Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Demokratik Kongo Cumhuriyeti illeri
Demokratik Kongo Cumhuriyeti haritası

Bu listede Afrika ülkesi Demokratik Kongo Cumhuriyeti 'nde var olan şehirler listelenmiştir. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin nüfus yoğunluğu açısından en kalabalık şehri aynı zamanda ülkenin başkenti konumunda olan Kinşasa'dır. 2012 nüfus sayım sonuçlarına göre 9.463.749 kişinin yaşadığı Kinshasa ülke nüfusunun %13'ünü kapsamaktadır. Aşağıda belirtilen listeye 2012 sonuçlarına göre nüfusu 50.000 ve üzeri olarak açıklanan şehirler dahil edilmiş olup, şehirlerin banliyöleri ilave edilmemiştir. Burada belirtilen şehirlerden başkent Kinşasa hiçbir ile ya da bölgeye bağlı olmayıp, tek başına bir bölge konumundadır.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti[1]
Sıra Şehir Nüfus Bölge
1984 sonuçları 2005 sonuçları 2007 sonuçları 2012 sonuçları
1. Kinşasa 2.653.558 7.787.832 8.418.819 9.463.749 Kinşasa
2. Lubumbashi 564.830 1.374.808 1.485.288 1.786.397 Katanga
3. Mbuji-Mayi 486.235 874.974 919.166 1.680.991 Doğu Kasai
4. Kananga 298.693 463.556 477.017 1.061.181 Batı Kasai
5. Kisangani 317.581 539.164 555.753 935.977 Doğu
6. Bukavu 167.950 225.431 227.908 806 940 Güney Kivu
7. Tshikapa 116.016 267.508 284.888 587.548 Batı Kasai
8. Kolwezi 416.122 910.167 977.292 453.147 Katanga
9. Likasi 213.862 422.726 453.655 447.449 Katanga
10. Goma 77.908 144.151 150.342 431.342 Kuzey Kivu
11. Kikwit 149.296 186.995 189.401 397.737 Bandundu
12. Uvira 74.432 170.422 181.377 378.736 Güney Kivu
13. Bunia 59.598 96.757 99.673 366.126 Doğu
14. Mbandaka 137.291 184.189 187.237 345.663 Ekvator
15. Matadi 138.798 180.115 183.095 306.053 Aşağı Kongo
16. Kabinda 24.789 58.999 63.017 219.154 Doğu Kasai
17. Butembo 73.312 154.649 163.316 217.625 Kuzey Kivu
18. Mwene-Ditu 94.560 189.215 198.750 195.622 Doğu Kasai
19. Isiro 78.268 127.068 130.897 182.900 Doğu
20. Kindu 66.812 135.690 142.804 172.321 Maniema
21. Boma 197.617 344.522 359.927 162.521 Aşağı Kongo
22. Kamina 62.789 73.616 75.049 156.761 Katanga
23. Gandajika 64.878 154.414 164.927 146.217 Doğu Kasai
24. Bandundu 63.642 118.203 123.350 143.435 Bandundu
25. Gemena 63.052 117.631 122.805 138.527 Ekvator
26. Kipushi 53.207 62.382 63.596 132.861 Katanga
27. Bumba 51.197 95.514 99.716 107 307 Ekvator
28. Mbanza-Ngungu 44.782 86.351 90.432 101.336 Aşağı Kongo
29. Beni 44.141 89.643 94.340 99.501 Kuzey Kivu
30. Kalemie 73.528 147.065 157.711 92.789 Katanga
31. Moanda 90.812 Aşağı Kongo
32. Tshilenge 84.651 Doğu Kasai
33. Bukama 33.094 82.688 Katanga
34. Lisala 37.565 70.082 73.165 82.549 Ekvator
35. Inkisi 31.329 81.303 Aşağı Kongo
36. Kambove 78.262 Katanga
37. Bakwa-Kalonji 73 348 Doğu Kasai
38. Ilebo 53.877 107.086 112.470 72 623 Batı Kasai
39. Kongolo 27.267 68.118 Katanga
40. Binga 32.181 60.037 62.678 67 106 Ekvator
41. Lodja 28.671 68.239 72.885 64.147 Doğu Kasai
42. Kabalo 25.466 63.622 Katanga
43. Moba 25.463 63.613 Katanga
44. Katwa 63.422 Kuzey Kivu
45. Kaniama 25.106 62.723 Katanga
46. Idiofa 61.056 Bandundu
47. Mulongo 60.815 Katanga
48. Manono 32.055 59.957 Katanga
49. Rutshuru 58.686 Kuzey Kivu
50. Miabi 58.291 Doğu Kasai
51. Mweka 25.494 50.672 53.219 57.553 Batı Kasai
52. Bulungu 26.027 57.168 Bandundu
53. Kasongo 27.138 55.115 58.005 56.877 Maniema
54. Kimpese 56.079 Aşağı Kongo
55. Balamba 55.641 Katanga
56. Buta 28.133 55.313 Doğu
57. Oicha 52.921 Kuzey Kivu
58. Basoko 26.921 52.099 Doğu

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Dem. Kongo Cumhuriyeti nüfus bilgileri

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]