Dean Fertita

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dean Fertita
Dean Fertita, Queens Of The Stone Age Belfort 2011
Genel bilgiler
Doğum adıJohn Anthony Gillis
Doğum06 Eylül 1970 (53 yaşında)
Royal Oak, Michigan, ABD
TarzlarHard rock, alternative rock, indie rock, indie pop
MesleklerMüzisyen, Söz yazarı
ÇalgılarVokal, gitar, piyano, klavye, bas gitar,piyano, bateri, org, autoharp/kanun
Etkin yıllar1997-
Müzik şirketiInterscope Records, Rekords Rekords, Third Man Records, Schnitzel Records
İlişkili hareketlerQueens of the Stone Age, The Raconteurs, The Dead Weather, Brendan Benson, The Waxwings, Hello=Fire, Eagles of Death Metal

Dean Fertita 6 Eylül 1970, Royal Oak, Michigan doğumlu ABD Amerikalı, rock müzisyeni ve multi-enstrumentalist tir. Fertita 1997'de kurulup 2005'te dağılan The Waxwings grubunun solisti ve bas gitaristi olarak kariyerine başlamıştır. The Raconteurs, Queens of the Stone Age ve The Dead Weather gruplarında keyboard, bass, gitar ve org çalmıştır. 2009 yılında ilk solo albümü olan Hello=Fire ı çıkardı.

Müzik kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

The Waxwings[değiştir | kaynağı değiştir]

1997'de Dean Fertita, basçı Kevin Peyok, baterist James Edmunds ve gitarist Dominic Romano ile pop grubu The Waxwings i kurdu. Grup adını Vladimir Nabokov'un romanındaki Pale Fire şiirin ilk dizesinden almıştır.[1] 2000'de The Waxwings çıkış albümleri olan Low to the Ground ı çıkardı.

Grup 2002'de ikinci albümleri olan Shadows Of... u çıkardı.

2004'te Brendan Benson ile çalışan grup üçüncü albümleri Let's Make Our Descentı çıkardı. 2005'te ne kadar resmi web sitelerinde dördüncü albümleri için çalışmalara başladıklarını açıklasalar da grup üyeleri farklı gruplarda yer alınca grubun varlığının sona erdiği anlaşılmıştır.

Brendan Benson ile çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

The Waxwings grubunun 2005'te dağılmasıyla, Fertita ile Brendan Benson iki kişilik İngiltere akustik turlarında keyboard çalmaya başladı.[2] Fertita ile Benson öncesinde liseden beri arkadaşlardır, sonrasında beraber çalışmaya başlamışlardır.[3] Benson The Raconteurs grubundayken, grubun Broken Boy Soldiers albüm turunda Fertita keyboard ve org çalarak destek vermiştir. Ayrıca Fertita, The Raconteurs'un Consolers of the Lonely stüdyo kayıtlarında klavinet çalmıştır. The Raconteurs Benson Fertita'nın Hello=Fire albümüne yapımcılık yapıp ve pek çok katkı sağlamıştır.

Queens Of The Stone Age Avusturya, 2008.

Queens of the Stone Age[değiştir | kaynağı değiştir]

Dean Fertita The Raconteurs ile turdayken Queens of the Stone Agegrubunun sesçisi Patrick Hutchinson ile tanıştı.[4] Daha sonra 2007'de Patrick Hutchinson, Natasha Shneider yerine yeni gitaristleri ve keyboardistleri olarak Fertita'ya grupları Queens Of The Stone Age e katılmasını teklif etti. Fertita kabul etti ve 2009 a kadar beraber çalıştı.

The Dead Weather[değiştir | kaynağı değiştir]

Dean Fertita The Dead Weather Glastonbury Festival, 2009.

2009'da grubun kurucusu ve bateristi Jack White, solist Alison Mosshart,basçı Jack Lawrence ile Fertita The Dead Weather da yer aldı. Grup aslında 4-5 şarkılık bir single yapacakken planların değişmesiyle 15 gün gibi kısa bir sürede ilk albümleri Horehound u kaydettiler. Müzik otoritelerince Süper Grup olarak anılan grup 2010'da ikinci albümleri olan Sea of Cowards ı çıkardılar.

Eagles of Death Metal[değiştir | kaynağı değiştir]

2010'da kanser tedavisi gören Brian O'Connor yerine Eagles of Death Metal grubunda basçı olarak yer aldı.[5] Daha sonra Queens of the Stone Age grubuna geri dönen Fertita yerine Abby Travis gruba katıldı.

Hello=Fire Solo Albümü[değiştir | kaynağı değiştir]

26 Ekim 2009'da çıkan albümün yapımcılığını arkadaşı Brendan Benson yaptı. Albüm Fertita'nın Queens of the Stone Age grubunda çaldığı ve turda olduğu dönemde yayınlandı. Yazarı belirtilenler haricindeki tüm şarkılar Dean Fertita tarafından bestelenmiştir.

No. BaşlıkŞarkı yazar(lar)ı Süre
1. "Certain Circles"  Fertita, Brendan Benson  
2. "Far From It"  Fertita, Benson  
3. "She Gets Remote"  Fertita, Benson  
4. "Mirror Each Other"     
5. "Nature Of Our Minds"     
6. "She's Mine In Sorrow"     
7. "Faint Notion"     
8. "Someplace Spacious"  Fertita, Benson  
9. "Looking Daggers"     
10. "I Wanna Like You"  Fertita, Benson  
11. "They Wear Lightening"     
12. "Parallel"  Fertita, Benson  

Diskografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Waxwings: Bio 11 Ekim 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., www.mp3.com. 28 Şubat 2012
  2. ^ a b "The Coast Dean Fertita Röportajı". 22 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2012. 
  3. ^ Dean Fertita Röportajı 20 Şubat 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. faceculture.com 27 Şubat 2012 'da erişilmiştir.
  4. ^ Queens of the Stone Age 6 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Queens Of The Stone Age. 27 Şubat 2012'de erişilmiştir.
  5. ^ Young, Alex. "Them Crooked Vultures, Dean Fertita lend hand to cancer-striken Brian O'Connor". consequenceofsound.net. 26 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]