David Alfaro Siqueiros

Vikipedi, özgür ansiklopedi
David Alfaro Siqueiros
Siqueiros, Héctor García Cobo fotoğrafı, Lecumberri cezaevi, Mexico City, 1960
Genel bilgiler
Diğer ad(ları)José de Jesús Alfaro Siqueiros
Doğum29 Aralık 1896(1896-12-29), Ciudad Camargo
Ölüm6 Ocak 1974 (77 yaşında), Cuernavaca,
Alanıressam
Katıldığı akımlarRealizm, Sosyalist gerçekçilik, Toplumsal gerçekçilik,
Ünlü yapıtlarıYeni Demokrasi, (1945)

David Alfaro Siqueiros (29 Aralık 1896, Chihuahua - 6 Ocak 1974, Cuernavaca), Marksist ideolojiye bağlı kalmış Meksikalı ressam ve muralist. Modern Meksika duvar resmi okulunun üç kurucusundan biriydi (Diego Rivera ve José Clemente Orozco ile birlikte).[1]

Gençliğinden beri politik bir aktivist olan Siqueiros, 1913'te Meksika Devrimi sırasında Venustiano Carranza ordusunda savaşmak için ayrılmadan önce Mexico City, San Carlos Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gördü. Daha sonra Avrupa'da sanat çalışmalarına devam etti.

1922'de Meksika'ya döndükten sonra Siqueiros, Ulusal Hazırlık Okulu'nun duvarlarındaki fresklerin boyanmasına yardım etti ve aynı zamanda sanatçı ve işçi sendikalarını örgütlemeye ve yönetmeye başladı. İspanya İç Savaşı sırasında (1936–39), Cumhuriyetçiler için çeşitli tugaylara komuta etti. Kırk yıldan fazla bir sürede, hayatına işçi sendikası çalışmalarını ve komünist siyasi faaliyetleri, sayısız hapishaneleri ve sürgünleri sığdırdı . Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve birçok Latin Amerika ülkesini öğretim görevlisi ve konuk sanatçı olarak ziyaret etti.

Siqueiros’un büyük duvar resimlerinin çoğu Meksika’daki hükûmet binalarındadır. Duvar resimleri, büyük dinamizm ve kompozisyon hareketi, anıtsal boyut ve canlılık, formların heykelsi muamelesi ve ışık ve gölgenin dramatik etkilerine bağlı sınırlı bir renk aralığı ile ayırt edilir. Siqueiros, çok sayıda sosyal, politik ve endüstriyel değişikliğin sol görüş açısından tasvir edildiği binlerce metrekarelik canlı duvar resimleri üretti. Büyük kamu binalarının dekorasyon sürecini hızlandırmak için boya tabancalarından püskürtülen sentetik cila renklerini yaygın olarak kullandı. Ayrıca en çok bilinenleri Echo of a Cry (1937) gibi görece daha küçük boyutlu pek çok şövale resmi de yapmıştır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020.