Diplomatik Güvenlik Servisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Diplomatic Security Service sayfasından yönlendirildi)
Diplomatik Security Service
DSS
Diplomatik Güvenlik Servisi
Servisin mührü

Rozet
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1985 U.S. Diplomatic Security Service (DSS)
Önceki kurumlar
  • 1945 Office of Security (SY)
  • 1916 Bureau of Secret Intelligence
BağlılığıAmerika Birleşik Devletleri Başkanlığı
Üst kuruluşAmerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı
AdresWashington, DC
Personel sayısı2,000
Yönetici(ler)
Alt birimler
  • Bureau of Diplomatic Security
Web sitesihttp://www.state.gov/m/ds/

Diplomatik Güvenlik Servisi (İngilizce: Diplomatic Security Service, kısaca DSS),

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Diplomatik Güvenlik Servisi (DSS), Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı'nın federal kanun uygulayıcı bir koludur. Özel Ajanlarının büyük bir kısmının Dışişleri üyeliklerinin yanı sıra aynı zamanda federal güvenlik görevlisi olmaları, onları benzersiz yapmaktadır. Diplomatik Güvenlik Bürosu daha çok Diplomatik Güvenlik veya DS olarak bilinmekte ve Diplomatik Güvenlik servisinin kıdemli, idari ve siyasi yüzüdür. Her iki terim DSS veya DS, içeride ve dışarıda birbirinin yerine kullanılmakta, Dışişlerinde DSS olarak adlandırılmaktadır. Diplomatik Güvenlik Servisi Dışişleri Bakanlığı içerisinde bir federal kanun uygulayıcı kuruluş olup öncelikle, yurt içinde ve yurt dışında hizmet yapmakla görevlendirilen ABD Federal Ajanlarından oluşmaktadır. DSS, dünyada en geniş bir biçimde temsil edilen Amerika Birleşik Devletleri kanun uygulayıcı kuruluşudur.

Federal Ajanlar gibi, tüm DSS Özel Ajanları, tutuklama, tutuklama emri verme, ateşli silah taşıma ve diğer tüm mahkeme süreçlerinde söz söyleme hakkına sahiptirler. DSS Özel Ajanları, ABD Dışişleri Bakanı’nı ve diğer yabancı devlet adamlarını korurlar. Dışişleri Bakanlığı’nın İnternet sitesinde şu açıklama yer almaktadır: Diplomatik Güvenlik Bürosu (DS), ABD Dışişleri Bakanlığı’ nın güvenlik ve kanun uygulayıcı koludur. DS uluslararası araştırmalar, tehdit analizi, siber güvenlik, terörle mücadele, güvenlik teknolojisi ve insan, mülkiyet ve bilginin korunması alanlarında bir dünya lideridir. Yurtiçi bölge ofislerine atanıldığı zaman, DSS Özel Ajanları Dışişleri ve diğerlerini korumanın yanında pasaport ve vize dolandırıcılık soruşturmalarından da sorumlu olurlar. Yurt dışında DSS Özel Ajanları, Bölgesel Güvenlik Görevlileri (RSO) olarak bilinirler ve ABD misyonlarının, elçiliklerin ve konsolosluk memurlarının güvenliklerinden sorumlu olurlar.

Pasaport ve vize dolandırıcılık soruşturmalarına ek olarak DSS Özel Ajanları, casusluk soruşturmaları gibi görevleri de yerine getirirler. FBI ve CIA gibi uygun ABD kurumları ile iş birliği yapan DSS, çalışanlarına yönelik yapılan diğer yabancı istihbarat teşkilatlarının faaliyetlerini de inceler. Diğer kanun uygulayıcılarının talepleri üzerine DSS, Birleşik Devletleri’ nden kaçan zanlılarının yakalanması konusunda da yardımcı olmaktadır. Tüm çalışanların, işe başvuranların, sözleşmeli firmaların ve sözleşmeli çalışanların sabıka kaydı soruşturması yapılır. İstihbarat araştırmalarında, Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına ve tesislerine karşı yapılan terörist olayları ve tehditlerlerine bakılır. Yaklaşık 2000 tane Diplomatik Özel Ajanı vardır. Özel ajanlar bazen ‘DSS Özel Ajanı’ veya ‘DS Özel Ajanı’ olarak da adlandırılırlar. Her iki terim de ajans ve kuruluşlar tarafından kullanılır.

Tüm diğer sivil federal kolluk kuvvetlerinin aksine, DSS ajanları çalışma koşulları gereğince yurt dışında da birkaç yıl hizmet vermektedirler. Yurt dışında görevlendirilmedikleri zaman, yurt içinde, saha ofislerinde ve HQ pozisyonlarında hizmet verirler. DSS Özel Ajanlarının küçük bir bölümü Dışişleri Bakanlığının sivil hizmet üyesidir ve yurt dışı hizmet zorunlulukları bulunmaz, bunlar Amerika Birleşik Devletleri’ ndeki suç çalışmaları ve VIP koruma görevlerinde bulunurlar.

