Deli Gömleği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Deli Gömleği
Başladığı yerTürkiye
TarzlarAlternatif rock, punk rock, grunge
Etkin yıllar1999-Günümüz
Müzik şirketiDeli Gömleği (2000-2011)
Favela Records (2011-2014)
Deli Gömleği (2014-Günümüz)
Resmî sitehttps://www.instagram.com/deligomlegi1999
ÜyelerÖzver Yılmaz
Taner Çam
Atakan Yüce
Eski üyelerHüseyin Erinç
M. Burak Öztürkmen
Özgür Can Öney
Serkan Süer
Emrah Tomsuk
Tuğrul Ersan
Alper Pancaroğlu
Doruk Andiç
Çağdaş Öğer
Ozan B. Can
Kerim Surname
Yahya Enis
Mehmet Akgün
Berkhan Ay
Sinan Güngörer
Tümerkan Aldanmaz
Furkan Güleray
Birkan Başören
Kutay Kırbacı
Necip Fazıl Güneş

Deli Gömleği, 1999 sonlarında Özver Yılmaz tarafından kurulmuş alternatif rock-punk grubudur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluş (1999)[değiştir | kaynağı değiştir]

Özver Yılmaz 1996-1998 yıllarında Burdur'da lise grubu Gallows'ta gitar çalıp sahne alırken bir yandan kendi bestelerini yavaş yavaş oluşturmaya başladı. 1998 yılında Hüseyin Erinç ile tanıştı ve beraber besteleri bas gitar olmaksızın derme çatma ampli ve davullarla kerpiçten bir odada çalışmaya başladılar. Özver Yılmaz o sene üniversiteyi kazanıp Burdur'dan ayrıldı ve Ankara'da basçı arayışına girdi.

1999 yılında üniversitede, aslında davul çalmaya çalışan sınıf arkadaşı Burak Öztürkmen'i bas gitar çalması için ikna etti ve Burak Öztürkmen ilk bas gitarını aldı. Böylece bir-iki senede olgunlaşan besteleri her gün durmadan çalışarak beraber bitirmeye başladılar. Aynı yıl Özgür Can Öney gruba davulcu olarak katıldı.[1]

Demo kayıt dönemi (2000-2009)[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılında biriken besteleri bir demo albümde toplayıp dağıtma fikri doğdu. Grup 3 aylık bir çalışmadan sonra 2000 yılının Mart ayında sekiz şarkılık Sefil Şah isimli demo albüm için Ankara'da Zoo Productions stüdyosunda kayda girdi. Bu albümde altı şarkıda davulu Hüseyin Erinç çaldı. Özgür Can Öney de gruba ısınmak için 2 şarkıda davul çaldı. Kaset formatında basılan bu demo albümün kalitesi grup tarafından beğenilmediği için sadece tanıdık çevrelere 40-50 tane dağıtıldı.[2] Hüseyin Erinç resim öğretmenliği mesleğine geri döndü ve böylece grup ilk sürekli kadrosunu kurmuş oldu.

2001 yılında yeni şarkılarını biriktiren grup Ankara'da Sis Productions stüdyosunda Ufuk Önen ile kayda girdi. Altı şarkılık Soytarı isimli bu demo albüm Mart ayında kaset ve CD olarak basıldı ve internetin artık belirgin şekilde yaygınlaşmasıyla grup adını duyurmaya başladı. Ankara, İstanbul ve İzmir'de belirli noktalardan albümler satılırken, diğer şehirlere ve yurt dışına kargo ile demo albümler CD olarak dağıtılmaya başlandı. Grup o dönem birçok grup için popülerlik sağlayan müzik yarışmalarını müziklerini yarıştırmak istemediklerini söyleyerek reddetti. Bu albümden şarkılar Radyo D'de ve birçok internet radyosunda çalındı. Yine bu albümden sözlerini Hüseyin Erinç'in yazdığı Bir Milyon Baloncuk isimli şarkı daha sonra Direc-t vokalisti Bilge Kösebalaban tarafından yorumlandı. Bu yıl grup ilk konserlerini Ankara'da vermeye başladı.

2002 yılında Özgür Can Öney Manga'ya katılmak üzere gruptan ayrıldı ve yerine Serkan Süer geçti. Bu yıl grup yine Ankara'da Sis Productions stüdyosunda Ufuk Önen ile kayda girdi. Beş şarkılık Böyle Burdu Berduş isimli bu demo albüm Ağustos ayında CD olarak basıldı ve dağıtılmaya başlandı. İçtenlik Öldü isimli şarkı Güven Erkin Erkal'ın Radyo D'de hazırlayıp sunduğu Maximum Rock programının alternatif listesinde haftalarca bir numara kaldı. Yine bu şarkı resmi bir derleme albümde yer almak üzere grup tarafından verildi ancak albüm basılmadı. Üç yıl sonra 2005'te Masumiyet şarkısına Kanal B stüdyolarında bir müzik programı için klip çekildi ve grupla yapılmış bir röportaj bu programda yayınlandı. Bu klip daha sonra Dream TV'de de gösterildi. Underground Scream of Turkey 2 ve Underground Metal Compilation derleme albümlerinde grubun şarkılarına yer verildi. Bir dönem Tuğrul Ersan canlı performanslarda ikinci gitarist olarak gruba eşlik etti. Grup o yıl ilk İstanbul konserlerini verdi. Bu yılın sonlarında Emrah Tomsuk ikinci gitarist olarak gruba dahil oldu.

