Divinity: Original Sin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Divinity: Original Sin
Dosya:Divinity Original Sin cover.png
GeliştiriciLarian Studios
YayımcılarLarian Studios (PC)
Focus Home Interactive (PS4, XONE)
YönetmenSwen Vincke
YapımcıDavid Walgrave
TasarımcıFarhang Namdar
SenaristlerJan Van Dosselaer
Sarah Baylus
BesteciKirill Pokrovsky
PlatformlarWindows, OS X, Linux, PlayStation 4, Xbox One
ÇıkışWindows
  • : 30 Haziran 2014[1]
PlayStation 4, Xbox One
  • : 27 Ekim 2015[2]
Linux, OS X
  • : 29 Aralık 2015
TürRol yapma oyunu
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Divinity: Original Sin (Türkçesi: Tanrısallık: İlk Günah), Larian Studios tarafından geliştirilmiş tek kişilik ve eşli oynanabilen fantastik bir rol yapma oyunudur (RYO). Oyun, Larian'ın kendisinin de kullandığı, oyuncuların kendi tek oyunculu ve çok oyunculu maceralarını oluşturmalarına ve çevrimiçi olarak yayınlamalarına olanak tanıyan, bir editör ile birlikte gelir.[3] Oyun kısmen Kickstarter ile finanse edilmiştir ve çıkış tarihine göre ilk oyun olan Divine Divinity öncesini anlatır.

Divinity: Original Sin, eleştirmenlerden olumlu eleştiriler aldı; birçok kişi CRPG türünün modernize edilmesini övdü. Çoğu olumsuz eleştiri ise oyunun yavaş akışı ve kararsız zorluğu ile ilgiliydi.

Oyunun iyileştirilmiş sürümü olanö ortak ayrık ekran ile oynama, 360 derece kamera ve tamamı seslendirilmiş diyaloglar[4] gibi 1300'den fazla değişiklik içeren Enhanced Edition, 27 Ekim 2015'te yayımlandı ve oyunun sahiplerine ücretsiz sunuldu.[5]

Oyunun devamı olan Divinity: Original Sin II, 14 Eylül 2017 tarihinde yayımlandı.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Original Sin, Divinity evreninde geçen bir RYO'dur. Oyun hikâyesi iki ana kahramanla ilgilidir. Oyun, sıra tabanlı mücadele, eşli çok oyunculu ve oldukça etkileşimli bir dünya sunar. Ayrıca tam teşekküllü bir modlama aracı içermektedir.[6]

Muharebe dışında oyun gerçek zamanlıdır. Oynanamaz karakterler ile etkileşimler yapılabilir ve oyundaki dost-düşman neredeyse herkes öldürülebilir. Oyunun ana hikâyesi dışında, yan görevleri ile birlikte oyuncunun doğrusal olmayan bir oynanış yapabilmesini sağlayan açık dünya sunmaktadır ve diğer RYO'larda da bulunan seviye atlama, karaktere özel yetenekler verme gibi olanaklar sunar. Oyunda aynı zamanda bulunan malzemelerden zanaat (crafting) yeteneği ile yeni ögeler yapılabilir.

Oyunun eşli oyuncu kipinde, ikinci oyuncu dilediği zaman ayrılıp tekrar giriş yapabilir. İkinci oyuncu oyundan ayrıldığında, tüm karakterlerin kontrolü birinci oyuncuya verilir. Görevler boyunca karşılaşılacak destekçilerden, partiye iki tane karakter daha katılabilir. Bu karakterler de özelleştirilebilir ve muharebe sırasında kullanılabilir.