İşe alım süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

İşe alınacak olan DSS ajanları online sınav, Yabancılar Servisi’ nin yazılı değerlendirmesi, bilgi tabanlı test, panel mülakat ve DSS ajanları tarafından yapılan durumsal karar verebilme egzersizlerini içeren yoğun bir sürece girerler. Seçilenler kapsamlı bir tıbbı muayene ve ardından da üst düzey güvenlik soruşturmasından geçerler. En son olarak Yabancı Hizmet paneli tarafından adayın, Amerika Birleşik Devletleri’ nin çıkarlarını, bir diplomat olarak yurt dışında temsil edebilmesi değerlendirilir. Tüm ajanlar en az dört yıllık üniversite diplomasına sahip olmalıdır. Aday ajanlar alım sürecinde 37 yaşın altında olmalıdır. Ancak, 2008 yılında MSPB 146 kararı nedeniyle, tercihe uygun tecrübeli kişiler 37 yaşından sonra da başvurabilirler.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni bir ajan adayı işe alındıktan sonra Glynco, Georgia’ da bulunan Federal Kolluk Eğitim Merkezi’nde Suç Araştırmacı Eğitim Programı (CITP), Diplomatik Güvenlik Eğitim Merkezi’ nde Temel Özel Ajan Kursu ve Arlington, Virginia’ da bulunan Yabancı Servis Enstitüsü’nde de başka kursları alır (FSI). Tüm başlangıç eğitimler tamamlandıktan sonra ajanlar, görev silahlarını kullanabilmeleri için kayıt olurlar ve daha sonra üç ayda bir yeniden değerlendirilirler. DSS’in eğitim mekanlarında konsolide edilecek yeni bir eğitim merkezi geliştirilme aşamasındadır. Yurt içinde görev yaptığı halde bir ajan aniden yurt dışına görev için gönderilebilir, buna rağmen yeni bir ajan yurt dışında görev almadan önce yurt içinde iki yıl görev almalıdır. Ancak ajanlar DSS’in ihtiyaçlarına göre çok daha erken yurt dışına gönderilebilir. Dışişleri üyesi olarak ajanlardan, kariyer yaşantılarının büyük çoğunluğunu yurt dışında, kimi zaman tehlikeli ve az gelişmiş ülkelerde geçirmeleri beklenmektedir.

Temel Özel Ajan Kursu (BSAC) (FLETC dahil): 7 ay

Temel Bölgesel Güvenlik Ofisi Kursu (RSO Okulu): 3 ay

Yüksek Tehdit Taktik Eğitim (HTT): 2 ay

Dil Eğitimi: Dil başına 2-12 ay

Temel Ateşli Silahlar Görevlisi Kursu (BFFOC): 2 hafta

Koruma görevi[değiştir | kaynağı değiştir]

DSS dünya çapında yüksek tehdit korumalarını tespit eden resmi bir kuruluştur. DSS Ajanları tarafından yürütülen en büyük,en detaylı koruma ABD Dışişleri Bakanı üzerindedir. DSS ayrıca Amerika Birleşik Devleti Büyükelçilerini tüm Birleşmiş Milletler’de korumaktadır. Yabancı devlet adamlarının korunmaları ve tehdit olarak görülseler bile DSS tarafından karşılanmaktadır. 1970'lerden bu yana DSS yabancı,devlet başkanları için koruma sağlama yetkisine sahiptir. O zaman Başkan olan Richard Nixon tarafından imzalanan bir emre göre Devlet başkanlarının korunması ABD Gizli Servisi’ne verilmişti. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından sorulan ne zaman ve nerede Gizli Servis veya DSS' in koruma sağlayacağı sorusu ortaya çıkmıştır. Eski first Lady Clinton Gizli Servis koruması almaktaydı, kocası da zaman zaman resmi gezilerde ona eşlik etmekteydi.

DSS Özel Ajanları, Prens William,Prens Charles,Cambridge Dükü,Galler Prensi Harry, 14. Dalay Lama, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas gibi devlet adamlarını ve Prenses Diana,Yaser Arafat, Zalmay Halilzad ve Boris Yeltsin' i korumuştur. Yabancı Misyonlar Diplomatik Güvenlik Bürosu ABD topraklarında yabancı elçiliklerin ve konsoloslukların korunmasından sorumludur. DSS yetkilileri gerçek polis yetkilisi olmadığı için, yerel polis departmanları ve diğer kuruluşlar bu hizmeti vermektedir. Buna iki önemli örnek Washington, DC Gizli Servis üniformalı Bölümü ve New York, New York Polis Departmanı verilebilir.

Yılda bir Eylül ayında toplanan Birleşmiş Milletler Genel Meclisi’nde (UNGA), DSS ve USSS , özellikle New York ‘da birçok önemli devlet adamını korumaktadırlar. DSS, atanmış ancak herhangi bir devlet statüsü olmayan yabancıları dahi koruyabilir, ama bu kimseler daha sonra onlara tehdit unsuru olabilirler. DSS ayrıca yurt dışında bazı ABD Büyükelçilerini korur. Şu anda, ABD'nin Irak Büyükelçisi James Franklin Jeffrey ‘nin koruması, DSS tarihinin en büyük kritik tehdit koruma ekibidir. Şu an Kolombiya, Çin, İsrail, Mısır ve Ürdün ABD Büyükelçileri DSS tarafından korunmaktadırlar. Bu korumaları ‘ benzersiz kılan, korumaların yurt dışında, yani korunan kişinin kendi ülkesinde yapılmasıdır.