2002- 2004 yılları arasında grup konserlerine Ankara, İstanbul, Eskişehir gibi şehirlerde devam etti. 2003 yılında Ankara'da Rockstation festivalinin açılış grubu oldu ve büyük beğeni topladı. Serkan Süer'in yerine davula bir dönem Alper Pancaroğlu eşlik etti. Daha sonra Doruk Andiç ile çalmaya başladılar. 2004 Mart - 2005 Mart döneminde Özver Yılmaz yedek subay olarak askerlik görevini bitirdi.

2005 yılının Kasım ayında grup Ankara'da Raven stüdyosunda Kaya Sevinç ile kayda girdi. On şarkılık Oyuncak Albüm isimli bu demo albüm CD olarak basıldı ve dağıtıldı. Bu albüm için resmi albüm teklifi gelse de grup bu teklifi kabul etmedi. Bu kayıttan Küçük Peri şarkısına Dream TV’de yayınlanan Yüxexes programı için klip çekildi ve daha sonra Dream TV yayın akışında döndü.[3] Grup o yıl Rockİstanbul festivalinde sahne aldı. Özver Yılmaz gitarını yüzlerce dinleyicinin önünde paramparça ederek daha sonra çok tartışılacak bir olaya imza atmış oldu.[4] O yıl yine konserlerine devam eden grup Bursa ve Çanakkale'de ilk kez sahne aldı. Emrah Tomsuk gruptan ayrıldı ve yerine eski Metropolis gitaristi Ozan B. Can geldi.

2006 yılında Özver Yılmaz Cemiyette Pişiyorum grubuna gitarist ve geri vokalist olarak katıldı ve Et Rengi Tuzak isimli demo albümlerinin kaydında yer aldı. Aynı yıl evde kaydettiği 11 şarkılık Öz demo albümünü internetten yayımladı. Bu albümde özellikle Cemiyette Pişiyorum'a ait Supradin şarkısının yorumu çok beğenildi.Bu demodan El,beden adlı çalışma, Radyo Eksen'de çalındı. Özver Yılmaz 2009 yılında Cemiyette Pişiyorum grubundan ayrıldı. Bu yılın sonlarında Ozan B. Can gruptan ayrıldı.

2007 yılında Morning Silence adıyla Küçük Peri, İçtenlik Öldü ve Masumiyet şarkılarının İngilizce versiyonlarının yer aldığı Sincerity is Insanity demo albümü kaydedildi. Bu albüm internetten paylaşıldı. Burak Öztürkmen ve Doruk Andiç gruptan ayrıldı.Yahya Enis bas gitarist olarak, Çağdaş Öğer davulcu olarak gruba katıldı.

2008 ve 2009 yıllarında grup konserlerine devam etti. Çağdaş Öğer gruptan ayrıldı yerine bir dönem Kerim Surname davul çaldı.

Albüm dönemi (2009-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılında Mehmet Akgün davulcu olarak gruba katıldı. Grup ilk bandrollü albümü için kayıt yapma kararı aldı. Böylece albümün kayıt ve miksini yaparak supervisor olarak da katkıda bulunan Kurban grubundan Deniz Yılmaz ile kayıtlara başlandı.

2010 yılında grup konserlerine devam ederken o yıl İTÜ Rock Festivali ve Foça Rock Festivali'nde çalarak performansları büyük beğeni topladı.

2011'de kayıtlar tamamlanarak grup kendi adını taşıyan 10 şarkılık ilk albümünü Favela Records etiketi ile çıkardı. Deneyevi ve Manyeto stüdyolarında kayıtlarının gerçekleştirilen albümde konuk vokal olarak Bilge Kösebalaban (Direc-t) ve Deniz Yılmaz (Kurban) da yer aldı. Mastering Çağlar Türkmen tarafından yapıldı.

2012 yılında Berkhan Ay Yahya Enis'in yerine bas gitarist olarak gruba katıldı. Grup ilk yurtdışı konserlerini bu yıl verdi. Ukrayna'daki turnede Respublica Festivali, Gogolfest ve Divan Bar'da sahne aldı. Gürcistan'da yine Divan Bar'da sahne aldı. Temmuz ayında Özkan Oral ile SAE stüdyolarında yeni albümün kayıtlarına başlandı. Yine o yıl Rock - A festivalindeki performansı çok beğenildi. Grup İlk albümden ilk klip Aslı Çelikel yönetmenliğinde Yalanlar Söyle adlı şarkıya çekildi. İkinci klibi İhsan Ezer Yalnızlığım şarkısına stop motion animasyon olarak çekti.