Muharebe sırasında hareket etme, yetenek, silah ve kabiliyet kullanımları AP (Action Point - Eylem Puanı) tüketir. Karakterin seviyesi ve becerilerine göre, başlangıç AP'si veya her tur sonrasında artım sayısı yükseltilebilir.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun özelleştirilebilir kahramanları, "Kaynak Avcısı" (Source Hunter) çiftidir. Kaynak Avcıları, "Kaynak" (Source) olarak bilinen tehlikeli bir sihir türü ve bu sihirin ustaları "Kaynakçılar"ı (Sourcerers) yok etmeye adamış bir topluluğun üyeleridir. Tek oyuncu kipinde, oyuncu her iki karakteri de kontrol eder. İki oyunculu eşli oyunda ise her oyuncu birisini kontrol eder. Oyunun başında, Kaynak Avcıları, güney Rivellon'daki bir liman kenti olan Cyseal'da Kaynakçı tarafından yapıldığı düşünülen bir belediye meclis üyesinin öldürülmesini soruşturmak için emir alır. Ulaştıklarında, Cyseal'i orklar ve hortlakların kuşatması altında bulurlar. Bunun yakındaki Luculla Ormanı'nda bulunan bir kült olan Lekesizler ile bağlantılı bir Kaynakçı komplosu ile yapıldığını keşfederler. Ayrıca cinayet sırasında Luculla Ormanı'nın koruyucusu olan Beyaz Cadı'nın (White Witch) da olaya bulaştırıldığına dair kanıt bulurlar. Beyaz Cadı'yı arayışları oyuncuları Hibernheim'a götürür ve burada Beyaz Cadı'nın Lekesizler lideri "Conduit" tarafından bir buz bloğuna sıkıştırıldığını bulurlar. Kurtarıldıktan sonra, kendisini Icara olarak tanıtır ve yanlışlıkla konsey üyesini öldürmekten suçlu olduğunu itiraf eder, ancak Kaynak Avcıları, Lekesizler tarafından yapılan Kaynakçılık, kitlesel cinayet ve insan kurbanının delillerini ortaya çıkararak, ortak düşmanlara karşı kendisine müttefik olmayı seçerler. Icara, Conduit'in aslında birbirlerinden ayrılmış kendi kız kardeşi Leandra olduğunu ve Leandra'nın planlarını öğrenmek için oyuncuları Lekesizlere sızmak için yönlendirir. Kaynak Avcıları, kültün Luculla Madenleri'nde "tenebrium" adlı oldukça toksik bir metal için kazı yaptıklarını keşfeder. Burada ayrıca Leandra'nın tenebrium ve Kaynak ile Rivellon'u yok etmek için yarattığı yok edilemez "Ölüm Şövalyeleri" (Death Knights) ile karşılaşırlar. Leandra, Kaynak Avcıları'nı öldürmek için mayınları patlatır, ancak avcılar, Leandra'nın tedbiri sayesinde Ölüm Şövalyeleri'ni savunmasız bırakarak kaçabilirler.

Oyun boyunca, Kaynak Avcıları zaman zaman "Meteor" (Star Stone) olarak bilinen büyülü kristallerle karşılaşırlar (bazıları Lekesizler'in fedakarlıklarıyla "kan taşlarına" dönüşmüşlerdir). İlkini bulduktan sonra, her iki karaktere de aşina gelen düzenli uzayzaman dışındaki gizemli "Homestead"e gönderilirler. Daha fazla meteor bulduklarında, Kaynağın, maddi dünyanın dışından gelen kötü bir güç olan Boşluk (Void) tarafından bozulmadan önce, hayat tanrıçası Astarte ile ilişkili olan yardımcı bir sihir olduğunu öğrenirler. Kaynak Avcıları kendilerinin, "Tanrı Kutusu" (The God Box) olarak bilinen bir eser içinde bozunmuş Kaynak'ı hapseden ve onu korumak için tanrı benzeri güçler tanınmış olan iki eski generalin, bir erkek ve kadın olarak reenkarnasyon olduklarını öğrenirler. Bununla birlikte, "The Trife" adlı bir şeytanî ismin Astarte'yi kutuyu açmaya ikna ettiği zaman, bozunmuş Kaynak tekrar serbest kaldığında, Astarte'nin, Boşluk'ta sonsuza kadar savaştığı dev bir ejderha şeklini alır. Nöbet tutmaktaki başarısızlıkları için, Muhafızların güçleri ve anıları ellerinden alınır ve Rivellon'da sıradan insanlar olarak yeniden doğarlar. Meteorlar aslında, oyuncuların kayıp anılarının kristalize parçalarıdır. Trife'ın Astarte'yi zayıflatmak ve Boşluk Şeytanı'nı (Void Dragon) dünyaya yaymak için Leandra'yı yönetmeye karar vermesinden dolayı, Icara, Kaynak Avcılar'ının kız kardeşler arasındaki "ruh bağını" (Leandra'dan kopan psişik bir bağ) eski hale getirerek ya da gerekirse öldürerek Leandra'yı durdurmalarını ister.