VIP koruma[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Başbakan Bülent Ecevit 26 Haziran 1976'da konuşma için New York City'deki Waldorf Astoria Oteldeydi. Ecevit konuşmasından sonra toplantı salonundan çıkarken Stavro Sykopetrides tabancayla Ecevit'i öldürmeye çalışmıştı. DSS korumaları Sykopetrides'in üzerine atladı ve Ecevit'in hayatı kurtardı.[1][2]

Soruşturmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

DSS araştırmaları ABD‘de ve yurt dışındaki sayısız saha ofisleri ve yerel ajan ofisleri tarafından yürütülmektedir ve özellikle pasaport ve vize dolandırıcılık konularına odaklanılmaktadır. DSS Özel Ajanları aynı zamanda uluslararası insan kaçırma, Koruma Kanunu ihlali, yurt dışında kaçak tutuklamaları (ev sahibi ülke desteği ile), Terörle Mücadele ve Casusluk (CI) soruşturmalarını da yapmaktadırlar. Eğer diplomatik aktiviteler, ABD Dış İlişkiler ya da terör ile bir bağ varsa DSS orada yer almaktadır.

Pasaport ve vize sahtekarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir ABD pasaportu veya vizesi başvurusunda yetkisi olmayan bir kimsenin başvuran kişiye yardımcı olması federal bir suçtur. Bu genellikle Amerika’ daki birisinin sahte kimlik çıkarmaya çalışması ya da ölen bir kimsenin kimliğini çalması anlamına gelir. Vize dolandırıcılığı, bir yabancının ABD vatandaşı olmak için yaptığı sahte evlilikleri de kapsar.

Bazen Amerikalılar, Dış Hizmet Görevlileri de dahil (FSO), DSS’ in soruşturmak için hedef noktasıdır, çünkü FSO kişisel kazanç için vize verebilir. DSS aynı zamanda casusluk olayları, uygunsuz ve yasadışı davranışları kapsayacak şekilde Dışişleri Bakanlığı personeli davranışlarını da inceler. Ancak bu olayları Adalet Bakanlığı gibi kurumlar da inceleme altına alacaktır. Yurt dışında DSS, ABD hükûmeti personeli tarafından yapılan eş veya çocuk istismarı gibi konularda yerel ve eyalet kolluk kuvveti rolünü almalıdır. Misafir ülke, diplomatları soruşturamaz ve dava açamaz, çünkü diplomatlar kendi yasalarına göre korunmaktadırlar. DSS sadece Dış İşleri Bakanlığı için değil başka federal kurumlar için de her yıl onbinlerce soruşturma yapmaktadır.

Son yıllarda DSS, yurt dışı soruşturmalarını ‘Bölgesel Güvenlik Yetkilisi Yardımcısı-Soruşturmacılar’ ARSO-I, aynı zamanda ‘Yurt dışı Kriminal Soruşturmacılar’ olarak da bilinen kişilerle genişletmiştir. Bu ajanlar konsolosluk görevleriyle ilgili özel eğitim almaktadırlar ve konsolosluk memuru olarak adlandırılırlar. Ancak zamanlarının büyük çoğunluğunu pasaport ve vize dolandırıcılık soruşturmalarında geçirmektedirler. ARSO, insan kaçakçılığı konusundaki incelemelerini, bu alanda yargı önceliği olan yerel ya da bölgesel Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Ataşesi ile birlikte yapabilir. Buna ek olarak ARSO ‘ların Konsolosluk atamaları dışında görevleri de vardır.

Karşı istihbarat[değiştir | kaynağı değiştir]

Diplomatik Güvenlik Hizmet Servisi'nin Soruşturma ve Karşı İstihbarat Ofisi (DS/ICI/CI), personeli, devleti ve tesisleri hedef alan yabancı istihbarat servislerine karşı çok önemli bir casusluk programı yürütmektedir.

Ofisin karşı istihbarat bölümü, diğer ABD devlet kurumları ile birlikte karşı agresif istihbarat soruşturmalarını yürütmektedir. Karşı istihbarat soruşturmaları, yasal yetkiler çerçevesinde FBI ile yakın işbirliği içinde yürütülmektedir. Bölüm, talep eden veya Dış İlişkiler’ de yetkisi olan tüm Amerika hükûmet personeline, birçok karşı istihbarat ve güvenlik farkındalığı eğitimi sunmaktadır. Tüm eğitimler casusluk tehditlerini ve önlemlerini anlatarak çalışanları, ‘’yabancı istihbaratlar” hakkında bilgi sahibi yapmayı amaçlar.

Buna ek olarak ofis, yabancı istihbarat güçlerinin ABD ofis binalarına ve konutlarına karşı girişimleri için güvenlik mühendisleri de bulundurur. Bu girişimler duvarda basit bir dinleme cihazından daha sofistike elektronik dinleme cihazlarına dayanabilir.

4 Haziran 2009 yılında DSS ve FBI, eski ABD hükûmeti çalışanı Walter Kendall Myers’ i, 30 yıldır Küba hükûmeti için ajanlık yapıp ABD’ den bilgi toplaması suçundan tutuklamıştır. Myers’ in tutuklanması FBI ve DSS’ in üç yıl birlikte çalışmasının sonucudur.

