Dietrich von Altenburg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dietrich von Altenburg
17. yüzyıl tasviri, Christoph Hartknoch
19. Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Görev süresi
1335-1341
Yerine geldiği Luther von Braunschweig
Yerine gelen Ludolf König von Wattzau
Kişisel bilgiler
Ölüm 1341
Toruń

Dietrich von Altenburg, (ö. 1341, Toruń) 1335'ten 1341'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 19. Büyük Üstadıydı.

Altenburg, Kutsal Roma İmparatorluğu içinde bulunan Thüringen'in bir kasabası olan Altenburg'dan geliyordu. Burada babası yakın Pleissnerland'daki bir Burggraf (kale yöneticisi) idi. Ancak burası uzun süredir Sakson Wettin Hanedanlığı'na rehin verilmişti. Altenburg, Tarikata 1307'de katıldı ve Ragnit (1320–24) ve Balga (1326–31) Komtur'u olarak görev yaptı. 1331'de Tarikatın Büyük Mareşali olarak atandı ve 1326'dan beri süren Leh-Töton Savaşı'na katıldı. Płowce Muharebesi'nden sonra Tarikat, I. Władysław Łokietek liderliğindeki Polonya Krallığı'ndan Dobrzyń ile Kuyavya Dükalığı'nı ele geçirdi.

Altenburg, Kuyavya seferi sırasında işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili olarak bir papalık mahkemesi önünde suçlandı. Bununla birlikte, Polonya ile ilişkiler, 1333'te III. Casimir'in tahta çıkması ve ertesi yıl XII. Benedictus'un papa seçilmesi ile düzelmeye başladı. 1335 Visegrád Kongresinde, Bohemya Kralı Johann von Böhmen'un aracılığıyla bir anlaşma yapıldı, ardından Polonya kralı Tarikat lehine Pomerelia'daki iddialarından vazgeçecek ve karşılığında Kuyavya ile Dobrzyń'i geri alacaktı. Ancak düzenleme Polonyalı szlachta tarafından protesto edildi ve 1343'te imzalanan Kalisz Antlaşması'na kadar nihai bir barış sağlanamadı.

Altenburg, 1335'te Töton Tarikatı'nın Büyük Üstadı seçildikten sonra, Tarikat içinde birçok kale inşa etmeye veya yeniden inşa ettirmeye başladı. Ana kulenin inşası da dahil olmak üzere başkent Marienburg'daki Meryem Ana Kilisesi'nin yeniden inşasına başlandı ve mozaik bir Madonna yaptırdı. Nogat üzerindeki ilk kalıcı köprü olan Aziz Anne Şapeli ve Köprü Kapısı da görev süresi boyunca tamamlandı.

Bu arada, Polonya ile olan çatışma ve papalık davası devam etti. 1339'da İmparator IV Ludwig'in müdahalesine rağmen Roma Kürisi, Tarikatı Polonya'nın talep ettiği tüm bölgeleri teslim etmeye mahkum etti, ancak bu karar Papa tarafından reddedildi. 1341'de Polonya ile müzakere etme niyetiyle Altenburg, Thorn'a (Toruń) gitti, ancak o yılın Ekim ayında orada yakalandığı bir hastalıktan dolayı öldü. Altenburg, Marienburg'daki Saint Anne Şapeli'ne gömülen ilk Büyük Üstattı; orijinal mezar taşı bugün hala orada görülebilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Friedrich Borchert: "Die Hochmeister des Deutschen Ordens in Preußen." İçinde: Preußische Allgemeine Zeitung, 6 Ekim 2001.