Kaynak Avcıları, Conduit'in izini Phantom Ormanı'nın (Phantom Forest) yakınındaki Hunter's Edge kasabasına, şu anda Lekesizlerin, orkların ve barbar paralı askerlerin aracılığıyla takip eder. Arkasında, Icara'nın sevgilisi ve Leandra'nın düşmanı olan Zandalor'un arkasında bıraktığı, ormanda daha derinlere gizlenmiş eski bir Kaynak Tapınağı'na yön veren işaretleri bulurlar. Zandalor tapınağın içindedir ve oyunculara Leandra'nın amacının İlk Bahçe'deki (First Garden) Tanrı Kutusu olduğunu, karakterlerin buraya Homestead'den girebileceklerini söyler. Bahçede, Leandra ile yüzleşirler ve daha önce Phantom Ormanı'nda gerekli şeyi bulmuşlarsa, Icara ile onun ruhsal bağını geri getirebilirler: bu durumda, kendisinin ne kadar kötülüğe kavuştuğunu anlar ve Icara ve Zandalor'la tövbe etmek için ayrılır. Aksi takdirde, savaşılmalı ve öldürmelidir. Tanrı Kutusu'na ulaşan Kaynak Avcıları, Trife'ı yok etmek için Astarte ile güçlerini birleştirir, ancak Trife, Boşluk Şeytanı'nı çağırır. Devasa savaşta ejderhayı kutunun içine geri atmayı başarırlar ve Astarte, sonsuza dek onu tekrar korumak için kalır. Kaynak Avcıları'na teşekkür ederek, diğer tanrıların bilerek Kaynak'ı bozduklarını açıklar. Kaynak Avcıları, daha sonra İlk Bahçe'den yeni bir maceraya atılmak üzere ayrılırlar.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Mart 2013 tarihinde Kickstarter'da bir kitle fonlaması kampanyası başlatıldı. Larian, Kickstarter'ı kullanarak oyun içeriğini ve oyun dünyasının tepkisini artırmak için ek fonlar sağlamayı hedefledi.[7] Kickstarter 26 Nisan'da başarılı bir şekilde finanse edildi ve 1.000.000 doları aştı (PayPal bağışları dahil edildi).[8][9]

Oyunun bütçesi 4 milyon euro civarında oldu.[10]

Genişletilmiş hikâyesi ve yeni oyun seçenekleri gibi yeni içeriği içeren oyunun Geliştirilmiş Sürümü (Enhanced Edition), Mayıs 2015'te Windows, Linux, OS X, PlayStation 4 ve Xbox One platformları için ilk kez ilan edildi.[11] Daha sonra 27 Ekim 2015'te oyun yayınlandı.[12] Oyunun konsol sürümü Focus Home Interactive tarafından yayınlandı.[13] Enhanced Edition, oyunun PC sürümünü satın almış olan tüm oyuncular için de ücretsiz verildi.[14]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Eleştiri yorumları olumluydı ve Original Sin, Larian'ı bugüne kadarki en yüksek puanlı oyunu yaptı.[21] Oyun çok olumlu eleştiriler aldı. Eurogamer, oyunu "yıllar içinde en iyi klasik stil RYO'yu verdi" şeklinde nitelendirdi ve RYO hayranlarını bir meydan okuma için hazır olması gerektiği uyarısı ile oyunu önerdi. GameSpot, oyunu karmaşık sistemleri, güzel dünyası, heyecanlı sıra tabanlı savaş ile öyküsünden övdü. IGN, oyunun "yıllar içinde gelen en çok ödüllendiren RYO'lardan biri" olduğunu yazdı ve derinliği, kişiliğini ve savaş mücadelelerini övdü. PC Gamer, geleneksel RYO'da beliren özgürlüğü, simülasyonu, derinliği ve oyunun tercihlerine olan saygısını takdir etti. Hardcore Gamer, oyunun "yadımcı olma" eksikliğinin yeni başlayanları vazgeçirebileceğini ve zorluğun daha tutarlı olması gerektiğini belirtti, bunun dışında oyunu takdir ettiğini söyledi.