Terörle mücadele[değiştir | kaynağı değiştir]

Diplomatik Güvenlik Servisi ülke çapında ortak Terörizim Gücü için, ülke çapında onlarca ajan bulundurur. Tehdit İstihbarat ve Analiz ofisine bağlı, Koruyucu İstihbarat ve Soruşturmalar bölümünün, (PII) Dışişleri Bakanı’na ve ABD Elçilik ve Konsolosluklarına karşı yapılan tehditleri araştırmak için tüm dünyayı gezen DSS ajanları vardır. New York JTTF de bulunan DSS Özel Ajanları 11 Eylül’den sonra kritik bilgiler vermiştir ve tüm dünyada FBI ve diğer federal kuruluşlara öncülük yapmışlardır. Her ne zaman ABD Elçiliklerine ve Konsolosluklarına bir saldırı olsa, DSS ajanları soruşturma yapmak için ilk sırada gelmektedirler.

Adalet Programı için ödüller, terörle mücadelede ABD Diplomatik Güvenlik Servisi’nin yaptığı bir programdır. Dışişleri Bakanlığı şu anda, uluslararası terör olaylarını engelleyecek bilgileri sağlayan kişi veya kurumlara ödül vermektedir.

Diğer soruşturmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Diplomatik Güvenlik Servisi, Dışişleri Bakanlığı’ nın veya yurt dışında ABD Elçiliği veya Konsolosluğu’ na bağlı çalışanların veya ailelerinin öldürülme durumunda, soruşturma yapmakla yükümlüdür. Ajanlar tüm dünyadaki hırsızlık, saldırı, tecavüz ve cinayet olaylarını araştırmaktadırlar. Amerika’ daki Diğer soruşturma yapan federal ajanların aksine DSS Ajanları, yurt dışındaki meslektaşlarıyla da ortak çalışma içindedirler. 28 Ocak 2009 yılında, iki müslüman kadına tecavüz ettiği için DSS tarafından sorgulanan bir CIA şefinin haberi çok büyük yankı uyandırmıştı.

Kaçaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Diplomatik Güvenlik Servisi ABD’ den kaçan yargı kaçaklarını da araştırmak ve soruşturmakla yükümlüdür. 2009 yılından bu yana DSS, dünyanın dört bir yanında kaçmakta olan 139 uluslararası kaçağın davalarının çözülmesine yardımcı olmuştur. 1995 yılında ABD Pakistan Büyükelçiliği’ ne bağlı DSS Özel Ajanları Jeff Riner ve Bill Miller, Dünya Ticaret Merkezi’ nin bombalanmasında bağlantısı olduğu için aranan Ahmed Ramzi Yousef’ i, Pakistan Polisi ile birlikte yakalamıştır. DSS Özel Ajanı Terrance Lawrence, Brezilya’da Jared Ravin Yaffe’yi bulmuştur ve ülkesine getirmiştir. Yaffe çocuklara cinsel saldırı, adam kaçırma, yasa dışı uçmak suçlarından California’ da aranmaktaydı. Yargılanmak üzere 12 Mayıs 2009 tarihinde ülkeye geri getirilerek ABD’ye iade edilmiştir.

11 Şubat 2009 günü, ABD Bölge Mahkemesi, Güney California Bölümü, yasadışı uçuş suçundan Yaffe için federal bir tutuklama emri çıkardı. Yaffe 11 Nisan 2009 tarihli Amerika'nın En Çok Arananları isimli televizyon programının profil yüzü ilan edildi. 19 Ekim 2009 günü ABD Diplomatik Güvenlik Servisi eski DeKalb (Georgia, Belize) şerif yardımcısı Derrick Yancey’ i yakalamıştır. Yancey eşi Linda Yancey ve temizlik hizmetlisini öldürmek suçundan Georgia’ da aranmaktaydı. Yerel saat 6.05 PM i gösterirken DSS Özel Ajanı, Yancey’ in omzuna dokundu ve ‘ Gitme zamanı ’ dedi. Daha sonra Belize yetkilileri Yancey’ i tutukladı. Yancey de Amerika’ nın En Çok Arananları listesindeydi.

23 Kasım 2009 yılında ABD Bölgesel Güvenlik Servisi’ nin DSS Özel Ajanları, ABD Marshals Servisi, Guatemalan Yerel Polisi ve INTERPOL ile birlikte çalışarak 24 yaşındaki cinayet zanlısı Ariel Beau Patrick ‘ i yakalamışlardır. Patrick, Guatemala’ da gözaltına alınmıştır ve Amerika’ nın En Çok Arananları listesindedir.

26 Nisan 2010 yılında duruşma öncesi kefalet işlerini halletmek isteyen 42 yaşındaki Andrew Warren, Norfolk Polis Departmanı Kaçak Soruşturmacıları, DSS Özel Ajanları ve ABD Marshals tarafından olusturulan bir takım tarafından tutuklanmıştır. Kolombia ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Ellen S. Huvelle, eski CIA görevlisini tutuklama emri çıkarmıştır. 30 Temmuz 2010 tarihinde Diplomatik Güvenlik Servisi (DSS) ajanları, kaçak George Alvin Viste’yi Peru’da bulmuştur. Viste, çocuk tacizleri, ensest ilişkiler ve bir çocuğu gasp etmek dahil olmak üzere yedi farklı suçtan Clark County, Washington’ da aranmaktaydı. Diplomatik Güvenlik Servisi Direktörü Jeffrey W. Culver, ‘Viste’yi yakalamak için Lima Diplomatic Güvenlik Servisi, ABD Marshals Servisi ve kolluk meslektaşları (INTERPOL) ile yakından çalıştı’ demiştir.

