David Sloan Wilson

Vikipedi, özgür ansiklopedi
David Sloan Wilson
Wilson Ocak 2006'da
Doğum1949
Norwalk, Connecticut, A.B.D
EğitimUniversity of Rochester (B.A.)
Michigan State University (Ph.D.)
Kariyeri
DalıEvrimsel biyoloji, Antropoloji
Çalıştığı kurumlarBinghamton Üniversitesi
Evolution Institute
Doktora öğrencileriJonathan Gottschall[1]

David Sloan Wilson (d. 1949, Norwalk, Connecticut, ABD), Amerikalı bir evrimsel biyolog ve Binghamton Üniversitesinde Biyolojik Bilimler ve Antropoloji alanında Emekli Emeritus Profesördür. Yazar Sloan Wilson'ın oğludur ve Evolution Institute'un ve kâr amacı gütmeyen yan kuruluş Prosocial World'ün kurucu ortağıdır.

Evli ve iki kız babasıdır, New York'ta yaşamaktadır. Wilson bir ateisttir ama din hakkında konuya sempati duyarak yazdığını söylüyor.

Akademik kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Wilson, 1971'de Rochester Üniversitesinden yüksek onur derecesi ile mezun oldu. Doktorasını 1975'te Michigan Eyalet Üniversitesinde tamamladı. Wilson daha sonra 1974-1975 yılları arasında Harvard Üniversitesi Biyoloji Laboratuvarlarında Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 1975'ten 1976'ya kadar Witwatersrand Üniversitesi ve Washington Üniversitesinde Zooloji alanında Araştırma Görevlisi olarak ikili bir pozisyonda bulundu. Bu görevin ardından, 1976'dan 1977'ye kadar Güney Afrika Ulusal Matematiksel Bilimler Araştırma Enstitüsü'nde Kıdemli Araştırma Görevlisi olarak çalıştı.

Wilson, Amerika Birleşik Devletleri'ne geri döndü ve 1977'den 1980'e kadar Davis, California Üniversitesinde Çevre Çalışmaları Bölümü'nde Yardımcı Doçentlik yaptı. 1980'den 1988'e kadar Kellogg Biological Station ve Michigan Eyalet Üniversitesi Zooloji Bölümü'nde asistan ve ardından doçent olarak görev yaptı. Wilson, 1988'de New York Eyalet Üniversitesi, Binghamton'da Biyolojik Bilimler Profesörlüğüne terfi etti. 2001 yılında Antropoloji Profesörü olarak ortak bir atama aldı ve 2019 yılında emekli oldu.

Wilson, farklı disiplinleri evrim teorisi altında birleştirmek için Binghamton Üniversitesi'nde Evrimsel Çalışmalar (EvoS) programını başlattı. Programda öğrenciler biyoloji, antropoloji, psikoloji, biyomühendislik, felsefe, din ve din psikolojisi de dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerde evrim temalı dersler almaktadır. Ayrıca zorunlu olan "Evrim Çalışmalarında Güncel Konular" haftalık seminer ve tartışma dersi de vardır. SUNY New Paltz gibi birkaç başka üniversite de benzer bir program başlattı.

Araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Wilson, evrimde grup seçilimi (çok düzeyli seçilim olarak da bilinir) kavramının önde gelen bir savunucularından biridir. O ve Elliott Sober, Unto Others adlı kitaplarında, gen düzeyinde seçilim ve bireysel seçilimin daha ortodoks yaklaşımına meydan okuyan çok düzeyli seçilim kuramı adlı bir çerçeve önerdiler. Bu çerçeve, doğal seçilimin, örneğin bireyler içindeki genler arasında, gruplar içindeki bireyler arasında, çok gruplu bir popülasyon içindeki gruplar arasında ve hatta çoklu ekosistem popülasyonlarındaki ekosistemler (mikrobiyomlar gibi) arasında olduğu gibi iç içe geçmiş bir birim hiyerarşisi üzerinde işlediğini savunur. Her seçilim düzeyi, o düzeyde uyarlamalarla sonuçlanır ve daha düşük düzeylerdeki seçilim tarafından baltalanma eğilimi gösterir. Dolayısıyla bu da çok seviyeli seçim kavramını ortaya çıkarır.

Wilson ayrıca, bir grup olarak kalıcı olarak bağlı olmayan, ancak sahip oldukları etkileşimler nedeniyle ortak bir kadere sahip olan bir grup organizma olan bir özellik grubu kavramını da ortaya atmıştır.

