Dijital fotoğraf çerçevesi
Bu madde, öksüz maddedir; zira herhangi bir maddeden bu maddeye verilmiş bir bağlantı yoktur. (Eylül 2022) |
Dijital fotoğraf çerçevesi (dijital ortam çerçeves), dijital fotoğrafları bir bilgisayara veya yazıcıya ihtiyaç duymadan görüntüleyen bir resim çerçevesidir. Dijital fotoğraf çerçevelerinin kullanılmaya başlanması, bazı durumlarda aynı amaca hizmet edebilen tablet bilgisayarlardan önce gelmektedir. Bununla birlikte, dijital fotoğraf çerçeveleri genellikle fotoğrafların sabit, estetik gösterimi için özel olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle genellikle daha güzel görünen bir çerçeve ve sürekli kullanım için tasarlanmış bir güç sistemi sağlamaktadır.
Dijital fotoğraf çerçeveleri, çeşitli özelliklere sahip çeşitli şekil ve boyutlarda bulunmaktadır. Hatta bazıları fotoğrafları göstermenin yanı sıra video oynatabilmektedir. Sahipler, WiFi bağlantısı kullanan veya kullanmayan, bulut depolama ve SD kart hub'ı ile birlikte gelen bir dijital fotoğraf çerçevesi seçebilmektedir.
Özellikleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Dijital fotoğraf çerçevelerinin boyutları, anahtarlık boyutundaki küçük birimlerden birkaç fit uzunluğunda duvara monte edilen büyük çerçevelere kadar değişmektedir.[1] En yaygın boyutlar 7 inç (18 cm) ile 20 inç (51 cm) arasındadır. Bazı dijital fotoğraf çerçeveleri yalnızca JPEG resimleri görüntüleyebilir. Çoğu dijital fotoğraf çerçevesi, fotoğrafları bir slayt gösterisi olarak ve genellikle ayarlanabilir bir zaman aralığıyla görüntülemektedir. Ayrıca bir yazıcıya fotoğraf gönderebilmekted veya hibrit özelliklere sahip olabilmektedirler. Arkasında entegre bir yazıcı bulunan Sony S-Frame F800 veya Epson PictureMate Show örnek olarak verilebilirler.[2]
Belirli çerçeveler, RSS beslemelerinden, Flickr, Picasa gibi fotoğraf paylaşım sitelerinden ve e-postadan İnternet üzerinden resim yükleme gibi özel uygulama desteği sağlamaktadır.
Yerleşik hoparlörler, sesli video içeriği oynatmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca birçoğunda uzaktan kumandalar bulunmaktadır. Taşınabilir kullanım için pille çalışan üniteler de mevcuttur.[3]
Daha büyük formatları, sanatsal içeriğe yerleşik erişimi[4] ve yenilikçi kontrol mekanizmalarını birleştiren Meural gibi yeni nesil çerçeve şirketleri ortaya çıkmaktadır.[5]
Çerçevelerin en boy oranı değişiklik göstermektedir. Yaygın çerçeve oranları 4:3, 3:2 ve 16:9'dur.[6] Modele ve özelliklere bağlı olarak, çerçevenin en boy oranına tam olarak uymayan görüntüler kırpılabilir, uzatılabilir veya sığacak şekilde küçültülmektedir. Bu, sırasıyla, içeriği eksik, bozuk veya etraflarında boş alan bulunan resimlerle sonuçlanabilmektedir. Bu, kamerayla tam olarak eşleşen en boy oranına sahip bir çerçeve satın alarak veya fotoğrafları çerçeveye aktarmadan önce hedef en boy oranına göre düzenleyerek önlenmektedir.
Güvenlik sorunları
[değiştir | kaynağı değiştir]Şubat 2008'de, Çin'de üretilen Insignia marka dijital çerçeveler gibi bir dizi dijital fotoğraf çerçevesinin dahili veri depolamalarında Mocmex adlı bir Truva atı virüsü taşıdığı tespit edilmiştir.[7]
Instagram, üçüncü taraf uygulama kullanıcılarının, uygulama oturum açma kimlik bilgilerini depolamadan fotoğraf içeriğini görüntülemek ve kimlik doğrulaması yapmak için OAuth kullanarak Instagram fotoğraf içeriklerine bağlanmasına izin vermektedir. Dijital fotoğraf çerçevesi uygulamaları, oturum açma kimlik bilgilerinin depolanmasıyla bağlantılı güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmak için bu güvenli oturum açma protokolünü kullanmaktadır.