8 Ekim 2010 yılında DSS Ajanları, Güney Kore’ de, bir kişiyi 200,000 $ dan fazla dolandırdığı için Dario Sarimiento Tomas’ı Pampanga’da (Philippines) yakalamıştır. DSS, Filipin yetkilileriyle birlikte çalışmıştır. Tomas, Philippine Yerel Soruşturma Bürosu yetkilileri ve Yerel Polis tarafından tutuklanmıştır. Tomas Gümrük ve Sınır Koruma Görevlisi olarak Seul ABD Büyükelçiliği'ne atanmıştı.

12 Ocak 2011 yılında DSS Ajanları California’lı kaçak John Pope’yi Mexico’da yakalamışlardır. Eskiden San Francisco’da olan Pope, Meksikalı yetkililer tarafından 12 Ocak’ta yakalanır ve yargılanması için 18 Ocak’ ta Amerika’ya getirilir. Pope, San Francisco Savcılığı tarafından, 20 Ocak 1998 tarihinden itibaren, ölen bir iş adamının mirasında yaptığı, 1,000,000 $ ‘lık yolsuzluktan aranmaktaydı.

3 Şubat 2011 tarihinde ‘Cehennem’in Melekleri’ne üye olan ve yaklaşık sekiz yıldır ABD Marshals’ tan kaçan zanlı Paul Eischeid yakalanmıştır. Katil Buenos Aires’ te yakalanmıştır. Interpol’ ün Kırmızı Alarmı ile birlikte, ABD Marshals Servisi ve ABD Diplomatik Güvenlik Servisi’ nin Arjantin’ deki çabaları, kaçağın yakalanmasını sağlamıştır.

5 Ekim 2011 tarihinde Belize Polis Departmanı, ABD Ordusu Montana Şiddet Birimi ve Diplomatik Güvenlik Servisi ile ortak çalışma sonucu Michael Patrick McNulty’yi (48) 100,000$ tutuklama emri ile ele geçirmiştir.

7 Kasım 2012 tarihinde ABD Marshals Servisi (USMS),John Earl Gorham’ ın yakalanacağını duyurmuştur. ABD Şartlı Tahliye Komisyonu, cinsel sapıklık ve adam kaçırma suçlarından 17 Ekim tarihinde Gorham için arama emri çıkartmıştır. Gorham suçlu bulunur ve 35 yıl hapis cezasına çarptırılır.

Gorham halka açık bir yerde sarhoş olmaktan ve 14 yaşında bir genç kıza Chantially Lisesi Furbol Maçı’ nda cinsel saldırıda bulunduğu için tutuklanmıştır. USMS ve Diplomatik Güvenlik Servisi Gorham’ ı kendi evinde yakalamışlardır. Olaysız bir şekilde tutuklanır ve Colombia Bölge Yargı Mahkemesi’ ne teslim edilir.

Yurtdışı misyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgesel güvenlik ofisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yurt dışındaki DSS Ofisleri, Bölgesel Güvenlik alanında yetkili, ABD Büyükelçisi’ nin en yetkili Güvenlik Ataşesi olan bir DSS Özel Ajanı, yani Bölgesel Emniyet Görevlisi (RSO) tarafından yönetilir.

Dışişlerinin tüm yetkilileri gibi DSS Özel Ajanları, beş yıldan daha fazla ABD Ofisleri’nde çalışamazlar ve yurt dışı görevlerine gönderilirler. Yurt dışı görevlerinde ilk olarak Bölgesel Emniyet Görevlisi Yardımcısı (ARSO)olarak göreve başlarlar. Ajanlar yurt dışında yaşamanın tadını çıkarırken bir yandan da 2. Tur olarak Elçiliğin Özel Ajanı, Bölgesel Emniyet Görevlisi (RSO) veya Bölgesel Güvenlik Ofisi Görevlisi Yardımcısı pozisyonlarında görev alabilmek için çalışırlar. Genellikle iki kez yurt dışına gidip gelen ajanlar daha sonra ABD’ye geri döner ve tekrar yurt dışında Bölgesel Emniyet Görevlisi olmadan önce merkezi bir birimde görev alırlar.

DSS Yurt dışı Kriminal Görevlerini daha da genişletmiştir ve yurt dışında birçok dolandırıcılık soruşturmacısı pozisyonunda da hizmet vermektedir. Bu pozisyonlar ‘I’ (Investigator) pozisyonu olarak adlandırılırlar ve genelde ARSO-Is şeklinde bilinmektedirler. Bu ajanlar Elçiliklerin Konsolosluk bölümlerinin dışında, Bölgesel Güvenlik Ofisi’ nde çalışırlar. Ajanların performansları RSO veya Yardımcısı tarafından değerIendirilip Başkonsolos tarafından da incelenir.

