Devil's Anvil

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Devil's Anvil
Başladığı yerNew York, ABD
Tarzlarrock
Etkin yıllar1967 - 1969
Müzik şirketiColumbia
ÜyelerFelix Pappalardi
Steve Knight
Jerry Satpir
Elierzer Adoram
Kareem Issaq

Devil's Anvil ya da The Devil's Anvil, 1960'larda New York'ta hard rock/psychedelic rock tarzı müzik yapan bir gruptur. 1967'de Hard Rock from the Middle East adlı bir albüm yayınladılar.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

1966'da Cream grubunun prodüktörlüğü ile ünlenen Felix Pappalardi, Feejon adlı bir kafede çalan Orta Doğu doğumlu ya da kökenli müzisyenleri dinledi. Gruptan etkilenen Pappalardi, müzisyenlerin bir grup haline getirip Columbia müzik şirketi ile anlaşmalarını sağladı. Grup ritim gitar, bas gitar ve buzukide Steve Knight, gitar ve vokalde Jerry Satpir, akordeonda Elierzer Adoram, ud ve ana vokallerde ise Kareem Issaq tarafından oluşuyordu. Pappalardi de o kafede grupla çalmaya başladı. Grup adı "Devil's Anvil" olarak belirlendi.

Müzik tarzı ve tek albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup 1967'de ilk ve tek albümleri olan Hard Rock from the Middle East'i yayınladı. Albüm ortadoğu motifleri taşıyan rock müziğini modern bir biçimde dinleyiciye sunuyordu. Gitarın yanında ud, buzuki, tambur ve darbuka gibi müzik aletleri bulunuyordu. Yerel çalgılarla 60'ların hard rock ve psychedelic rock'ını çalıyorlardı. Şarkıları ise Arapça, Yunanca ve Türkçe söylüyorlardı.

Albümün piyasa çıkmasından kısa süre sonra Arap ülkeleri ve İsrail arasında Altı Gün Savaşları çıktı. Savaşın etkisiyle ABD'deki radyo istasyonları Devil's Anvil'in Arapça rock müziğini çalmama kararı aldı. Bu nedenle albüm döneminde başarı sağlayamadı.

Devil's Anvil döneminde tanışan Pappalardi ve Steve Knight, müzikal olarak çok iyi anlaştıklarını fark ettiler ve ortaklıklarını 1969'da kurdukları Mountain grubunda sürdürdüler.

Hard Rock from the Middle East[değiştir | kaynağı değiştir]

1. Wala Dai, (Anonim)
2. Nahna Ou Diab, (Anonim)
3. Karkadon, (Abdul-Galil Wabbi / Philimon Webb)
4. Selim Alai, (Anonim)
5. Isme, (Ferit El Atraş)
6. Besaha, (Afif Radwan / Abdul-Galil Wabb)
7. Shisheler, (Anonim)
8. Kley, (Mikis Theodorakis, Tassos Livaditis)
9. Hala Laya (Anonim)
10. Treea Pethya (Anonim)
11. Misirlou (Nick Roubanis / Milton Leeds / Bob Russell / Fred Wise)

Albümden bazı şarkılar Türkçe olarak çeşitli sanatçılar tarafından söylenmiştir. Erkin Koray Wala Dai'yi İlla Ki olarak, Nahna U Diab'ı Boşuna olarak, Karkadon'u Deli Kadın olarak yorumlamıştır. Çamur grubu ise Selim Alai'yi Halim Öyle olarak yorumladı.