Dehşetin Nefesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dehşetin Nefesi
Jacob's Ladder
YönetmenAdrian Lyne
YapımcıAlan Marshall , Mario Kassar
YazarBruce Joel Rubin
OyuncularTim Robbins,Elizabeth Peña,Danny Aiello
MüzikMaurice Jarre
KurguTom Rolf
StüdyoCarolco Pictures
Yapım yılı1990
Çıkış tarih(ler)i2 Kasım 1990
Süre113 Dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe25 Milyon Dolar
Hasılat26.1 Milyon Dolar

Dehşetin Nefesi ya da orijinal adıyla Jacob's Ladder, yapımcılığını Alan Marshall'ın üstlendiği, Bruce Joel Rubin tarafından yazılan, Tim Robbins, Elizabeth Peña ve Danny Aiello'nun oynadığı, Adrian Lyne tarafından yönetilen 1990 tarihli bir Amerikan psikolojik korku filmidir[1] Filmde, Jacob Singer'in Vietnam'daki hizmeti öncesinde ve sırasında yaşadığı deneyimler, onu rahatsız etmeye devam eden tuhaf, parçalı vizyonlar ve tuhaf halüsinasyonlarla sonuçlanır. Çektiği sıkıntı kötüleşirken, Jacob çaresizce gerçeği bulmaya çalışır.

Jacob's Ladder, Rubin tarafından yazıldıktan on yıl sonra “Carolco Pictures” tarafından yapıldı. Film, vizyona girdikten sonra sadece orta derecede başarılı olsa da, konusu ve özel efektleri sayesinde “Silent Hill” video oyunu serisi gibi çeşitli diğer işler için bir etki kaynağı oldu. Ayrıca “Jacob's Ladder” adlı bir remake, 2019'da piyasaya sürüldü.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Jacob's Ladder, sık sık halüsinasyon gören bir adamın hayatına odaklanıyor. Vietnam Savaşı’na katılan Jacob Singer, savaşın ardından evine geri dönüp hayata yeniden adapte olmaya çalışan bir adamdır. Eşi ve çocuğu ile birlikte yaşayan Vietnam gazisi, akıl sağlığını korumakta zorluk çeker. Sık sık halüsinasyon gören Jacob, aklını kaçırdığını düşünmeye başlar. Yaşadıklarına bir türlü anlam veremeyen Jacob, Vietnam'da askerler üzerinde denenen çok güçlü bir uyuşturucunun etkisinde midir? Yoksa Jacob’ın başına gelenler sadece savaş sonrası bunalımı mıdır ya da tahminlerin de ötesinde daha da korkunç bir durumla mı karşı karşıyadır?

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

[1] "Top 10 Psychological Horror Movies - Alternative Reel". Alternative Reel. Alternative Reel. Archived from the original on October 18, 2015. Retrieved January 30, 2021.

  1. ^ "Top 10 Psychological Horror Movies". 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021.