Wilson, kendisini genişletilmiş evrimsel sentezin "coşkulu bir savunucusu" olarak tanımlamıştır.[2]

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wilson, DS (1980). Nüfusların ve Toplulukların Doğal Seçilmesi . Menlo Park, CA: Benjamin/Cummings.
  • Ayık, E. ve Wilson, DS (1998). Başkalarına: Bencil Olmayan Davranışın Evrimi ve Psikolojisi . Cambridge, MA: Harvard University Press.
  • Wilson, DS (2002). Darwin'in Katedrali : Evrim, Din ve Toplumun Doğası . Chicago: Chicago Üniversitesi Yayınları.
  • Gottschall, J. & Wilson, DS, Eds. (2005). Edebi Hayvan: Evrim ve Anlatının Doğası . Kuzeybatı Üniversitesi Yayınları
  • Wilson, DS (2007) Herkes İçin Evrim: Darwin'in Teorisi Hayatlarımız Hakkındaki Düşünce Şeklimizi Nasıl Değiştirebilir . Delacorte Basın.
  • Wilson, DS (2011) Mahalle Projesi: Şehrimi Geliştirmek İçin Evrimi Kullanmak, Her Seferde Bir Blok . Küçük, Kahverengi.
  • Oakley, B., Knafo, A., Madhavan, G. ve Wilson, DS, Eds. (2011). Patolojik Özgecilik Oxford Üniversitesi Yayınları.
  • Wilson, DS (2015) Özgecilik Var mı? Kültür, Genler ve Başkalarının Refahı . Yale Üniversitesi ve Templeton Press.
  • Wilson, DS ve Kirman, A. (2016). Karmaşıklık ve Evrim: Ekonomi İçin Yeni Bir Senteze Doğru . (David Sloan Wilson & A. Kirman, Eds.). Cambridge Mass.: MIT Press
  • Wilson, DS ve Hayes, SC (2018). Evrim ve Bağlamsal Davranış Bilimi: Davranışı Anlamak, Tahmin Etmek ve Etkilemek İçin Bütünleşik Bir Çerçeve . Menlo Park, CA: New Harbinger Press.
  • Wilson, DS (2019) Bu Hayat Görüşü: Darwinci Devrimi Tamamlamak . Pantheon Basın.
  • Atkins, PWD, Wilson, DS ve Hayes, SC (2019). Prososyal: Üretken, eşitlikçi ve işbirlikçi gruplar oluşturmak için evrimsel bilimi kullanmak . Yeni Habercisi
  • Wilson, DS, Geher, G., Gallup, A., & Head, H. (Eds.). (2019). Darwin'in Müfredata Yönelik Yol Haritası: Yüksek Öğretimde Evrimsel Çalışmalar . Oxford University Press, ABD: Oxford University Press ABD.
  • Wilson, DS (2020) Atlas Hugged: John Galt III'ün Otobiyografisi 21 Şubat 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (roman). Redwood Basın.
  • Wilson, DS (2022) A Life Informed by Evolution (anı).

Wilson'ın Darwin's Cathedral adlı kitabı, dinlerin öncelikle kültürel grup seçilimi ile evrimleşen grup düzeyinde adaptasyonlar olduğunu öne sürmektedir. Evolution for Everyone: How Darwin's Theory Can Change the Way We Think About Our Lives adlı kitabı, evrimin günlük olaylara uygulanabileceği çeşitli yolları detaylandırıp ayrıntılı bir şekilde açıklayarak geniş bir kitleye evrimin tanıtımını yapmayı amaçlamaktadır. Binghamton Üniversitesi'nde 2003'ten beri öğretilen "Herkes İçin Evrim" adlı bir ders de vardır.

Wilson'ın genel okuyucu kitlesine yönelik kitabı The Neighborhood Project: Use Evolution to Enhance My City, One Block at a Time (2011), Evolution Institute aracılığıyla Binghamton ve başka yerlerde gerçek dünya ortamlarına evrimsel düşünceyi nasıl uygulamaya başladığını anlatır.

Wilson ve ortak yazarı E. O. Wilson, "Bencillik, gruplar içinde fedakarlığı yener. Fedakar gruplar bencil grupları yener. Geri kalan her şey yorumdur" sözüyle tanınmışlardır.[3] Bu alıntı, "Sosyobiyolojinin Teorik Temelini Yeniden Düşünmek" adlı makalelerinde yer almıştır.

Wilson, Prosocial World'ün tüm konu alanlarında evrimsel bir bakış açısıyla yaklaşan makaleler içeren çevrimiçi dergisi This View of Life'ın baş editörüdür.

Wilson'ın genel okuyucu kitlesine yönelik en son kurgusal olmayan kitabı, 2019'da yayınlanan This View of Life: Completing the Darwinian Revolution'dır. Evrimsel biyolog, günümüzün sosyal ve kültürel kurumlarında evrim teorisinin uygulamalarına paradigma değiştiren yeni bir yaklaşımın ana hatlarını çizmek için onlarca yıllık araştırmalara dayanmaktadır.

Wilson'ın son kitabı ise "Atlas Hugged" adında bir kurgu, Ayn Rand'ın Atlas Shrugged adlı romanına bir yanıt olarak yazılmıştır.[4][5]

Wilson'ın tüm akademik yayınları David Sloan Wilson Arşivinde bulunabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Red in Tooth and Claw Among the Literati" (PDF). Science. 6 Mayıs 2011. 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2012. 
  2. ^ "David Sloan Wilson Interview" 26 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ van der Zee (6 Mart 2012). "Biologist wants to 'make the world a better place'". Guardian. 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Ayn Rand Meets Her Match: David Sloan Wilson Fights Fiction with Fiction". November 2020. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ David Sloan Wilson (2020). Atlas Hugged. The Autobiography of John Galt III. Leesburg, VA. ISBN 978-1-952106-53-8. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]