayı çalışan farklı metotları kullanmasıyla ayrılır.

Michelson–Morley deneyi ışık geçiren bir eterin içinden ışığın yayılmayacağını kanıtlamak için düzenlenmişti. Bu 19. yüzyıl kavramının yerine daha sonra Albert Einstein'ın özel görelilik kuramı geçirildi.

Doğa bilimleri olgusaldır. Doğada her an varolabilen olaylar zincirlerini, olguları inceler. Olgular arasındaki neden-sonuç ilişkisini inceleyerek doğanın yasalarına ulaşır. Olgusallık, deney ve gözlem yolu ile ulaşılan yasaları yine deney ve gözlem ile doğrulatmaktır. Ayrıca determinist olmalıdır.

Doğa bilimleri tüme varım yöntemini kullanır. Tek tek olaylardan ve olgulardan hareket edilerek genel doğa yasalarına ulaşılır.

Doğa bilimleri açıklayıcıdır. Amacı sadece anlamak değil, ayrıca açıklamaktır. Açıklama; bir olgu veya varlığı meydana getiren temel öğeleri, anlaşılır bir biçimde ortaya koymaktır. Doğa bilimleri anladığı her realiteyi tanım, yasa veya formül ile açıklamalıdır.

Kısa bakış

Doğa bilimlerini, Amerikan kimyager Gilbert Lewis ve Amerikan fizikçi kimyager Merle Randall,'ın 1923 yılında Termodinamik – ve Kimyasal Maddelerin Serbest Enerjisi' adlı ünlü yazılarıyla üç büyük dala ayırmışlardır:

Açıklama

Doğa bilimleri geliştirilmiş bilimlerin temelidir. Bununla beraber doğa ve geliştirilmiş bilimler, sosyal bilimleri ve insanlığı bir elde, teoloji ve de sanatları diğer elde tutarak gelişmişlerdir. Matematik, istatistik ve bilgisayar bilimleri doğa bilimlerinden değildir, fakat doğa bilimleri olmadan temel hatlarını karşıyalabilirler.

Bu kullanımın yanında kelime daha eskilerde, günlük anlamıyla doğal tarihi karşılamak için kullanılmıştır. Bu anlamıyla, "doğa bilimleri" biyolojik bilimlerin yerine kullanılabilmiştir.

Doğa bilimleri

Dış bağlantılar