Dermo-optik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dermo-optik metapsişikte, “gözler kullanılmadan, dokunarak, deri aracılığıyla görebilme” anlamında kullanılan bir terimdir. Terim eski Yunanca’daki derma ve optikos sözcüklerinden türetilmiştir.

Fransa’da "dermo-optik" veya “para-optik yetenek”, Rusya’da biyo-introskopi ve kimi ülkelerde “gözsüz görüş” (eyeless vision) adını alan buparanormal yetenekle görme olayında durugörü fenomeni söz konusu değildir. Dokunarak yazı, renk ve şekillerin algılanabilmesi üzerinde uzun zaman araştırmalarda bulunmuş ve çalışmalarını 1920’de yayımladığı yapıtında duyurmuş olan Fransız fizyolog ve yazar Jules Romains bu yeteneğin çalışmayla geliştirilebildiğini ve yalnızca el parmaklarla değil, yüz, göğüs ve ense kısmındaki deriyle de uygulanabildiğini açıklamıştır. Rus bilimcileri 1960’larda, dermo-optik duyarlığın gözün algılama kapasitesini aştığını, kızıl-ötesi (enfraruj) ışınları algılamada (karanlıkta ve ışık geçirmez plakaların arka tarafını algılamada) da geçerli olduğunu saptadıklarını açıklamışlardır.

Günümüzde bu paranormal algılamayı açıklamak üzere başlıca iki parapsikolojik varsayım bulunmaktadır:

  • Bu paranormal fenomende, sonar aygıtlarının işleme sistemini andırır tarzda, bedenden yayılan ve nesnelerde yansıyıp geri dönen partiküller ya da kızıl-ötesi ışınlar yoluyla algılama söz konusudur.
  • Bu paranormal fenomende, elektromanyetik enerjilerin bedendeki akupunktur meridyenlerinin enerji noktalarıyla etkileşimi yoluyla algılama söz konusudur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Metapsişik Terimler Sözlüğü,Ergün Arıkdal