2013 yılında grubun ikinci bandrollü albümü Zaman çıktı ve ilk video klip Aslı Çelikel tarafından Kuyu adlı şarkıya çekildi. Bununla beraber grup Ukrayna ve Moldova'yı kapsayan 4 konserlik bir turneye çıktı. Aynı sene 3. albümün kayıtlarına başlandı.

2014 yılının Ekim ayında Zaman albümünden Ben Ne Yapsam adlı şarkıya yeni klip yapıldı ve yayınlandı.

2014 yılının Kasım ayında 10 şarkılık üçüncü albüm "Tuzak" internet üzerinden yayınlandı.[5]

2015 yılının Aralık ayında Özver Yılmaz akustik ağırlıklı 3 şarkılık EP "Körebe"yi internet üzerinden yayımladı. "Çok Mu Uzak" şarkısına Tayland'da bir klip çekildi ve yayımlandı.[6]

2017 yılının Mayıs ayında davula Birkan Başören ve bas gitara Furkan Güleray geçti.[7]

2018 yılının Haziran ayında 5 şarkılık "Hayalci" isimli EP internet üzerinden yayımlandı.[8] İstanbul’da sekiz ayda kaydedilen EP’nin prodüksiyonu Yeni Zelanda'da Blue House çatısı altında Aycan Fıratlı-Ozan Turan, miksi Ozan Turan ve masteringi Auralux Mastering çatısı altında Angus McNaughton tarafından yapıldı.[9]

2020 yılının Mayıs ayında kaydedilen 3 akustik şarkılık "Özüm" isimli EP internet üzerinden yayımlandı. Kaydın tamamı evde yapıldı.[10]

2021 yılının Şubat ayında "Eller Havaya" isimli tekli internet üzerinden yayımlandı.[11]

2021 yılının Nisan ayında "Durma Kaç" isimli tekli internet üzerinden yayımlandı.[12]

2021 yılının Temmuz ayında "İstirahat" isimli tekli internet üzerinden yayımlandı.[13]

2021 yılının Aralık ayında "Güve" isimli tekli internet üzerinden yayımlandı.[14]

2022 yılının Mart ayında "Live in Kyiv 2012" isimli canlı konser albümü internet üzerinden yayımlandı. Bu albüm 2012 yılında Ukrayna-Kyiv'de verilen konserin bir canlı kaydından oluşuyordu.[15]

2022 yılının Ağustos ayında davula Necip Fazıl Güneş ve bas gitara Kutay Kırbacı geçti. Grup bu kadroyla uzun bir aradan sonra Babylon ve Ankara konserleriyle hızlı bir dönüş yaptı. Aynı yılın Aralık ayında yeni tekli için No.5 stüdyosunda kayda girildi. Bu kayıtta bas gitarı Özver Yılmaz çalarken, daha önce de grupta yer alan Taner Çam çelloda yer aldı ve sonrasında bas gitara geçti.[16]

2023 yılının Mart ayında "Yok" isimli tekli internet üzerinden yayımlandı. Kayıt Kadıköy No.5 stüdyosunda Ozan Çanak ve Deniz Ağan tarafından gerçekleştirilirken miks ve mastering Ozan Çanak tarafından yapıldı. Tolga Can Saygılı sound destek tarafında yer aldı.[17]

2023 yılının Haziran ayında "Gökyüzüyüm (akustik)" internet üzerinden yayımlandı. Bu şarkı, "Oyuncak Albüm" albümünde yer alan elektrikli versiyonun akustik bir yorumuydu ve 2012 yılında Aytaç Bilge ile birlikte Kadıköy'de bir evde ilk sözleriyle kaydedilmişti.[18]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Deli Gömleği Röportajı 30 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. turkrock.com sitesi
  2. ^ Deli Gömleği Röportajı Rock Art VCD Fanzin
  3. ^ "Küçük Peri" video klibi Dream TV
  4. ^ Performans videosu Rockİstanbul 2005
  5. ^ Haber bağlantısı 20 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. turkgitar.net
  6. ^ "Körebe'den ilk video; Çok mu uzak?". Facebook. 30 Aralık 2015. 23 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2016. 
  7. ^ Haber Resmi Facebook sayfası
  8. ^ Haber bağlantısı 12 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hürriyet gazetesi
  9. ^ Haber bağlantısı 12 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Gazete Kadıköy
  10. ^ Haber Resmi Instagram Sayfası
  11. ^ "Haber". Resmi Instagram Sayfası. 
  12. ^ "Haber". Resmi Instagram Sayfası. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Haber". Resmi Instagram Sayfası. 8 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ Haber Resmi Instagram Sayfası
  15. ^ Haber Resmi Instagram Sayfası
  16. ^ Haber 12 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Resmi Instagram Sayfası
  17. ^ Haber 12 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Resmi Instagram Sayfası
  18. ^ Haber Resmi İnternet Sayfası

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]