Değişiklik yönetimi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Değişiklik Yönetimi sayfasından yönlendirildi)

Değişiklik yönetimi, servise dayalı vakaların sayısını ve etkisini azaltmak için kontrol altındaki IT altyapısına yapılacak değişikliklerin etkili ve hemen halledilebilmesini, standartlaştırılmış metotları ve prosedürleri kullanarak sağlama işidir. IT altyapısında yapılacak değişiklikler problemlere cevap vermekte veya haricen empoze edilmiş gereksinimlerin belirgin bir şekilde ortaya çıkmasına sebep olur (yasamayla ilgili değişiklikler gibi).

Değişiklik yönetimi, bütün değişiklikler için standartlaştırılmış metotların, süreçlerin ve prosedürlerin kullanıldığını temin eder ve değişikliğe olan ihtiyaçla değişimin getirdiği potansiyel etkilerin uygun bir dengede kalmasını sağlar.

Değişiklik yönetimi; değişiklik oluşturmak ve kaydetmek, değişikliklerin etkisini, maliyetini, faydasını ve riskini değerlendirmek, iş doğrulaması geliştirmek, onay almak, değişiklik uygulamasını yönetmek ve koordine etmek, uygulamaları gösterme ve raporlama, gözden geçirme ve değişiklik isteklerini kapatma gibi işleri kapsar.

Değişiklik yönetimi şunları yönetmekle görevlidir:

  • Donanım
  • İletişim ekipmanları ve yazılım
  • Sistem yazılımı
  • Sistemlerin çalıştırma, destek ve bakım işleriyle ilgili tüm doküman ve prosedürler

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]