Deutz, Köln

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Innenstadt ilçesi içinde Deutz'un yeri
Riphahn Binası ile Deutzer Freiheit

Deutz, (Almanca telaffuz: [ˈdɔʏts]), Almanya'nın Köln şehrinin Innenstadt ilçesine bağlı, Ren Nehri'nin doğu kıyısında yer alan bir mahalledir. Mahalle, eskiden bağımsız bir kasabaydı.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Deutz'un tarihi, -günümüzde Köln'ün tarihi kent merkeziyle (Innenstadt ilçesi) aynı konumda yer alan Roma kolonisi Colonia Claudia Ara Agrippinensium'un karşısında- Ren Nehri'nin doğu kıyısında MS 310'da Roma İmparatoru I. Konstantin'in hüküdarlığı döneminde inşa edilmiş bir askeri kamp olan "Castrum Divitia"'nın kurulması ile başlamıştır. Orta Çağ boyunca, Deutz, Almanya'nın önemli eğitim-öğrenim merkezlerinden biriydi. Deutz, Orta Çağ'ın başlarına kadar, 10. yüzyıldan itibaren "Tuitium" ya da Latince "Divitia" adıyla biliniyordu. Kamp ve şehir bir köprü ile birbirine bağlıydı.

1002 yılında, Deutz'daki eski kale, Köln başpiskoposu Heribert tarafından Benediktin Tarikatı'na bağlı Köln Manastırı'na dönüştürülmüş ve bu önemli manastır, Kölnlü Rupert gibi birçok etkili ilahiyatçıya ev sahipliği yapmıştır.

1230'da Köln başpiskoposu tarafından vatandaşlara kasabayı tahkim etme izni verilmiştir. Kasaba, 1240'ta Berg dükleri arasında paylaşılmış; 1376, 1445 ve 1583 yıllarında yakılmış ve -Nijmegen Antlaşması'ndan sonra- 1678'de surları yıkılmıştır. Kasabanın surları 1816'da yeniden inşa edilmişse de 1888'de bir daha yıkılmıştır.[1]

1869'da Nicolaus Otto ve Eugen Langen, NA Otto ve Cie şirketlerini Deutz'a taşımış ve şirketin adını "Gasmotoren-Fabrik Deutz (Deutz Gaz Motoru Üretim Şirketi)" olarak değiştirmiştir.[2] Muhtemelen burası, tüm modern içten yanmalı motorların öncüsü olan modern Otto motorunun doğum yeridir.

Modern Deutz[değiştir | kaynağı değiştir]

Deutz, 1888'de resmi olarak Köln'e bağlı bir mahalle oldu. Modern Deutz, Köln kent merkezinin karşısında, nehrin doğu kıyısında kalan kısmıdır. Deutz'un eski Köln kentinin karşısındaki nehir kıyısındaki konumu, bölgenin önemli bir iş merkezi ve ulaşım merkezi olarak hizmet vermesini sağlamaktadır: Rheinpark, Koelnmesse (Köln ticari fuarı), Lanxess Arena ve Köln Messe/Deutz Tren İstasyonu'nun yanında, belediyeye ve bölgesel devlet dairelerine ait çok sayıda bina bulunmaktadır. İdari olarak Deutz, Innenstadt ilçesinin bir parçasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^  Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Deutz". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2021.