Yurt dışında DSS Ajanlarının görev aldığı birçok pozisyon vardır. Yeni yapılan binalarda ajanlar ‘Site Güvenlik Sorumlusu’ (SSM)olarak,‘İnşaat Güvenlik Teknisyeni’ (CST)ve ‘Amerika Temizlik Muhafızları’ (CAG) da dahil sitenin tüm güvenlik yönetiminden sorumlu hale gelirler. İnşaatlarda eğer kritik bir karşı istihbarat tehdidi (CI) söz konusu ise ajanlar, CI Soruşturmacıları olarak görev alır ve en hassas noktalardan bile sorumlu olurlar.

Şu unutulmamalıdır ki Bölgesel Emniyet Görevlisi unvanı şu an resmen onaylanmış bir unvan değildir, bu yüzden ajanlar yurt dışında Güvenlik Ataşesi unvanını kullanıp, asıl görev başlıklarını sadece kartvizitlerinde kullanırlar (kaynak belirtilmeli). Yeni göreve başlayan ajanlar bu başlıktan pek hoşnut değillerdir çünkü bu başlık onların hukuksal anlamdaki yetkilerini tam olarak açıklamamaktadır.

ABD hukuk kurallarına göre, ‘Güvenlik Görevlisi’ özel bir kuruluşa bağlı olup hukuksal anlamda yetkisi olmayan kişilerdir. Ek olarak, RSO’ lar artık birden fazla ülkeyi kapsamadığından bölgesel de sayılmamaktadır. Hatta daha deneyimli ajanlar, resmi biyografilerinde Bölgesel Güvenlik Ofisi’ ne bağlı/Özel Ajan olarak kendilerini tanıtmışlardır.

RSO unvanının kullanılış şekli, başka organizasyonlarla iletişime geçildiğinde karışıklık yaratabilmektedir. Birçok diplomatik kurumun bulunabileceği geniş ülkelerde Bölgesel Güvenlik Sorumlusu olarak geçen birçok ajan bulunmaktadır. Mesela Hindistan’ da, elçilikte çalışan bir kişi Deneyimli Dış Servisi Seviyesi’ nde ve dört kişi de oldukça düşük (grade 3) seviyede RSO adı altında çalışmaktadır. Bazen Kıdemli Bölgesel Güvenlik Görevlisi başlığı,karışıklıkları önlemek ve ülkedeki yetkisi en yüksek ajan olduğunu belirtmek için kullanılabilir.

Ramzi yousef[değiştir | kaynağı değiştir]

DSS ajanları yurt dışında ABD çıkarlarına karşı gerçekleştirilen birçok saldırının soruşturmasını son 20 yıldan bu yana yapmaktadır. Buna 2000 ABD gemisinin (USS Cole) ve iki tane Güney Afrika’ daki elçiliğin bombalanması da dahildir. En çok hatırlanan 1995 yılında Pakistan Büyükelçiliği’ ne çalışan DSS Özel Ajanları Jeff Riner ve Bill Miller’ in Pakistan Polisi ile birlikte Ahmed Ramzi Yousef’ i yakalamasıdır. Yousef 1998 yılında Dünya Ticaret Merkezi’ inin bombalanması olayında ilgisi olduğu için aranmaktaydı. FBI Basın bültenlerine rağmen, Yousef’ i yakalayan FBI değil, ISI ve DSS’ tir.

Özel durum güvenliği[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Misyonlari’ ndaki önemli görevlerinin yanı sıra DSS Ajanları, ABD çıkarlarını ilgilendiren özel olaylarda da tartışılmaz bir rol oynarlar. Geçmişte DSS ajanları, yabancı meslektaşları ile birlikte, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları, Çin, 2007 Amerikan Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya, 2006 Kış Olimpiyat Oyunları Turin, İtalya, 2010 Kış Olimpiyatları Kanada, 2010 Dünya Kupası Futbol Maçları ve daha birçok özel aktivite de güvenliği sağlamak için görev almışlardır. Olimpiyatlar gibi ABD’ nin etkisinin fazla olduğu olaylarda ev sahibi hükûmetle bağlantıya geçip, güvenliği yönetmek için her zaman bir DSS Ajanı atanır. FBI, ATF, USSS ve DOD gibi diğer federal kurumlar, göreve atanan DSS Ajanına rapor verirler.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

DSS’in faaliyetleri, 1916 yılında devlet başkanı Robert Lansing’ in bir grup ajana, özel görevler vermesiyle başlar. Bu ajanlar, aynı zamanda Başbakanın Özel Asistanı da olan bir Baş Özel Ajan’ a bağlı bir şekilde Washington, D.C. ve New York’da çalışmaktalardı. Bu ajan grubu bazen ‘Özel Ajan Bürosu’ olarak anılsalar da aslında ‘Gizli İstihbarat Bürosu’ olarak bilinmekteydiler. Maddi desteği, Başbakanlık özel fonlarından alıyorlardı. Hassas soruşturmalar yürüten bu ajanlar, çoğunlukla ABD’ deki yabancı ajanlar ve onların faaliyetleri üzerinde yoğunlaşmışlardır. (Bu durum CIA ve FBI’ın birincil iç istihbarat örgütü haline gelmesinden önceydi)

Gizli istihbarat bürosu[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Diplomatik Güvenlik Servisi, 1916 yılında faaliyetlerine başladığında, Gizli İstihbarat Bürosu olarak biliniyordu. Dışişleri Bakanlığı Gizli İstihbarat Bürosu, aynı zamanda Bilgi Başkanlığına bağlı kayıt dışı çalışan bir ekip olarak biliniyordu. ABD, 1.Dünya Savaşı’na girmeden önce, Alman ve Avustralyalı casuslar New York’ da operasyonlarını yürütmekteydiler. Casuslar sahte veya çalınmış kimlikleri kullanmaktaydılar. Başkan Woodrow Wilson, Dışişleri Bakanlığına güvenlik kolu kurmak için Başbakan Robert Lansing’i görevlendirmişti. Üç tane ajan sahte para ile tecrübesi olduğu için işe alındı. En iyi laboratuvar ABD Posta Denetim Merkezi’ nde (USPIS) olduğu için yeni ajansın müdürü orada işe alındı.