Tarihçesi
[değiştir | kaynağı değiştir]İlk nesil dijital fotoğraf çerçeveleri 1990'larda tanıtılmıştır. Doğrudan dijital kameralardan hafıza kartlarını kabul edebilen ekranlar içermektedir. 1990'larda dijital kameraların yaygın olarak benimsenmesi, tüketicileri, onları görüntülemenin uygun bir yolu olmadan binlerce dijital fotoğrafla baş başa bırakmıştır. Ticari olarak temin edilebilen dijital fotoğraf çerçeveleri, dijital fotoğrafların piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra ortaya çıkmaya başladı, ancak dijital fotoğraf makinelerinin cep telefonlarına entegrasyonu ile dijital fotoğraf sayısının patladığı 2000'lerin ortalarına kadar piyasada kabul görmemiştir. Birinci nesil çerçeveler, piyasada yaygın bir şekilde benimsenmiştir. Pazar, 2009'da dünya çapında 1 milyar doların üzerinde zirve yapmıştır. Ancak Apple'ın iPad'inin piyasaya sürülmesi, pazarların yavaş yavaş düşmesine neden olmuştur. Birinci nesil çerçeveler bugün hala 100 doların altındaki fiyatlarla satılmaktadır.[8][9]
İkinci nesil dijital fotoğraf çerçeveleri, İnternet bağlantısını içeriyordu. 1999 yılında Ceiva ile çevirmeli bağlantıya sahip bir dijital fotoğraf çerçevesi tanıtılmıştır.[10] 2010 yılına gelindiğinde Nixplay ve PixStar, tüketicilerin web'den fotoğraf yüklemesine ve Flickr, Picasa, Google Fotoğraflar, Instagram ve Facebook'tan bulut tabanlı fotoğraf paylaşım ve depolama sitelerine bağlanmasına olanak tanıyan dijital çerçeveleri wifi bağlantılarıyla popülerleştirmeye başlamıştır.
2016 yılı itibari ile üçüncü nesil dijital fotoğraf çerçeveleri PhotoSpring, Aura ve Joy gibi firmalarla erkek çocuk oranlarına ulaşmaya başlamıştır. Bu çerçeveler, üstüne fotoğraf çerçevesi özellikleri oluşturmak için tablet platformlarını kullanmıştır. Bu, PhotoSpring ve Joy'dan kareler için dokunmatik ekran ve pil teknolojisinin ve Aura ve Joy'dan kamera teknolojisinin kullanılmasına izin vermiştir.[10]
Ayrıca bakılabilir
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Sony Unveils New S-Frame Digital Photo Frames with HD Video Playback" (PDF) (Basın açıklaması). Hong Kong: Sony. 31 Ağustos 2010. 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021.
- ^ "Print and Display Your Images With Epson PictureMate Show, the Ultimate Two-in-One Digital Frame and Compact Photo Printer" (Basın açıklaması). Long Beach, California: Epson. 3 Aralık 2009. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021.
- ^ Schurman, Kyle. "Learning to Use Digital Photo Frames". About.com. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.
- ^ "Meural Launches". The Meural Sketchbook. 10 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021.
- ^ "This picture frame swaps out paintings with the wave of a hand". The Architect’s Newspaper (İngilizce). 10 Nisan 2015. 1 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2021.
- ^ Donnell, Wendy Sheehan (15 Aralık 2011). "How to Buy a Digital Photo Frame". PC Magazine. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2015.
- ^ Gage, Deborah (18 Şubat 2008). "Chinese PC virus may have hidden agenda". Seattle Post-Intelligencer. Erişim tarihi: 4 Aralık 2015.
- ^ "January 27, 2010: Apple announces the iPad". Engadget (İngilizce). 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2018.
- ^ "Digital Photo Frames: Fading from View | Digital Picture Frame Reviews | Consumers Digest | Plus: Best Buys in Small- & Large-Screen Models | Consumers Digest". dev.consumersdigest.com (İngilizce). 18 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2018.
- ^ a b "The Second Coming Of Small Screens In The Home". Fast Company (İngilizce). 7 Aralık 2017. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2018.