Derealizasyon
Bu maddedeki üslubun, ansiklopedik bir yazıdan beklenen resmî ve ciddi üsluba uygun olmadığı düşünülmektedir. |
Derealizasyon, dış dünyanın gerçek olmadığını hissettiren bir psikolojik rahatsızlıktır. Derealizasyon yaşayan kişiler etrafındaki dünyayı normalden farklı olarak; örneğin bozulmuş, sisli veya gerçek dışı olarak görebilir. Derealizasyon, sadece birkaç dakika sürebilir veya yıllarca aralıklı olarak yaşanabilir.[1]
Benzer iki olgu olan Derealiazyon ve Depersonalizasyon, genellikle Depersonalizasyon-derealizasyon bozukluğu olarak birlikte görülür.
Ne zaman doktora görünmeli?
[değiştir | kaynağı değiştir]Geçici duyarsızlaşma veya derealizasyon duyguları yaygındır ve kesin bir endişe nedeni oluşturmaz. Ancak devam eden veya şiddetli kopukluk ve çevreyi çarpıtma duyguları, duyarsızlaşma-derealizasyon bozukluğunun veya başka bir fiziksel ya da zihinsel sağlık bozukluğunun bir işareti olabilir. Duyarsızlaşma veya derealizasyon duygularınız şunlara neden oluyorsa doktora görünmeniz gerekebilir;[2]
- Sizi rahatsız ediyor veya duygusal olarak rahatsız ediyorsa
- Hiç geçmiyor veya sürekli tekrarlanıyorsa
- Günlük aktivitelerinize engel oluyorsa.
- Okuma ve yazmada sıkıntılar yaratıyorsa
Belirtiler
[değiştir | kaynağı değiştir]- Çevreye yabancılaşma veya çevreye aşina olmama hissi; örneğin, rüya görüyomuşcasına alışılmış insanlardan duygusal olarak kopuk hissetmek.
- Çarpık, bulanık, renksiz, iki boyutlu veya yapay görünen çevre veya çevreye ilişkin yüksek farkındalık ve netlik.
- Zaman algısında bozulmalar.
- Nesnelerin mesafesi, boyutu veya şeklinin yanlış gözükmesi.[2]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Dissociative disorders". nhs.uk (İngilizce). 12 Şubat 2021. 22 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022.
- ^ a b "Depersonalization-derealization disorder - Symptoms and causes". Mayo Clinic (İngilizce). 8 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022.