Demirtaş, Osmangazi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Demirtaş, Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı bir nahiyedir. 29 Mart Seçimleri'ne kadar Demirtaş Belediyesi olarak ayrı bir bölgeydi. Fakat bu tarihten sonra Osmangazi'ye bağlandı. Şu anki belediye binası Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmaktadır. Eski TBMM başkanı Bülent Arınç bu kasabada doğmuştur. TOFAŞ fabrikası da bu semtte yer almaktadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha önceleri köy olan Demirtaş, 5 Kasım 1955 tarihindeki kararla belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.[1] 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile mahalle oldu.[2]

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Nüfusun büyük bir kısmı Yunanistan ile Türkiye arasında yapılan mübadele ile yöreye yerleşmiştir. Diğer bir kesim olan göçmenler 1970 yılından sonra Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç edenler oluşturur. Nüfus iş saatleri içinde DOSAB sayesinde yükselir. Şu anki nüfusun 100 bin civarına yakındır. Bursa'nın en çok göç alan ve gelişen bölgelerinden biridir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarıma dayalı ekonomi az da olsa bulunmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık neredeyse bitmiş durumdadır. Diğer bir etken ise DOSAB sayesinde sanayi olmuştur. Göçmen nüfusun büyük çoğunluğu fabrikalarda çalışmaktadır. 2020 yılındaki istihdam edilen kişi sayısı 42.000’dir

Piknik Yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

DSİ tesisleri, Kıran tepe, Demirtaş barajı bölgenin piknik alanlarıdır.

Yerleşim yeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tepelik bir alanın eteğine kurulan şehir, daha sonraları ovaya doğru genişlemiştir. Cumhuriyet mahallesi, Barbaros mahallesi, Dumlupınar mahallesi ve Sakarya mahallesi olmak üzere dört mahalle bulunmaktadır. Genel olarak mübadele öncesi evler ve sokaklar Rum mimarisi gereği sıktırlar. Ama bu ortama rahat bir hava verir. Yeni yapılan binaların çoğu bahçelidir. Fakat bazı binalar mimariden uzak soğuk bir tasarıma sahiptir. Nüfus Barbaros ve Cumhuriyet mahallelerinde yoğunlaşmaktadır.

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Demirtaş Meydanı, Bursa'da planlı şehirleşmenin en güzel örneklerinden biri olarak inşa edilen bir alan ve yaşam merkezidir. 15 bin metrekarelik bir alana sahip olan meydan, geniş park ve dinlenme alanları, 82 araçlık otoparkı, yürüyüş yolları, kültür merkezi ve camisiyle dikkat çekmektedir.

Meydanın içerisinde yer alan modern ve çağdaş mimariye sahip kültür merkezi, alışveriş alanları, PTT şubesi, muhtarlık birimleri, toplantı salonları, atölyeler, nikah-sergi salonları, kafeterya ve çeşitli sosyal imkanlar sunmaktadır. Bu özellikleriyle Bursa'nın kültürel hayatına yeni bir soluk getiren bir yaşam alanı olmuştur.

Ayrıca, Demirtaş Meydanı'nın bir parçası olan ve mimarisiyle dikkat çeken Demirtaş Camii de 2018 yılında hizmete girmiştir. Cami, modern tasarımı ve estetik görünümüyle bölgenin önemli bir ibadet ve kültür merkezi haline gelmiştir.[3]

Demirtaş Meydanı ve içerisinde yer alan kültür merkezi ile cami, Bursa'nın kültürel ve sosyal hayatına katkı sağlayan önemli bir merkez haline gelmiştir.

Mahalleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Demirtaş dört mahalleden oluşmaktadır. Bunlar;

  • Demirtaş Dumlupınar Mahallesi
  • Demirtaş Sakarya Mahallesi
  • Demirtaş Cumhuriyet Mahallesi
  • Demirtaş Dumlupınar OBS Mahallesi
  • Demirtaş Barbaros Mahallesi'dir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Fon Kodu: 030.11.1, Yer No: 253.35.8.
  2. ^ "Kanun No. 6360". 15 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2014. 
  3. ^ Osmangazi Belediyesi. "Demirtaş Meydan ve Kültür Merkezi". osmangazi.bel.tr. 12 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2023.