Davraz Dağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Davras Dağı sayfasından yönlendirildi)
Davraz Dağı
Dağların gülü
Davraz Dağı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.637 m (8.652 ft)
ListelenmeUltra zirve
Koordinatlar37°47′4″K 30°45′48″D / 37.78444°K 30.76333°D / 37.78444; 30.76333
Coğrafya
KonumIsparta Merkez, Isparta, Türkiye
SıradağToros Dağları
Jeoloji
Dağ türüTektonik
Türkiye üzerinde Davraz Dağı
Davraz Dağı
Türkiye' deki konumu

Davraz Dağı, Isparta'nın doğusunda, Isparta ve Eğirdir'e 25 km mesafede yer alan, Toros Dağları'na bağlı 2637 m yüksekliğinde kayak turizmine açık bir dağdır. Halk arasında hem Davraz hem de Davras olarak adlandırılır. Davraz Akdeniz Bölgesi'nin Göller yöresinde, Eğirdir ile Kovada Gölleri arasında yükselen ve Isparta Ovasını kuşatan dağ kütlelerinden biridir. Davraz'ın etrafında Gelincik Dağı (2808 m), Dedegöl Dağları Dipoyraz Doruğu (3007 m), Sultan Dağları Gelincikana Doruğu (2612 m) yükselmektedir. Davraz kayak merkezinin de bulunduğu dağın en yüksek noktası 2635 metre ile Ulparçukuru Tepesidir.

Büyük Davraz ve Küçük Davraz isimli iki zirvesi bulunmaktadır. Yılın büyük bölümünde kayak turizmine elverişli olduğu için son yıllarda bu konuda çalışmalar yapılmış ve 2200 metrede kurulan tesislerle adı kayak turizminde sıkça anılır hale gelmiştir.

Davraz Dağı aynı zamanda Türkiye'nin en güzel pistlerine sahip kayak merkezi ve kış sporları merkezlerindendir.

Kış sporları turizm merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de Uludağ, Kartalkaya, Palandöken, Ilgaz, Erciyes, Sarıkamış, Kartepe, Saklıkent gibi Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinin yanı sıra Akdeniz'de Isparta, Eğirdir ve Göller bölgesinde Davraz'da kayak, snowboard, tur kayağı, dağcılık gibi kış sporlarını yapabilmektedir. Davraz Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi; dağcılık sporuna gönül verenlerin, zirve yüksekliği 2637 m olan Davraz Dağındaki yeni gözde mekanını teşkil etmektedir. Doğal dokunun yumuşaklığı ve mükemmel kar kalitesi ile yeni öğrenenlere ve amatör kayakçılara tehlikesiz rotalar, profesyonel kayakçılara ise gönüllerince kayabilecekleri 6 km'ye ulaşan benzersiz parkurlar sunmaktadır.

Dağın yüksek yamaçlarından Isparta Ovasını ve Eğirdir Gölünü değişik açılardan izleme olanağı vardır. Ayrıca dağcılık, botanik gözlemcilik ya da trekking aktiviteleri gerçekleştirebilmektedir.

Davraz kayak merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Davraz kayak merkezinde kar kalınlığı 2 metreye kadar ulaşmakta olup, kayak merkezinde Nisan ortalarına kadar kayak ve snowboard yapılabilmektedir. Davraz Kayak Merkezinde Kuzey Disiplini, Alp Disiplini, Tur Kayağı, SnowBoard, Tele Mark yapılmaktadır. Saatte 1000 kişi taşınabilen 1211 m ve saatte 1000 kişiyi taşıyabilen 1155 m uzunluğunda iki telesiyej tesisi mevcuttur. Alt istasyon yükseltisi 1674 m, üst istasyon yükseltisi 1961 m'dir. 4 km'ye ulaşan uzun parkurlar bulunmaktadır.

Davraz Kayak Merkezi son yıllarda kayak, snowboard, doğal güzellikleri ve mükemmel kar kalitesi amatör ve profesyonel kayakçılara emsalsiz parkurlar sunmaktadır. Eğirdir Gölü ve Isparta ovasını seyrederek kayılabilen çeşitli parkurlarda Kuzey disiplininden Alp disiplinine, tur kayağından snowboard'a kadar tüm kar etkinlikleri yapılabilmektedir.

Mükemmel kar kalitesi ve her seviyede kayakçılar için eşsiz güzellikteki pistleri ile Davraz kayak merkezi, her kış kilometrelerce kayak yapmak mümkündür. Kayak merkezinde 62 yatak kapasiteli ve 150 kişilik restoran bulunduran modern tesisler bulunmaktadır. Yanı sıra, il merkezinde ve Eğirdir ilçesinde bulunan toplam 600 yatak kapasiteli otellerden faydalanmak da mümkündür.

Gerek günübirlik turlar gerekse uzun süreli tatilciler için Isparta İl Merkezine 26 km, Antalya İl Merkezine ise 154 km uzaklıkta olup Süleyman Demirel Havalimanına 58 km mesafesi ile ulaşım problemlerini çözümlemiş durumdadır.

Davraz Kayak Merkezi'nin bulunan kış sporu tesis ve teknik malzemeleri[değiştir | kaynağı değiştir]


• Saatte 1000 kişiyi taşıyabilen 1211 m ve saatte 1000 kişiyi taşıyabilen 936 m uzunluğunda iki teleferik.
• 624 m uzunluğunda teleski (T bar)
• 300'er metrelik 2 adet babylift
• 3 adet dağ kafeteryası
• 280 yatak kapasiteli 4 yıldızlı Sirene Davraz Otel'e ait yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, fitness merkezi, oyun salonları, disko, bowling salonu, 2 adet futbol sahası, tenis kortu bulunmaktadır.
• 62 yatak kapasiteli Selene Davraz Oteli ve otelin 150 kişilik restoranı bulunmaktadır.
• Davraz kayak merkezine 8 km uzaklıkta ve Davraz'ın giriş kapısı olan Çobanisa Köyünde toplam 24 yatak kapasiteli pansiyon bulunmaktadır.
• 5 adet kar motoru
• 1 adet snowtrack
• Kayak ve elbise kiralanabilecek 2 adet, satın almak için ise 1 adet satış yeri mevcuttur.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]