1916 yılından bugüne kadar zaman zaman kullanılan ‘Baş Özel Ajan Ofisi’ terimi aslında büronun orijinal amacını önemsizmiş gibi göstermektedir.

1916’da kullanıldığı adıyla “Baş Özel Ajanlık Ofisi”ne, büronun yürüttüğü esas işlere dikkat çekmemek amacıyla bu ad verildiği düşünülmektedir. Ofis hakkında bugüne dek bazı bilgi portallarında yer alan bilgiler arasında Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesi de yer almaktadır.

Güvenlik ofisi(S.Y)[değiştir | kaynağı değiştir]

II. Dünya Savaşı sırasında, Dışişleri Bakanlığı ajanları bir kez daha düşman kuvvetlerin diplomatik görevlilerini hapsetmeye ve değiş tokuş etmeye çalışıyordu. Bu sıralarda Baş Özel Ajan’ ın ofisi, Yönetim Bürosu Müsteşarlığı’ na bağlı, ‘Güvenlik Ofisi’ nin kısaltılması olan ‘SY’ olarak bilinmeye başladı. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra SY yurt dışında birçok RSO pozisyonu açarak varlığını genişletmeye başladı.

1961 yılında Otto Otepka adında SY deki bir Müdür Yardımcısı, ABD Senatosu İç Güvenlik Alt Komitesi’ nin ‘onay verme’ prosedüründeki eksiklikleri dile getirmiştir. Tüm iddialar Dışişleri Bakanı Dean Rusk’a karşı çevrilmişti. Birçok ödüle, ABD senatörlerinin başvurularına rağmen Rusk’ a karşı olan iddialar geri çekilmemiş ve Rusk, Otepka’ daki pozisyonundan ani bir şekilde kovulmuştur.

2. Dünya Savaşı’ ndan bir süre sonra SY, devlet başkanlarını korumaya başlar ve 1930’ lu yılların sonuna kadar devam eder. 1947 yılında ayrılmadan önce SY direktörü Bannerman yurt dışı güvenlik prosedürlerini düzenlemeye başlar. Bu işlemler 1947 nin sonuna kadar devam eder ve bu esnada birçok RSO pozisyonu açılır. O yıllardan 1970'lerin başına kadar ajan sayısı, (yaklaşık 300)oldukça az kalmıştır. Bu rakam, herhangi bir yılda, yurt dışında çalışan ajanların sayısın neredeyse yarısı kadardır. Nisan 1983 tarihinde ABD Elçiliğini’nin bombalanması ‘SY’ nin, yeni oluşturulan ve Diplomatik Güvenlik Bürosu’ na bağlı olan, Diplomatik Güvenlik Servisi’ ne geçmesine sebep olmuştur.

Diplomatik güvenlik bürosu ve diplomatik güvenlik ofisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyrut Amerikan Diplomatik Tesislerindeki bombalama olaylarını incelemek için, Amiral Bobby Ray Inman başkanlığında bir komisyon oluşturuldu. Hazırlanan Inman Raporu’ na göre Dışişleri Bakanlığı’ nın güvenlik önceliği daha üst sıraya çıkarılmalıydı. Bu sebeple 1985 yılında Diplomatik Güvenlik’ ten sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı başkanlığında Diplomatik Güvenlik Bürosu(DS), Diplomatik Güvenlik Servisi (DSS) Müdürü başkanlığında da, Diplomatik Güvenlik Servisi (DSS)kurulmuştur. DSS teknik olarak DS’in bir alt birimidir, ancak başında kendi yöneticisi vardır. DSS müdürü, aktif görev yapan bir DSS ajanıdır ve genelde daha tanınan bir terim ile ifade edilir: Dış İşleri Bakanı Yardımcısı Baş Müsteşarı (PDAS). Dış İşleri Bakan Yardımcısı görevine eş değer pozisyon olan Diplomatik Güvenlik Müdür Yardımcısı’ na göre daha kıdemlidir. PDAS ataması DSS yöneticilerinin, DS içindeki tüm DAS lerden daha üstün olduğunu gösterir ama aynı zamanda Dış İşleri Bakanı Yardımcısı’ nın pozisyon olarak altındadır.

DS’ teki ilk Bakan yardımcıları Yabancı Servis’in kıdemli çalışanlarıydı ama son üç tanesi kıdemli kolluk kuvvetidir. DS ve DSS oluşturulduktan sonra ajan sayısı yaklaşık 1000‘e ulaşmıştır. Ancak 1990’ ların ortasında, ABD Kongresi’ nde alınan bir kararla DSS’ in bütçesinde kesinti yapılmıştır ve ajanların sayısı 600’ e kadar düşmüştür. O zamanlar Bakanlık bu küçülme kararını mantıklı bulmuştu; zira Beyrut’ta meydana gelen bomba saldırılarına karşılık olarak diplomatik güvenlik biriminin (DS) gereğinden fazla ve hızlı bir şekilde büyüdüğü görüşü hakimdi.

