Dead By Daylight

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dead By Daylight
GeliştiriciBehaviour Interactive
YayımcıBehaviour Interactive
YönetmenAshley Pannell, Dave Richard, Mathieu Coté
YapımcıStéfan Beauchamp-Daniel
ProgramcılarFadi Beyrouti, Jean-Philip Desjardins, Rémi Veilleux
SanatçılarFilip Ivanovic, Marc Salha
SenaristFarah Daoud-Brixi
BesteciMichel F. April
MotorUnreal Engine 4
Platformlar
Microsoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Nintendo Switch
Android
iOS
Stadia
PlayStation 5
Xbox Series X
Xbox Series S
Çıkış14 Haziran 2016
TürlerHayatta Kalma Korku, Gerilim
ModÇevrimiçi Çok Oyunculu
Resmî sitehttps://deadbydaylight.com

Dead By Daylight, Behavior Interactive tarafından geliştirilen asimetrik bir hayatta kalma-korku video oyunudur.[1] Dead By Daylight, Microsoft Windows için 14 Haziran 2016'da yayınlandı,[2][3] Haziran 2017'de PlayStation 4 ve Xbox One'da yayınlandı.[4] 24 Eylül 2019'da Nintendo Switch'te yayınlandı ve 17 Nisan 2020'de İOS ve Android'e sunuldu. Stadia sürümü Ekim 2020'de piyasaya sürüldü. PlayStation 5 ve Xbox Series X/S sürümleri Kasım 2020'de piyasaya sürüldü.[5] Oyun Xbox Gamepass üzerinden de erişilebilir.

Oyunun İOS ve Android sürümleri için 17 mayıs 2022'de çin menşeli NetEase firmasının mobil versiyonun geliştirmesini devralacağı duyurulmuştur. Geliştiriciler yeni güncellemenin aralık 2022'de çıkmasını planlanmış ancak Behaviour geliştirme için daha fazla süre gerektiğin söyleyip oyunculardan özür dilemiş ve güncellemeyi daha ileri bir tarihe ertelemiştir. Ocak 2023 sonunda oyun App Store ve Google Play Store dan kaldırılmış şubat 2023'te yeni versiyon ile tekrar piyasaya çıkmak üzere ön kayıta sunulmuştur. Çıkış tarihi olarak 15 mart 2023 belirlenmiştir.

Dead By Daylight, bir oyuncunun vahşi bir katil rolünü üstlendiği ve diğer dördünün katilden kaçmaya ve yakalanmamaya çalışan hayatta kalanlar olarak oynadığı bire karşı dört çevrimiçi çok oyunculu olarak oynanır. Katil, kurbanları Mahluk olarak bilinen kötü niyetli bir güce kurban etmeye çalışır.

Oyunda orijinal karakterlerin yanı sıra Yabancı, Left 4 Dead, The Texas Chainsaw Massacre, Elm Sokağında Kâbus, Testere, Vahşet, Ghost Face, Stranger Things, Silent Hill, Crypt TV, Resident Evil gibi çeşitli korku serilerinden karakterler de yer alıyor.

1 Ocak 2018 itibarıyla Behavior Interactive oyunun yayıncısı oldu ve Starbreeze Studios'tan yayın haklarını aldı.[6]

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayatta kalan dört kişilik bir grup, kendilerini her şeye gücü yeten kötü niyetli bir varlık olan Mahluk'a kancalarla kurban etmeye kararlı bir katilden kaçmalıdır. Hayatta kalanların bakış açıları üçüncü şahıs, katilin bakış açısı ise birinci şahıstır. Hayatta kalanlar ancak katili sersemleterek veya katili kör etmek için el feneri gibi nesneler kullanarak savaşabilirler. Hayatta kalanlar ayrıca engellerin üzerinden katilden çok daha hızlı atlayabilir, bu nedenle bir kaçış yolu sağlar. Hayatta kalanlar bu engelleri ve araçları katilden olabildiğince uzun süre kaçmalarına yardımcı olmak için kullanır.[7]

Hayatta kalanlar, kaçmak ve çıkış kapılarını çalıştırmak için haritaya dağılmış beş jeneratörü onarmalıdır . Daha sonra çıkış kapılarını açmalı ve bölgeyi terk etmeli veya içine atlamak için bir kaçış kapısı bulmalıdır. Alet kutuları gibi öğelerle onarım daha hızlı yapılabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Herrera, Kayla (10 Şubat 2016). "Dead By Daylight Is Just Another Upcoming Slasher Horror Game—Or Is It?". Cinema Blend. 14 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. 
  2. ^ "Dead by Daylight on Steam". store.steampowered.com. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. 
  3. ^ Dring, Christopher. "Behaviour Interactive Buys Dead by Daylight [Publishing] Rights". GamesIndustry.biz (İngilizce). 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2018. 
  4. ^ Tach, Dave (26 Nisan 2016). "Dead by Daylight is a horror movie where you're the victim (or the Killer)". Polygon (İngilizce). 27 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2016. 
  5. ^ Romano, Sal (1 Eylül 2020). "Dead by Daylight coming to PS5, Xbox Series X this holiday". Gematsu (İngilizce). 1 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Starbreeze sells rights to Dead by Daylight to Behaviour for USD 16 million" (Basın açıklaması). Starbreeze Studios. 21 Mart 2018. 28 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Game - Dead by Daylight". deadbydaylight.com (İngilizce). 1 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2021.