Deney (film, 2009)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Deney
Splice
YönetmenVincenzo Natali
YapımcıSteve Hoban
Guillermo del Toro
SenaristVincenzo Natali
Doug Taylor
Antoinette Terry Bryant
Hikâye (eser)Vincenzo Natali
Antoinette Terry Bryant
OyuncularAdrien Brody
Sarah Polley
Delphine Chanéac
MüzikCyrille Aufort
Görüntü yönetmeniTetsuo Nagata
KurguMichele Conroy
StüdyoCopperheart Entertainment
Gaumont[1]
DağıtıcıDark Castle Entertainment (Warner Bros.'a bağlı)
TürüBilimkurgu, Gerilim, Fantastik
RenkRenkli
Yapım yılı2009
Çıkış tarih(ler)i6 Ekim 2009 (Sitges)
4 Haziran 2010 (Kanada)
Süre104 dk.
ÜlkeKanada Kanada
Fransa Fransa
Dilİngilizce
Bütçe$26,000,000[2]
Hasılat$25,666,735[2]

Splice, Vincenzo Natali tarafından yönetilen 2009 yapımı bilimkurgu-korku filmi. Filmin senaryo yazarlığını Vincenzo Natali, Doug Taylor ve Antoinette Terry Bryant üstlenmiştir. Filmde genç bilim insanları olarak başrolleri Adrien Brody ile Sarah Polley paylaşmıştır. İnsan DNA'nın geliştirilip çeşitli hayvan genleriyle birleştirilmesi ve sonucunda da gerekli proteinlerin sentezlenmesi için çalışılmasını konu alan film, 23 Temmuz 2010'da Türkiye'de vizyona girmiştir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Umut vadeden bilim insanları olan Clive Nicoli (Adrien Brody) ile Elsa Kast (Sarah Polley), insan DNA'sını çeşitli hayvan genleriyle birleştirmek suretiyle proteinlerini sentezleyip "hybrid" yaratıklar yaratmaya uğraşmaktadırlar. Belli bir başarı noktasına ulaşan bilimciler, çalışmalarını artık bir adım daha ileriye taşıyıp insan DNA'sını kopyalamak isterler. Fakat yürüttükleri projenin finansörleri bu aşamaya gelindiğinde insan DNA'sı ile deneyler yapılmasına karşı çıkar ve bundan dolayı Clive ile Elsa projeyi gizlice yürütme kararı alırlar. Clive'nin sonradan tereddütleri başgösterecek olsa da, Dren adını verdikleri bir hybrid yaratığı yapay yollarla doğurturlar. Dren, normal insan bebeklerinden çok daha hızlı gelişmeye başlar ve birkaç ay içinde bir yetişkin haline gelir. Clive ve Elsa bir deney ürünü olan ve ne tam anlamıyla insan, ne tamamen hayvan olan Dren'i finansörlerden ve diğer bilimcilerden saklamaya çalışırken bu ilginç yaratıkla aralarında bilimin ötesinde duygusal bağlar da oluşmasına engel olamazlar. Ancak, zaman geçtikçe olaylar daha karmaşık bir hâl almaya başlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Splice Set for U.S. Release: Summer date set for Brody sci-fi flick". IGN. 19 Mart 2010. 25 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b "Splice (2010) - Box Office Mojo". Box Office Mojo. 22 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]