DS, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde bir büro olmasına rağmen, yurt dışındaki RSO’lar bir süre İdari Ofise rapor verdiler. Bu durum, 1998 yılında Afrika Elçiliklerinin bombalanmasının ardından 1999 yılında değişmiştir. Müsteşarlıktan Yönetime gönderilen kısa ve öz mesaj bu kararın alınan en doğru karar olduğu ve ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’ ın emri olduğu belirtilmiştir. Bu değişiklik DS’i Büyükelçilikteki komuta zincirinde, Yönetim Ofisi’ nin altından alır ve RSO’yu doğrudan Misyon Başkan Yardımcısı’ nın (DCM) altına yerleştirmiştir.

Geçmişe baktığımızda, ABD Dışişleri Bakanlığı ve onun yurt dışındaki tesislerinde (ABD Elçilikleri ve Konsoloslukları) güvenlik konusuyla ilgili zorla değişiklikler yapıldığı belirgin hale gelir. Genellikle bu değişim terorist saldırısı gibi ciddi bir olayın sonucudur. 1999 yılından bu yana özellikle Bağdat ve Kabİl’ de Amerikan Elçiliklerinin açılmasından sonra, Dişişleri Bakanlığı’ nın Diplomatik Güvenlik Servisi kararlarını desteklemesi ve kabulü etmesinde artış görülmektedir. Aynı şekilde DS’ e büyük ölçüde kendi kendini yönetmesi ve bünyesine yeni çalışanlar almasına izin verilmiştir.

DS. vs DSS.[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Dışişleri Bakanlığı için çalışmayan insanlar, Diplomatik Güvenlik Bürosu(DS) ve Diplomatik Güvenlik Servisi(DSS) arasındaki ilişkiyi anlamada karışıklık yaşamaktadırlar. Hatta Dışişleri Bakanlığı içinde bile DS ve DSS arasındaki fark karıştırılmaktadır. Diplomatik Güvenlik Bürosu (DS), ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ve ABD Büyükelçilik ve Konsoloslukları’nın güvenliğini yönetmektedir. DS yaklaşık olarak 34 000 çalışana sahiptir, bunların yaklaşık 2000’i DSS’e bağlı federal ajanlardır. DSS, DS içinde bir kolluk kuvveti olarak yapılandırılmıştır. Yani DSS, DS’ in kolluk (kriminal soruşturma) ve güvenlik misyonlarını gerçekleştiren birincil mekanizmadır.

Bir Dışişleri Bakanı Yardımcısı, hem Diplomatik Güvenlik Bürosu’ nun hem de Dış Misyonlar Dairesi’ nin (OFM) sorumluluğu altındadır. Dışişleri Bakanı Yardımcısı’ nın altında da birkaç Müsteşar Yardımcısı Sekreter (DAS) bulunmaktadır. Baş Müsteşar (PDAS) Diplomatik Güvenlik Hizmeti’ nin müdürüdür. DSS’ in müdürü aktif bir DSS ajanıdır.

DoS içinde, DS için çalışan herkes, DS çalışanı olarak adlandırılır. DSS’de bile ajanalar kendilerine DS ajanı demektedirler. Her ne kadar ABD Avukat bürolarında son zamanda Diplomatik Güvenlik Servisi, teknik olarak doğru kullanılmaya başlansa da, bu kullanış DoS basın bültenlerinde de kullanılır. Buna ek olarak ajanlar sık sık DS içindeki pozisyonlara atanırlar, ancak bu pozisyonlar DSS’in hiyerarşi zincirinin dışında bırakılır. Bu biraz alışılagelmemiş görünebilir ancak Dışişleri Bakanlığı bünyesinde yaygın bir uygulamadır. Örneğin yurt dışına atanan bir DoS çalışanı, atandığı yerdeki üstleri tarafından değerlendirilir. Washington DSS hiyerarşisinin, ajan değerlendirilmesi üzerinde hiç etkisi yoktur. Ancak bu sadece teknik olarak böyledir, ajanlar sıklıkla HQ’dan talimatlar almaktadırlar.

Görev sırasında hayatını kaybedenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulduğundan beri dört memur görev sırasında hayatını kaybetti.[3]

Memur ölum tarıh Ayrıntılar
Special Agent Daniel Emmett O'Connor1 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
21 Aralık 1988 Çarşamba
Terörist saldırı Pan Am Flight 103
Special Agent Ronald Albert Lariviere17 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
21 Aralık 1988 Çarşamba
Terörist saldırı Pan Am Flight 103
Special Agent Edward J. Seitz25 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
24 Ekim 2004 Pazar
Roket saldırısı - Irak
Special Agent Stephen Eric Sullivan17 Haziran 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
19 Eylül 2005 Pazartesi
Araba bombası - Irak

Filmler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Google News Archive Search". 14 Mayıs 2011. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Miami Herald". 27 Temmuz 1976. [ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "The Officer Down Memorial Page". 1 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2011.