Direkt maliyetler

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Maliyet muhasebesinde, direkt maliyetler doğrudan bir referans nesneye (çoğunlukla maliyet birimi genellikle pazarlanabilir bir ürün veya hizmet) atfedilebilen maliyetleri ifade eder. Genelde direkt maliyetlerin dayandığı üretim faktörleri üretim sürecinde tamamen tüketilir (tekrarlayan faktörler denilen) yani oluşturulan maliyet nesnesinin bir parçası haline gelirler.

Maliyetlerin ayrı maliyetler olarak değerlendirilmesi, kullanılan maliyet ayrımı ilkesine bağlıdır. Nedensellik ilkesine dayalı marjinal maliyetlemede direkt maliyetler (değişken) marjinal maliyetlerle büyük ölçüde aynıdır stres ilkesine dayalı süreç maliyetlendirmesinde sabit maliyetlerin bir parçası (sözde Kamu hizmetleri maliyetleri ) direkt maliyetler olarak sayılır.

Direkt maliyete örnekler direkt malzeme maliyetleri (malzeme maliyetleri) veya üretim ücretleridir. Direkt maliyetler özel direkt maliyetleri de içerir ancak bunlar genellikle nedene dayalı olarak bir maliyet birimine ayrılamaz örneğin özel direkt üretim maliyetleri, ör., yeni bir ürünün prototipini geliştirme maliyeti.

Direkt maliyetlerin tersi genel maliyetlerdir. Ürünler genel giderler dahil edilir üretiminde kullanılan da dolaylı mallar olarak anılır. Direkt maliyetli mallar direkt mallar olarak adlandırılır.

Standart direkt maliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Standart direkt maliyetleri bulmak için operasyonel süreçler tek bir iş adımında kaydedilir. Faaliyetlerin tetikleyicileri maliyet etkenleridir. Genel masraf maliyetleri doğrudan bir referans nesnesine tahsis edilemeyen maliyetlerdir.

Maliyetlerin belirlenmesi:

  • Bireysel faaliyetler için normal kaynak gereksinimlerinin belirlenmesi: Her faaliyet için standart işlem süresi olarak zaman gereksinimi
  • Standart aktivite * standart maliyet oranı başına maliyet
  • Standart iş süreçlerinin zayıf nokta analizleri ile tanımlanması hedef maliyetlerin hesaplanmasında kullanılır
  • Standart birim maliyetlerin hesaplanması