Demiryolu kuplörü
Kuplör veya kaplin, tipik olarak bir vagonun her iki ucunda bulunan ve bunları bir tren oluşturmak üzere birbirine bağlayan bir mekanizmadır. Kuplörleri araçlara bağlayan ekipman cer dişlisi olup, kuplörün gerilimlerini ve trenin ivmelenmesini absorbe etmesi gerekmektedir.
Demiryolu tarihi boyunca, dünya çapında çeşitli kuplör tasarımları ve tipleri geliştirilmiştir. Temel tasarım hususları arasında güç, güvenilirlik, kolay ve verimli kullanım ve operatör güvenliği yer alır. Otomatik kuplörler, vagonlar birbirine itildiğinde otomatik olarak devreye girer. Modern versiyonlar yalnızca mekanik bir bağlantı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda fren hatlarını ve veri hatlarını da birleştirebilirmektedir.
Farklı ülkeler farklı tipte kuplörler kullanmaktadır. Kuzey Amerika demiryolları ve Çin Janney kuplör kullanırken, eski Sovyetler Birliği demiryolları SA3 kuplör, Avrupa ülkeleri ise Scharfenberg ve vidalı kuplör kullanmaktadır. Farklı kuplörlere sahip araçlar bağlanırken zorluklar ve komplikasyonlar ortaya çıkar. Bu görevi yerine getirmek için Bariyer arabaları, aynı zamanda “eşleşme arabaları” olarak da adlandırılır, çift kuplörlü arabalar veya adaptörler kullanılımaktadır.
Tren ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |