Dijital montaj

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dijital film kurgusu sayfasından yönlendirildi)

Dijital montaj, DV verilerinin bilgisayar aracılıyla işlenmesine verilen addır.

Bunun için bir film montaj programına gereksinim vardır. Film montaj programları tek boyutlu ve çok boyutlu olmak üzere iki temel gruba ayrılabilir. Bu tip programlar amatörden semiprofesiyonele ve profesyonel nitelikli olanlara kadar farklı çeşitte bulunmaktadır. Örneğin Windows işletim sisteminin kendine ait basit tek boyutlu programı Windows Movie Maker den başlayıp, komplex çok boyutlu programlar olan Adobe Premiere Pro, Apple Final Cut Pro, Sony Vegas Pro, Edius veya Avid Xpress e kadar piyasada çeşitli ürünler vardır.

Bunun haricinde sadece dijital film montajı için üretilen, yazılımı ve donanımı bünyesinde birleştiren Casablanca gibi tek boyutlu sistemler de vardır. Bu tip sistemler normal bilgisayar komforunu sunmazlarsa da gayet sağlam ve emniyetli montaj yapma olanağı sağlarlar.

Tüm bu sistemlerin montaj pratiğindeki ortak noktası, kamera kasetindeki görüntü ve ses verilerinin Firewire arayüz bağlantısı ile dijitalleştirilmesi ve film montajlandıktan sonra banda aktarılabilmesidir.

Temel bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows ve Apple montaj programlarının çalışma ilkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows bazlı montajda kasetler amatör ve yarı profesyonel alanda genellikle .avi formatı ile kameradan bilgisayara dijitalleştirilir. Apple bazlı montajda QuickTime Movie kullanılır. Bu her iki işletim sisteminin de ortak çalışma prensibi kasetin ilk ham formatı olan ve çok yer kaplayan DV'yi, yani MPEG-2 formatını, daha az yer kaplayan .avi veya QuickTime Movie formatına çevirmeleridir. Veriler ne kadar az yer kaplarsa o kadar hızlı işlemlenebilmektedirler.

4:3 ve 16:9: Temel sayfa formatları[değiştir | kaynağı değiştir]

İnsan gözünün alabileceği açılara uyarlanmış 16:9 sinemaskop açıda denilebilir.