Djarum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
PT Djarum, LLC
TipÖzel şirket
Kuruluş21 Nisan 1951
KurucuMichael Bambang Hartono Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Önemli kişilerRobert Budi Hartono, CEO
Michael Bambang Hartono
ÜrünTütün
SahibiLippo Group
Çalışan sayısı75.000

Djarum, Endonezya’da imal edilen ve PT Djarum şirketine ait popüler bir kretek (karanfilli sigara) markasıdır. Karanfil hammaddesi ağza, boğaza ve akciğerlere öjenol sağlar. Bir lokal anestetik işlevi görür ve karıncalanma hissi yaratır. Bazıları öjenolün ayrıca hafifçe öforik bir uyuşturucu etkisi yarattığını iddia etse de bu etki konusundaki deliller yeterli değildir.

Djarum Endonezya’da Gudang Garam ve Sampoerna’dan sonra üçüncü en büyük kretek imalatçısıdır. Djarum uluslararası alanda da başarılı olmuştur. Özellikle, şirket önemli bir kretek talebi olan Brezilya’da da bir fabrika açmıştır. Ayrıca ABD kretek piyasasının yaklaşık %80’ini de elinde bulundurmaktadır.

Black[değiştir | kaynağı değiştir]

Djarum Black "açık hali"

En popüler Djarum serisi, (en azından uluslararası açıdan) siyah pakette satılan, Djarum Black’tir. Bu ürün (uluslararası alanda satılan neredeyse tüm diğer Djarum ürünleri gibi) onluk iki sıra halinde yirmi sigara alan düz, ince paketlerde satılmaktadır.

Paketin üzerinde kabartma bir Djarum logosu ve “Black” (Siyah) kelimesinde stilize edilmiş kırmızı bir “A” harfi bulunmaktadır. Siyah Djarum, her ne kadar Amerikan tütününe karşı Asya “srintil”i ve karanfillerin ilave edilmesi dolayısıyla farklı bir tada sahip olsa da ve Marlboro gibi pek çok başka yaygın markanın “Orta” sertlikte sigaralarına benzese de sert bir sigaradır.

Ağırlık olarak sigaranın yaklaşık % 40’ı karanfil ve geri kalan %60’ı tütündür.

Sigaranın içinde karanfillerin yanarken çıkarmış olduğu kalori tütünün kalorisine göre daha yüksek olduğundan günde 10 sigarayı geçince dudaklarda kurumaya ve ses tellerinde düzensizliğe yol açar insan bünyesi kısa sürede bu etkilerden kurtulur. Zifir, nikotin, karbondioksit vb. oranları diğer ürünlere göre daha düşüktür.

Djarum Black sigaralarının filtresi baharatlı bir “sos” ile kaplıdır ve esasen karanfil, kakule ve tarçın tatları başta olmak üzere bölgeye özel baharatlarla tatlandırılmıştır. Sos ayrıca oldukça tatlıdır.

Djarum Black sigaraları pek çok Amerikan markalı sigaradan daha sıkı olarak paketlenmektedir ve ilk birkaç nefesten sonra içe çekmesi güçleşmektedir. Aynı zamanda düzenli olarak içe çekilmedikçe sönme eğilimi göstermektedirler ki bu etki kullanıcının sigaraları kullanmadan önce paketlemesi halinde daha da abartılı hale gelmektedir. Sıkı paketlemenin bir başka etkisi de Djarum Black sigaralarının daha yaygın markalara göre 1/4 - 1/3 daha uzun yanma eğilimidir ancak bu tabii ki sigara içenin kendisine de bağlıdır.

Djarum Black sigaralarının farklı bir çeşidi de her pakette 20 sigaralık geleneksel Avrupa standardının tersine, online olarak satın alınan ve Endonezya’dan doğrudan gönderilen 12 veya 16’lık paketlerdir. Bu sigaralar Endonezya’da daha kalın, daha gevşek bir şekilde sarılmaktadır ve Endonezya dışında imal edilerek tüm Amerika ve Batı Avrupa’da satışa sunulan daha popüler 20 sigaralık uluslararası paketlerden daha yumuşak içimlidir.

Special[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyaz ve bordo renkli paketlerde satılan Djarum Special sigaraları orta sertlikte içimli sigaralara eşdeğerdir. Çok daha tatlı olmaları ve daha az karanfil içermeleri ile Djarum Black sigaralarından büyük oranda ayrılırlar. Genel olarak çok daha geleneksel bir sigaradır; tütünün tadı karanfilin ve tatlandırıcı sosun tadından daha güçlüdür.

Super[değiştir | kaynağı değiştir]

Endonezya’da en çok satan Djarum ürünüdür.

Bali Hai[değiştir | kaynağı değiştir]

Bali Hai Djarum’un uluslararası markalarından biridir ve Endonezya’da satılmamaktadır. Hafif bir meyve tadı vardır ve sıcak ve egzotik bir tat için doğal Endonezya baharatları ile tütününden yapılmaktadır.

Djarum 79[değiştir | kaynağı değiştir]

79 Djarum'un ana markalarından biridir. İlk olarak 1979 yılında piyasaya sunulmuş olan geleneksel filtresiz bir kretek sigarasıdır. Pazardaki en önemli rakibi filtresiz Sampoerna Hijau’dur.

Djarum Coklat[değiştir | kaynağı değiştir]

Djarum Coklat Djarum’un en eski ana markasıdır. İlk kez 1967 yılında piyasaya sunulmuş olan geleneksel filtresiz bir kretektir. Bu marka sadece Batı Java’da (Cakarta) bulunabilir. Coklat (çikolata manasında değil) renk olarak kahverengi manasına gelir. Bu isim Coklat’ın ambalajından gelmektedir.

Diğerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Djarum tarafında üretilen diğer markaların hiçbiri Endonezya’da satılmamaktadır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]