Demo grubu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Görsel Demo Grubu'nu temsil eden örnek görseldir.

Demo grupları, bilgisayar temelli demo olarak bilinen görsel ve işitsel yapımlar üreten demoscene sanatçılarından oluşan ekiplerdir. Demo grupları toplu olarak demoscene olarak bilinen alt kültürü oluştururlar.

Gruplar sık sık zamanının çoğunu demolarını kodlamakla geçiren öğrenciler ve genç bilgisayar tutkunlarından oluşur. Sık sık bir takma ad ("Kullanıcı" ve ya "rumuz" denen) kullanırlar. Bu takma adlar genellikle gruplarının isimleriyle birlikte kullanılır ("X Demo grubundan Scener Y" veya "Scener X/DG" gibi). Demoscene sanatçıları nadiren demoscene içeriklerinde gerçek adlarını kullanırlar. Bu, ufak demoların korsan yazılımla -genellikle video oyunları- birlikte dağıtıldığı demoscenein ilk zamanlarından gelen bir gelenektir.

Birçok demo grubu birbirini zaten gerçek hayatta tanıyan arkadaşlar tarafından kurulurdu. Ancak, Bulletin Forum Sistemleri veya genel ağ aracılığıyla çevrimiçi olarak kurulmuş gruplar da mevcuttur. Belki de demo gruplarının iletişim kurmak için en önemli yolu IRC'ydi. Başka gruplardan demoscene sanatçıları gerçek hayatta birbirleriyle demo partilerde veya daha küçük buluşmalarda buluşurdu.

Demo grupları sıklıkla kurumsal şirketlerle benzerlik taşırdı: demo gruplar tanıtımları için yazı markalar, logolar, akılda kalıcı sözler ve sloganlar içerirlerdi. Bir demo grubunun iyi bir halkla ilişkileri olabilmesi için bu çok önemliydi ve büyük gruplar, grubun insan kaynaklarını yönetmesi için (başka bir deyişle tembellik edenleri zorlamak için) belirlenmiş grup düzenleyicileri vardı. Ayrıca bazı gruplar yeni üyelerin alımına -yeni üyelerin faydalı olduklarını kanıtlamaları için sıklıkla deneme süreleri verilirdi- özen gösterirdi. Ancak bu uygulamalar genelde grubun "elit" görünümünü korumak için uygulanan kasıtlı (genellikle şaka yollu) abartılardı.

Demoscenede bir grup belki de en önemli sosyal birimdi ve bir gruba ait olmak aşağı yukarı demoscene sanatçısı olmakla eşdeğerdi. Hiç grup etkinliği içermeyen bireysel çalışmalar bile genellikle bireysel yaratıcının grubuyla ilişkilendirilirdi. Hatta grubu olmayan bir bireysel yaratıcı bir demo veya intro yayınlamak istediğinde kurulmuş birkaç "tek kişilik grup" da bulunmaktadır.

Demografi[değiştir | kaynağı değiştir]

En çok aktif demo gruplarına ve demo partilerine sahip ülkeler şu anda İskandinav ülkeleri (Norveç, İsveç, Finlandiya ve Danimarka), Almanya, Hollanda, Macaristan ve Fransa'dır.

Demoscenein toplum gibi olan doğasından dolayı çok uluslu demo grupları yaygın değildir.

Sahte gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Demoscene sanatçıları sıklıkla gülünç veya adi ürünler yaparken kendi itibarlarına zarar vermemek için özünde gizli kimlikler olan sahte gruplar oluştururlar. Sahte bir gruptaki kişiler bir takma adın arkasına saklanır (halihazırda bir rumuzları olduğu duşünüldüğünde genellikle bu takma-takma ad haline gelir). Bu tip bir gizlenme bazen sadece saf yeni gelenlerin kafalarını karıştırmak için kullanılır; bazıları ise aktif oldukları süre boyunca sahte kimliklerini asla açığa çıkarmazlar. Çoğu durumda ilgisi olmayan kişilerin büyük çoğunluğu bu aldatmacanın arkasındaki gerçek kişilerin farkındadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]