Devrimci Komünist Ligi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Devrimci Komünist Ligi
Ligue communiste révolutionnaire
KısaltmaLCR
Genel başkanKolektif liderlik
(Merkez Komite);
Parti Sözcüleri:
Olivier Besancenot,
Alain Krivine,
Roseline Vachetta
Kuruluş tarihi1973
Kapanış tarihi2 Mayıs 2009
Merkez2, rue Richard-Lenoir, 93100 Montreuil, Fransa
İdeolojiTroçkizm
Siyasi pozisyonAşırı sol
Uluslararası üyelikDördüncü Enternasyonal
Fransa

Devrimci Komünist Ligi (FransızcaLigue communiste révolutionnaire, LCR), Fransa'da aşırı sol, Troçkist bir siyasi partidir. 1973-2009 yılları arasında faaliyet gösterdi.

Kuruluşu 1973 yılı olmasına rağmen geçmişi II. Dünya Savaşı ve öncesine dayanmaktadır. Enternasyonalist Komünist Parti (Parti communiste internationaliste, PCI) Dördüncü Enternasyonal üyesiydi ve anti-Stalinistlerdi. Genç Komünist Devrimciler (Jeunesses communistes révolutionnaires, JCR) ise partinin gençlik örgütü olmasına rağmen başka bir kökenden gelir. FKP'ye bağlı Komünist Öğrenci Birliği'nden (Union des étudiants communistes, UDC) ayrılan üyeleridir. Ayrılma sebebi ise Fransız Komünist Partisi'nin 1966 yılında cumhurbaşkanlığı seçiminde François Mitterrand'ı destekleme kararına karşı çıkmalarıdır. JCR'in o dönem sürekli uluslararası dayanışmacı tutumu ve Stalinizm eleştirileri onu Dördüncü Enternasyonal'e yakınlaştırdı ve PCI ile ilişkileri gelişti.

21 Temmuz 1973 tarihinde aşırı sağcıların mültecilerle dayanışma eylemine saldırması sonucu Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklandı. Ertesi yıla kadar "Komünist Devrimci Cephe" ismi ile yasa dışı olarak faaliyet gösterseler de sonradan tekrar Devrimci Komünist Ligi adını alarak yasal hale geldi. 1979 yılında JCR, LCR'ye katıldı.

Parti yönetimi 2 Mayıs 2009 tarihinde aldığı kararla faaliyetlerine son verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]