Dine hakaret

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dine küfretme sayfasından yönlendirildi)
Sufi öncü Hallac-ı Mansur 10. yüzyılda dine hakaret ettiği gerekçesi ile idam edildi.[1]

Dine hakaret, dinî faaliyetlere, dinsel ögelere veya dinî açıdan kutsal sayılan kişilere hakaret anlamına gelir.

2012 itibarıyla, 32 ülkede dine hakaret yasaları bulunmakta, 87 ülkede de nefret söylemi yasaları belirli bir dinî gruba karşı hakaret suçunu kapsamaktadır. Dine hakaret yasaları çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde özellikle yaygın olmakla beraber bazı Asya ve Avrupa ülkelerinde de mevcuttur.

Birleşmiş Milletler[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesinin 2011 yılında görüş ve ifade özgürlükleri konusuna dair yayımladığı 52 maddelik Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme Genel Görüş No.34'ün 48. maddesi şu şekildedir:

Sözleşme’nin 20’nci maddesinin 2’nci paragrafında öngörülen özel durumlar dışında, din-tanrı karşıtı ağır sözlerle ilgili yasal düzenlemeler dâhil olmak üzere, bir dine veya başka bir inanç sistemine saygısızlık içeren sergilemelerin yasaklanması Sözleşme ile bağdaşmaz. Bu alanda getirilecek yasaklamalar ayrıca 19’uncu maddenin 3’üncü paragrafında belirtilen katı gerekliliklerin yanı sıra 2, 5, 17, 18 ve 26’ncı maddelerde yer alan hükümlerini karşılamalıdır. Dolayısıyla, bu tür yasal düzenlemelerin, örneğin bir veya birden çok sayıda dine ya da inanç sistemine karşı veya bunlardan yana ayrımcılık yapan, birinin izleyicilerini diğerlerine, dine inananları inanmayanlara karşı kollayan hükümler içermesine izin verilemez. Ayrıca, getirilen yasaklamaların, dinsel liderlerin eleştirilmesini veya dinsel öğretilerle dinsel inanç ilkeleri hakkında yorumlarda bulunulmasını önlemeye veya cezalandırmaya yönelik olarak kullanılmasına da izin verilemez.[2]
  Geri çekilmiş
  Yerel kısıtlamalar
  Para ve benzeri cezalar
  Hapis cezası
  Ölüm cezası

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Avery, Kenneth (2004). Psychology of Early Sufi Sama: Listening and Altered States. Routledge. s. 3. ISBN 978-0415311069. 
  2. ^ "Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme Genel görüş No. 34" (PDF). İnsan Hakları Ortak Platformu. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Nisan 2021.