Foto manipülasyon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dijital manipülasyon sayfasından yönlendirildi)
Bariz bir şekilde gerçeklikten uzak manipülasyon örneği

Foto manipülasyon veya dijital olarak yapıldığında aldığı ismi ile fotoşop, istenen görüntüyü oluşturmak için fotoğraf üzerinde değişiklikler yapma sürecidir. Bunun için günümüzde bilgisayar yazılımları kullanılmaktadır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoşop kelimesi, kökensel olarak Adobe Photoshop adlı uygulamadan türemiştir. Türkçe bir yayımda kullanımı ilk defa Milliyet'in 1998 yılından bir haberinde görülmüştür. Fotoşoplamak şekliyle bir fiil olarak kullanımı ise Hürriyet'in 2008'deki bir haberine tarihlenir.[1]

Dijital manipülasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Dijital manipülasyon, genellikle fotoğraf için kullanılır. Bir kompozisyon için özel olarak çekilen fotoğrafı Photoshop programlarıyla bambaşka bir hale getirmektir. Düzenleme yapılan fotoğrafın son haliyle ilk hali arasında büyük farklar olur. Fotoğrafın bu yeni hali bir nevi dijital resimdir. Bir fotoğrafın sadece kontrast, ışık ve renk değerlerini değiştirmek "manipülasyon" yapmak değildir. Bunlar sadece dijital düzenleme sayılır. Sayısal hale getirilip bilgisayar ortamına alınmış ya da tamamen -bilgisayar ortamında ya da değil- sayısal olarak üretilmiş görüntüleri değiştirerek izleyenleri yönlendirmek, gerçekliği olduğundan farklı göstermek ve bundan çıkar sağlamaktır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "fotoşop". Nişanyan Sözlük. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020.
    • Milliyet - gazete, 1998: "...görüntüsü fotoşop tekniğiyle çıkarılmış ve iki sevgili birbirine yaklaştırılmıştı."
    • Hürriyet - gazete, 2008: "...Arçelik'in reklam fotoğrafını fotoşoplayıp..."
     

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]