Demre Çayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Demre Çayı
Genel bilgiler
Ağız Akdeniz
Ağız rakımı 0 m
Uzunluk 65 km
Havza alanı 1000 km²
Debi 1,7 m³/sn (1978)

Demre Çayı, Antalya'nın doğusunda, Finike, Kaş ilçeleri arasındaki alanın sularını Akdeniz'e taşıyan akarsu. Demre Ovası'ndan, Demre ilçe merkezi doğusundan denize ulaşır.

Su toplama havzası 1000 km², uzunluğu 65 km'dir. Akım düzensizdir, 2000 m yüksekliğindeki dağlardan gelen cılız, çoğu yazın kuruyan zayıf dereler tekne şekilli Kasaba Polye'sinde birleşmesiyle oluşur. Batı Toroslar'daki; Akdağ, Alacadağ, Katrandağ, Kuhu Dağı, Gülmez ve Susuz Dağı'nın sularını toplar. Akdağ'ın batı ve güneyinin sularını toplayan Kıbrıs Dere, Asas Dağı, Katran Dağı ve Sidek Polyesi'nin sularını taşıyan Felenk Çayı, Alacadağ ve Gülmez Dağı nın sularını Sakar Dere ve Alakilise Deresi, Demre Çayı'nın kollarıdır.[1] Bu derelerin birleşimiyle oluşan Demre Çayı dar ve uzun bir boğaza girer. Demre Boğazı denilen 20 km uzunluğundaki bu alanı geçtikten sonra Demre Ovası'nda Akdeniz'e dökülür. Yaz mevsiminde suları denize ulaşılamayacak kadar azalır.[2]

Kasaba Polyesi kapalı havza iken Demre Çayı tarafından kapılarak drenajına dahil edilmiştir.[1] 1978 yılında akım ortalaması 1,7 m³/sn olarak ölçülmüştür.

Zamanımızdan 6000 yıl önce deniz yükselmesi durmuş, 2000-3000 yıl önce taşınan alüvyonlar Demre Ovası'nı doldurmaya başlamıştır. Ada halinde bulunan Kara Tepe ve Kumdağı Tepe kara haline gelmiştir. Çay, deltada özellikle Myra antik şehri yakınlarında olmak üzere pek çok yatak değişikliği yapmıştır. Dolgu arazide yapılan kazılarda Noel Baba Kilisesi'ne ait yapı kalıntılarına 3–4 m derinlikte ulaşılmıştır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b KESER, Yard. Doç. Dr. Nurdan. "DEMRE ÇAYININ PALEOCOĞRAFİ DÖNEM VADİ DEĞİŞİKLİKLERİ VE BEYMELEK LAGÜNÜ'NÜN JEOMORFOLOJİK EVRİMİ". dergipark.gov.tr/. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2018. 
  2. ^ KARADOĞAN, Doç. Dr. Sabri. "TÜRKİYE'NİN AKARSULARI VE VADİLERİ" (PDF). 17 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2018. 
  3. ^ ÖNER, Doç. Dr. Ertuğ. "DEMRE ÇAYI DELTASININ JEOMORFOLOJİK GELİŞİMİ VE MYRA ANTİK KENTİ, LİMANI VE ST. NİCHOLAUS KİLİSESİ". academia.edu. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2018.