GameSpot D:OS'u Yılın PC Oyunu olarak adlandırırken,[22] Rock, Paper, Shotgun, "2014'ün En İyi Başlangıcı Yapanı (Kickstarter'ı)" olarak tanımladı.[23]

3 Temmuz 2014'te, yayınlandıktan bir hafta sonra oyun 160.000 kopya sattı ve Larian Studios'un en hızlı satan oyunu oldu. 12 Eylül 2014 tarihinden itibaren oyun 500.000 kopyaya ulaştı.[24]

Devamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyunun devamı olan Divinity: Original Sin II, 15 Eylül 2016 tarihinde girilen erken girişimden[25] bir yıl sonra ve 14 Eylül 2017 tarihinde yayımlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A small delay for a good reason: Let there be voice! — Kickstarter". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  2. ^ "Divinity Original Sin Enhanced Edition Gets a Release Date". IGN. 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  3. ^ "Hands-on with the Editor — Kickstarter". 2 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  4. ^ Divinity Original Sin: Enhanced Edition Başlangıç Yardımı[ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "Divinity: Original Sin Enhanced Edition Is Out". 29 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  6. ^ "Divinity - Original Sin". Divinity Original Sin. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  7. ^ "Divinity: Original Sin". Kickstarter. 16 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  8. ^ "Divinity: Original Sin successfully Kickstarted, all stretch goals met". PC Gamer. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  9. ^ "Divinity: Original Sin now available on Steam Early Access". 23 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  10. ^ Yin-Poole, Wesley (3 Temmuz 2014). "Divinity: Original Sin Larian Studios' fastest-selling game ever". Eurogamer. Gamer Network. 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2014. 
  11. ^ "Announcing Divinity: Original Sin Enhanced Edition". 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  12. ^ "Update #74: Countdown to Divinity: Original Sin - Enhanced Edition!". Kickstarter. 21 Ekim 2015. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2015. 
  13. ^ Kollar, Philip (15 Mayıs 2015). "Divinity: Original Sin Enhanced Edition coming to PS4, Xbox One with tons of new content". Polygon. 26 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2015. 
  14. ^ Savage, Phil (15 Mayıs 2015). "Divinity: Original Sin Enhanced Edition announced". PC Gamer. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2015. 
  15. ^ "Divinity: Original Sin for PC". GameRankings. 10 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2014. 
  16. ^ "Divinity: Original Sin for PC Reviews". Metacritic. 21 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2014. 
  17. ^ "Divinity: Original Sin for PC Reviews". Eurogamer. 19 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2014. 
  18. ^ "Divinity: Original Sin for PC Reviews". GameSpot. 8 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2014. 
  19. ^ "Divinity: Original Sin for PC Reviews". IGN. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2014. 
  20. ^ "Divinity: Original Sin for PC Reviews". PC Gamer US. 14 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2014. 
  21. ^ "Larian Studios's Profile". Metacritic. 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2014. 
  22. ^ "PC Game of the Year - Divinity: Original Sin - Best Games of 2014 - Game of the Year 2014". GameSpot. 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2014. 
  23. ^ "The Best Kickstarter Of 2014 - Divinity: Original Sin". Rock, Paper, Shotgun. 12 Aralık 2014. 2 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2014. 
  24. ^ Vincke, Swen (12 Eylül 2014). "Thoughts after releasing Divinity:Original Sin and what comes next". lar.net. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2014. 
  25. ^ "Divinity: Original Sin 2 - Update 26: Early Access Announced". 22 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]