Deprem bulutu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Deprem bulutları, depremden önce belirdiği iddia edilen bulutlardır. Eski çağlarda da bahsedilmiştir: Hint bilgin Brihat Samhita'nın (505 – 587) Varahamihira adındaki eserinin 32. bölümü depremi işaret eden bazı belirtileri ele almıştır. Bunlardan birisi de depremden bir hafta önce oluşan sıra dışı bulutlardır.[1] Günümüzde bazı bilim adamları, bazıları depremden 50 gün önceki sismik olaylarla ilişkili bulutları incelediklerini ileri sürmektedir. Hatta bulutları inceleyerek depremi önceden bildiklerini iddia etmektedir.[2][3] Fakat bu iddialar bilimsel topluluklardan çok az destek görmektedir.[4]

Türkiye'den ise araştırmacı ve kent planlama dalında lisansüstü eğitimini tamamlamış Oray Yılmaz bu konuda çalışmalar yürütmüş ve uydulardan izlediği bulutlarla kendi sistemine göre farklı yollardan tahminlerde bulunmuştur. Tahminlerinin başarılı olduğunu savunmaktadır. Bu tahminlere göre depremler, bulut tespitinden sonra 6 saat ile büyüklük ve tespit edildiği kıta plakasına göre 15 günde gerçekleşmektedir. Bu çalışmaları web sayfasında özetlemiştir. Her ne kadar bulutların durumuna göre depremin tahmin edildiğini iddia etse de, bunları kişisel görüşlerine dayandırmakta olup hâlen mevcut ve kanıtlanmış bilimsel verilere dayalı olmadığını belirtmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. 
  4. ^ Curious cloud formations linked to quakes 14 Nisan 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - Distinctive cloud formations were spotted above an active fault in Iran before each of two large earthquakes occurred (New Scientist, 11 April 2008)