deviantART

Vikipedi, özgür ansiklopedi
DeviantART
SahipdeviantART, LLC.
OluşturanAngelo Sotira, Scott Jarkoff, and Matthew Stephens
URLwww.deviantart.com
SloganWhere Art meets application!
Ticari?Evet
Site türüSanat
Kullanılabilir dil(ler)İngilizce
Başlama tarihi7 Ağustos 2000 (23 yıl önce) (2000-08-07)
Geçerli durumAktif

DeviantART, (önceden deviantART olarak yazılıyordu), İsrailli Wix.com şirketinin sanat eseri, videografi ve fotoğraf yan kuruluşu olan Amerikan çevrimiçi sanat topluluğudur. Ağustos 2000'de Scott Jarkoff ve Matthew Stephens tarafından kurulmuştur. DeviantART'ın şimdiki CEO'su Angelo Sotira'dır. 23 Şubat 2017'de şirket, Wix.com tarafından 36 milyon dolarlık bir anlaşmayla satın alındığını duyurdu.[1]

DeviantART'ın amacı sanat çalışmalarını sergilemek, eleştirmek, geliştirmektir. Ocak 2006 itibarıyla sistemde 5 milyonun üzerinde kullanıcı, 18 milyonun üzerinde çalışma vardır. DeviantART kullanıcıları resimlerini galerilerine yükleyip sergileyebilir, karalamalarını yorum alıp geliştirebilir, bazı çalışmalarını çeşitli baskı türleri ile satabilirler.

DeviantArt, Inc.'in merkezi Los Angeles, California'nın Hollywood bölgesindedir.[2] Küçük, şeytani bir robotik karakter olan Fella, web sitesinin resmi maskotuydu.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

DeviantArt, ilk olarak bilgisayar uygulamalarını alıp kendi zevklerine göre modifiye eden veya özgün tasarımlardan uygulamaları yayınlayan insanlarla bağlantılı bir site olarak başladı. Site büyüdükçe, üyeler genel olarak sanatçılar ve gönderiler sanat olarak bilinir hâle geldi.[3][4] DeviantArt ilk olarak 7 Ağustos 2000'de Scott Jarkoff, Matt Stephens, Angelo Sotira ve diğerleri tarafından, Dmusic Network adı verilen müzikle ilgili daha geniş bir web sitesi ağının parçası olarak başlatıldı. Site, benzersiz sunumu ve lansmanından sonra çekirdek üye tabanının ve bir gönüllü ekibinin katkıları nedeniyle büyük ölçüde gelişti.[5] ancak resmi olarak 2001 yılında piyasaya sürüldükten yaklaşık sekiz ay sonra dahil edildi.[6]

DeviantArt, tüm uygulama cilt tabanlı web siteleri olan Winamp facelift, customize.org, deskmod.com, screenphuck.com ve skinz.org gibi projelerden biraz ilham aldı. Sotira, projenin tüm halka açık yönlerini, erken programı başlatmak için bir mühendis olarak Scott Jarkoff'a emanet etti. Her üç kurucu ortak olarak uygulama dış görünüm topluluğunda geçmişleri paylaştı, ancak DeviantArt'a en büyük katkısı, kavramı dış görünümden daha ileriye ve bir sanat topluluğuna doğru götürme önerisi olan Matt Stephens'dı. DeviantArt'ın ilk gelişimi ve tanıtımına dahil olan kişilerin çoğu hâlâ projede görev yapıyor. Angelo Sotira şu anda DeviantArt, Inc'in CEO'su olarak görev yapıyor.[6][7][8]

Mobil uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

4 Aralık 2014'te site yeni bir logo tanıttı ve hem iOS hem de Android'de resmi bir mobil uygulamanın yayınlanacağını duyurdu ve 10 Aralık 2014'te yayınlandı.[9][10]

