Değer (etik)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.05, 31 Aralık 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17993814 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)

Değer kavramı

Değmek -> Değer -> Değer Vermek -> Değerlendirmek -> +(artı) Değer == DEĞERLİ ve -(eksi) Değer = DEĞERSİZ

Değer Kavramı çok büyük perspektife sahip geniş kapsamlı çerçeveye sığmayacak bir kavram + bir terimdir. Değer KAVRAMI Matemaktiksel olarak Doğrulandırılmak Zorunluluğundadır. Buna binayen " +(artı) Değer , (eksi) Değer = DEĞERSİZ değerlerden bahsedebiliriz."

Değer kavramı kendi[CUDİ] ifademce : "[- ∞ >0>+ ∞]" yani "Sıfır Hariç Eksi SOnsuzdan Artı Sonsuza " parametrik valuedir Kümesidir.

Olgular ve Örneklendirmeler;

Bir Saksıda yetişen birden fazla bitki kümesininin içerisinde A Bitkisi varsayalım; Bitkimiz Diğer bitkilerle beraber yaşam bulmakta ve doğal aktivitelerini sürdürmektedir. Pencere Kenarında olan bitkiler arasıdna A Bitkisi konumu gereği diğerlerinden daha az güneş almakta oldugunu varsayalım; Bu Nedenle Fotosentizin çarpanlarından biri olan Güneşi daha az almasıyla A Bitkisinin Nasıl Etkilediğini düşünün! Peki Bu durumda ; A bitkisi için Konumunun Değeri ne olacaktır? A bitkisinin Az güneş alması dolayısıyla Fotosentezine etkisi ile Diğer Bitkiler için DEĞERİ nedir?

Bitkilerin aynı kapta olması sebebiyle kaba dökülen suyun paylaşıldıgı sebebiyle A bitkisinin Ölmesi / Kuruması Diğer bitkiler için (0 > +∞ ] {Sıfır hariç ve artı Sonsuz Dahil, Sıfırdan Büyük bir Değer parametresine sahip olacaktır.} yani Değerli bir Sonuç ya da Olay;

A Bitkisi Fotosentez Yapamadıgı ve Kuruduğu için [-∞ < 0) {Sıfır Hariç ve Eksi Sonsuz Dahil ,Sıfırdan Eksi Sonsuza kadar bir değer parametresine sahip olacaktır.}

"Değer Kavramı matematiksel parametresi olan bir olgu ve olaydır"

Değer Kavramı Kişinin Nesne ile olan doğal ilişkisiyle değil ; Canlıların Canlı ve Cansız nesneler ile oluşan doğal ilişiksel sürtüşmeleriyle oluşmuş olan, Oluşmakta olan ve Değişecek olmaktadır..

Sonuç olarak

Değer KAVRAMINI gördügünüz gibi matematikselleştirdik.. Diğer düşünürlerin çoğu insan odaklı ve yarar odaklı olarak düşünüp DEĞER KAVRAMINI pragmalaştırmışlardır.. Ancak Ben[CUDİ] olarak Değer kavramını Matematikselleştirmiş bulunmaktayım.. Matematk Parametreleri sağlayan üst kapsamı ise tabiki İDEA'Dır

Değerleri Sıfır hariç ve Eksi SOnsuz ile , Artı Sonsuz Dahil olmak üzere cebirsel value olarak idea'ya bağlamiş bulunmaktayım

pekala Madem İdea İçin Sayısal bir değer ifade etmektedir bu nasıl hesaplanır? Ya da Hesaplanabilir mi?

1=1 eşitliği temeliden düşünürsek ; Canlı veya Cansız Maddenin Maddeyle olan ilişkisiyle her madde açısından olumlu ve olumsuz + ve - sonuçlarını düşünmek , bu ilişki dolayısıyla her maddenin kendi pragması o ilişkinin değeridir. yaşadıgımız yüzyıl itibariyle cebirsel olarak bir eşitlik ya da denklik vermemekteyiz.

Değer kAVRAMI Görecelidir. İnsanlar açısından Ortak Kültür , Yaşam Alanı , Dil , Teknoloji gibi faalist ortak durumlar oldugundan Ortak Değerlerde mevcuttur.

Göreceli olamsı sebebiyle Ortak Değerler birbirine Eşit Değil DENKTİR.

Soru Bir Dağın Yüksek olması değerini açıklayalım? Resme bakarak düşününüz


Değer kavramı, öncelikle genel anlamda kişinin nesne ile ilişkisinden doğan nitelik olarak anlaşılır. Bu anlamda değer öznel bir görüş açısından değerlendirilir. Dolayısıyla da değer kişiden kişiye değişebilmekte, farklı türde değer düzeyleri ortaya konulabilmektedir. Değer'in bir başka ya da ikinci bir anlamı ise, kişinin kendi kişiselliğinin dışında, yani insanın deneyimlerinin dışında kendi başına varolan kendinde bir nitelik olarak anlaşılır. Max Scheler ve Nicolai Hartman'da bu yönde bir görüş görülür. Buna göre değerler, biçimsel yönden ve içeriksel yönden olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sonra bu alanlar da kendi alt bölümlerine ayrılabilirler. Değer kavramı hem nesne alanında hem de mantıksal alanda, ahlaksal alanda ve estetik alanda ortaya çıkar. Değerleri felsefenin ana konusu yapan ve ayrıca değerlerin incelenmesini hedefleyen felsefe eğilimi de sözkonusudur ve bu değer felsefesi olarak adlandırılır.

Gözat

  • Değer ahlakı değer felsefesine göre değer; ahlaki davranışlarımızın ve bu davranışlarımızı düzenleyici prensip ve kriterlerin altında yatan soyut varlıklardır.yani ahlakı tamamlayıcı,yönlendirici perspektiflerin temelindedir.değerler kişiden kişiye değiştiği gibi (subjective old. gibi) genel geçer (objective) de olabilir.örneğin felsefe tarihine baktığımızda sofistlere göre değer (ahlaki bakımdan) zevktedir ve kişilerin zevkleri değişebilir.bu nedenle değerler kişisel (öznel,subject) olacaktır.yani değerleri hazlar belirler.biz hazza yönelmeliyiz.ancak herakleitosa baktığımızda değer ancak akıl yoluyla kavranabilir ve akla ulaşmak için de bütün zevklerden ve hazlardan vazgeçmek gerekir.değerler mutluluk vermelidir ancak o mutluluk yalnızca akılla sağlanır,bedensel ya da psikolojik hazlarla değil.akıl yasadır(logostur).bu nedenle insanların yasaları,dolayısıyla değerleri de koruması gerekir.burada felsefi açıdan değerlerimizin kaynağı ve neye göre değerli (ahlaki) olduğu problemi çıkar.

Kaynak