Debbağ
Görünüm
Bu madde veya bölüm Tabaklama adlı maddeye çok benzemektedir ve bu iki maddenin tek başlık altında birleştirilmesi önerilmektedir. Birleştirme işlemi yapıldıktan sonra sayfaya {{Geçmiş birleştir}} şablonunu ekleyiniz. |

Debbağ eski dilde deri işleyen kişiye verilen isimdir, bu işin yapıldığı yere de debbağhane denilirdi. Günümüze ise deri işleme işine tabaklama veya sepi[1] bu işi yapan kişiye tabak veya sepici, bu işin yapıldığı yere ise tabakhane denilmektedir.
Birinin yakınlarına gösterdiği sert davranış onun iyiliği içindir anlamına gelen "tabak sevdiği deriyi yerden yere çarpar"[2] atasözünde de geçen debbağlık Ahîlik Teşkilatının kurucusu Ahî Evran'ın da mesleğidir.[3]
Kelime Kökeni
[değiştir | kaynağı değiştir]Arapça dbġ kökünden gelen dabbāġ دبّاغ “deri işleyen, sepici” anlamındadır. Bu sözcük Arapça dabaġa دبغ “sepiledi” fiilinin faˁˁāl vezninde meslek adıdır.[4] Kökeni Arapça olan bu kelime Türkçeye önce debbağ olarak geçmiş ardından dabak ve en son tabak hâlini almıştır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Türk Dil Kurumu | Sözlük". sozluk.gov.tr. 4 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2025.
- ^ "Türk Dil Kurumu | Sözlük". sozluk.gov.tr. Erişim tarihi: 13 Mart 2025.
- ^ "AHÎ EVRAN". TDV İslâm Ansiklopedisi. Erişim tarihi: 13 Mart 2025.
- ^ "tabak". Nişanyan Sözlük. 21 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2025.