ABD ve İsrail yaptırımları ve 19 Şubat 2018'deki sonrasında 1 Mart 2017 itibarıyla Suriye'nin DeviantArt hizmetlerine erişimi tamamen yasaklandı. Suriyeli Mythiril kullanıcısının siteye erişmek için bir VPN kullanması ve coğrafi engellemeyi "deviantArt'ın ikiyüzlülüğü" başlıklı bir dA bloğunda açıklamasının ardından DeviantArt, ticari özellikler dışında coğrafi engellemeye son verdi.[11]

Telif hakkı ve lisans sorunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir çalışma DeviantArt'a yüklendiğinde olası telif hakkı ve Creative Commons lisans ihlalleri için bir inceleme yapılmaz, bu nedenle olası ihlaller, bu tür sorunlar için mevcut mekanizma kullanılarak yöneticilere bildirilinceye kadar fark edilmeden kalabilir.[12] Topluluğun bazı üyeleri, 2007'de bildirildiği üzere, sanat eserlerini ürünler ve baskılar üzerinde yasa dışı olarak kullanan satıcılardan kaynaklanan telif hakkı ihlali kurbanı olmuştur.[13][14] Telif hakkı ihlalini doğrudan site üzerinden önlemeye yönelik raporlama sistemi, telif hakkı ihlali şikayetinin yanıtlanmasının haftalar, hatta bir ay sürebileceği göz önüne alındığında, site üyelerinden çok sayıda eleştiriye maruz kaldı.

Websitesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Site, 35 milyondan fazla kayıtlı üyesi tarafından yüklenen 358 milyondan fazla görsele sahiptir.[15] Temmuz 2011 itibarıyla, DeviantArt en büyük çevrimiçi sanat topluluğuydu.[16] DeviantArt üyeleri, bireysel deviant sayfalarına yorum ve eleştiri bırakabilir, sitenin "bir [ücretsiz] değerlendirme uygulaması" olarak adlandırılmasını sağlamıştır. Metinsel eleştirinin yanı sıra DeviantArt yorum olarak küçük bir resim bırakma seçeneği sunuyor. Bu, DeviantArt'ın geliştirdiği ve barındırdığı tarayıcı tabanlı bir çizim aracı olan DeviantArt Muro seçeneği kullanılarak gerçekleştirilebilir. Ancak, yalnızca DeviantArt üyeleri çalışmalarını deviant olarak kaydedebilir.

Bireysel paylaşımlar, resimle ilgili istatistiksel bilgilerin bir listesi, sanatçı ve diğer üyeler tarafından yapılan yorumlar için bir yer ve diğer sosyal medya sitelerinde (Facebook, Twitter vb.) paylaşılabilir. Sürüm 9'dan önce, bir üye bir resim yüklediğinde paylaşımların kategoriler hâlinde düzenlenmesi gerekiyordu ve bu, DeviantArt'ın arama motorunun benzer konularla ilgili resimleri bulmasını sağlıyordu.

Bireysel üyeler kendi paylaşımlarını (deviation) kişisel sayfalarında klasörler hâlinde düzenleyebilirler. Üye sayfaları (profiller), bir üyenin kişisel olarak yüklediği deviationları ve blog gönderilerini (journal) gösterir. Journallar, üye sayfaları için kişisel bloglar gibidir ve konu seçimi her üyeye bağlıdır; bazıları bunu kişisel veya sanatla ilgili yaşamları hakkında konuşmak için kullanır, bazıları ise farkındalığı yaymak veya bir amaç için destek sağlamak için kullanır. Ayrıca, bir üyenin favorileri (favourite), bir üyenin kendi klasörüne kaydettiği DeviantArt'taki diğer kullanıcıların resimlerinden oluşan bir koleksiyon da görüntülenir. Profil sayfasında bulunan diğer bir şey de üyenin izleyicileridir (watcher); bir üye, bir şey yüklediğinde haberdar olmak için başka bir üyeyi izleme listesine ekler. İzleyici bildirimleri, diğer kullanıcıların söz konusu üyenin paylaşımları hakkında yorum yapması veya üyenin resminin birinin favorilerine eklenmesi gibi diğer bildirimlerle birlikte bir üyenin Mesaj Merkezinde toplanır.

