Davud Bin Mahmud

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Davud bin Mahmud (d. ? -Ö. 1143, Tebriz), Irak Selçuklu Devleti hükümdarı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Davud, Batı İran'a ve Irak'a hakim olan Sultan II. Mahmud'un en büyük oğluydu. Babasının 1131'de ölümü üzerine veziri tarafından yeni sultan olarak tahta çıkarıldı ancak bu eylem ne Halife el-Müsterşid tarafından ne de doğu İran'ı yöneten Sultan Sencer tarafından tanınmadı. Bunun yerine, halifenin de onayını alan II. Tuğrul, yeni sultan oldu. Onun verasetteki gücünü fark edemeyen Davud ise, amcasına karşı verdiği mücadelede kendini göstermeye çalışırken Temmuz/Ağustos 1132'de Hemedan yakınlarında II. Tuğrul tarafından bir meydan savaşında bozguna uğratıldı. Davud ve Atabeg Ak Sungur el-Ahmedli bozgun sonrası Azerbaycan'a kaçmayı başardı.

Savaşa devam etmek için Davud, Tebriz'de başka bir amcası Mesud ile ittifak kurdu. Mesud'un bulunduğu Bağdat'a birlikte gittiler. 9 Aralık 1132'de Halife hutbede adını okuyarak onu sultan olarak tanıdı. Ertesi yıl II. Tuğrul, şimdiki Azerbaycan topraklarına geri gönderildi. Bunun için amcasının kızlarından biriyle evlendi. 25 Mayıs 1133'te Haşhaşiler tarafından Atabeg Ak Sungur el-Ahmedli öldürdü. II. Tuğrul 1134'te nihayet öldüğünde, Mesud veraset mücadelesinin gerçek galibi durumuna geldi ve böylece batı İran ve Irak'ın meşru sultanı oldu.

Davud, 1143'te ikamet ettiği Tebriz şehrinde banyo yaparken dört Suriyeli Haşhaşi tarafından öldürüldü.

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Farhad Daftary : The Ismāʿīlīs: They History and Doctrines (1990), s. 356.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • “Selçuklu hakimiyetinden haberler” (Ahbârü'd-davle al-salcūqiyya), ed. ve Clifford Edmund Bosworth tarafından İngilizceye çevrilmiştir, The History of the Seljuq State (2011), s. 68, 70, 74-76.
  • Abu l-Fidāʾ, “İnsanlığın Kısa Tarihi” (el-Mukhtaṣar fī akhbār al-bashar), içinde: RHC, Historiens Orientaux , Cilt 1 (1872), s. 19, 24, 26.
  • 'Izz ad-Dīn Abūʾl-Hasan 'Alī ibn Muhammed ibn al-Athīr, "Mükemmel Chronicle" (Al-Kāmil fī ʾt-taʾrīḫ), içinde: RHC, Historiens Orientaux, Cilt 1 (1872), s. 392-393.
  • 'Izz ad-Dīn Abūʾl-Hasan 'Alī ibn Muhammed ibn al-Athīr, "Atabeglerin muhteşem yönetiminin hikayesi" (Taʾrīḫ al-bāhir fīʾl-dawla al-atābakiyya), içinde: RHC, Historiens Orientaux, cilt 2.2 (1876)), S. 92.
  • Hamd Allah Mustawfi, "Seçilmiş Öykü" (Taʾrīḫ-i-guzīda) : ed. Edward G. Browne tarafından İngilizceye tercümesi olarak, The Ta'ríkh-i-guzída veya Hamdulláh Mustawfí-i-Qazwíní'nin "Tarihini Seç", Bölüm 2 (1913), s. 102-103.