Üyeler, sitenin kayıtlı herhangi bir üyesinin katılabileceği gruplar oluşturabilir. Bu gruplar genellikle bir sanatçının seçtiği ortam ve içeriğe dayanır. Bunların bazı örnekleri Edebiyat (şiir, düzyazı vb.), Çizim (geleneksel, dijital veya karma ortam), Fotoğraf (makro, doğa, moda, durağan görüntüler) vb. Bu gruplar içinde işbirlikleri yaptıkları ve sanatlarının öne çıkarıldığı ve aynı türden sanatçılara tanıtıldığı yerlerdir.

DeviantArt pornografik veya müstehcen materyallerin sunulmasına izin vermez; ancak fotoğraf olarak bile yumuşak çıplaklığa izin verilir. Yetişkin sanat eserlerini ve içeriği görüntülemek için üyelerin en az 18 yaşında olması ve içeriği etkinleştirmek için bir hesap oluşturmaları gerekir.

Özel Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Hollywood Palladium'daki ilk deviantArt Zirvesi

deviantArt Zirvesi[değiştir | kaynağı değiştir]

17 ve 18 Haziran 2005'te deviantArt ilk toplantısı olan deviantArt Zirvesini, Hollywood Palladium'da gerçekleştirdi.

deviantArt Dünya Turu[değiştir | kaynağı değiştir]

13 Mayıs 2009 itibarıyla deviantArt Sidney, Singapur, Varşova, İstanbul, Berlin, Paris, Londra, New York, Toronto ve Los Angeles şehirlerini ziyaret ederek dünya turuna çıktı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lunden, Ingrid. "Website builder Wix acquires art community DeviantArt for $36M". TechCrunch. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  2. ^ "DeviantArt, Inc. 13 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." Businessweek Investing. Accessed November 9, 2008.
  3. ^ Perkel, Daniel. "Making Art, Creating Infrastructure: DeviantArt and the Production of the Web" 16 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Berkeley CA. Retrieved September 28, 2012. p.29
  4. ^ "DeviantArt FAQ - What is a deviation?". 23 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2015. 
  5. ^ Angelo Sotira (10 Nisan 2003). "spyed's DeviantArt Journal". 11 Nisan 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2007. 
  6. ^ a b Cyan Banister. "TechCrunch". 23 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "deviantArt: About DeviantArt's Team Core". 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2007. 
  8. ^ "News: TMD: 10 X 10". News.deviantart.com. 28 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Eylül 2011. 
  9. ^ "With Its New App, DeviantArt Finally Has A Mobile Place For Those 65 Million Monthly Visitors". Fast Company. 4 Aralık 2014. 5 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Boldly Facing The Future". spyed's journal. deviantArt. 4 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  11. ^ "The hypocrisy of deviantArt". DeviantArt. 15 Şubat 2018. 26 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2018. 
  12. ^ "FAQ #155: How do I report a submission which I think breaks the rules? on DeviantArt Help and FAQ". 16 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2008. 
  13. ^ "Art Theft Scandals Rock deviantArt". PlagiarismToday. 29 Mayıs 2016. 1 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2007. 
  14. ^ Weber, Sarah (5 Mayıs 2014). "DeviantART clarifies it doesn't sell artists' work after Hot Topic shirt debacle". The Daily Dot. 11 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2016. 
  15. ^ "DeviantArt.com". 16 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2015. 
  16. ^ Salah, Alkim; Bart Buter, Nick Dijkshoorn, Davide Modolo, Quang Nguyen, Sander van Noort, Bart van de Poel, AlbertAli Salah (July 2011). "Explorative Visualization and Analysis of a Social Network for the Arts: The Case of DeviantArt 9 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.". Journal of Convergence 2 (1): 1–9. Retrieved September 24, 2012. p.1