Davet (film, 2022)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Davet (film, 2022)
Davet (2022) film afişi
Sinema Afişi
YönetmenJessica M. Thompson
YapımcıEmile Gladstone
YazarBlair Butler
Oyuncular
MüzikDara Taylor
Görüntü yönetmeniAutumn Eakin
KurguTom Elkins
Stüdyo
DağıtıcıSony Pictures Releasing
Çıkış tarih(ler)i26 Ağustos 2022 (2022-08-26) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre104 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$10 milyon
Hasılat$33.7 milyon

Davet, Jessica M. Thompson tarafından yönetilmiş ve Blair Butler tarafından yazılmış 2022 Amerikan korku gerilim filmidir . Filmin ana rollerinde Nathalie Emmanuel ve Thomas Doherty yer alıyor . Bram Stoker'ın Dracula isimli romanından esinlenen film, annesinin vefatının ardından uzun süredir kayıp olan, aile üyeleriyle ilk kez tanışan ve tanıştığı ailenin karanlık sırları keşfeden genç bir kadını konu alıyor.[1]

Filmin orijinal adı The Bride olarak planlanmıştı. Yapımcılığını Sam Raimi ve Robert Tapert'in Ghost House Pictures üstlenmiş ve senaryosunu Butler yazmıştır. Ancak Raimi ve Tapert, program çakışması nedeniyle ayrılmıştır. 2020 yılında filmin yönetmeni, yapımcısı ve filmin yeni ismi belli olmuştur. Oyuncuların değerlendirmesi Mayıs 2021'den, Ekim 2021'e kadar gerçekleşmiştir ve çekimleri 2021 Eylül'de Macaristan Budapeşte'de başlamıştır.

Davet, 26 Ağustos 2022'de Amerika Birleşik Devletleri'nde Sony Pictures Releasing dağıtıcı şirketi tarafından sinemalarda gösterime sokuldu. Eleştirmenlerden genel olarak olumsuz eleştiriler almıştır fakat, Emmanuel'in oyunculuğu övülmüştür. Genel olarak hikâye, senaryo ve korku unsurlarını eleştirildi. Film, 10 milyon dolarlık bir bütçeyle Dünya çapında 33 milyon dolar hasılat yapan bir gişe başarısı yakaladı.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'ta yaşam mücadelesi veren sanatçı Evelyn "Evie" Jackson, en yakın arkadaşı Grace ile birlikte bir catering işletmesinde çalışarak geçimini sağlar. Evie, İngiltere'de Oliver Alexander adında uzaktan bir kuzeni olduğunu keşfederek DNA testi yaptırır. Siyahi bir hizmetçi'den gayrimeşru bir çocuğu olan büyük büyükannesi Emmaline'in skandalını uzaktan kuzeni olan Oliver'dan öğrenir. Onu İngiltere'de yaklaşan bir aile düğününe davet eder. Evie, Whitby'ye New Carfax Manastırı'na gelir ve burada malikanenin lordu Walter De Ville ve uzun süredir malikanenin hizmetçisi olan Mrs. Swift ile tanışır. Ayrıca Alexander ailesinin geri kalanı ve baş nedimeler, arkadaş canlısı Lucy ve Viktoria ile tanışır.

Evie, evde kaldığı süre boyunca yavaş yavaş rahatsız edici olayları fark etmeye başlar. Bir geriye dönüş sahnesinde gösterilen Emmaline'in kendini merdivenden sarkıttığını görür. Hizmetçiler, gölgeli bir figürün saldırısına uğradıkça kaybolmaya başlar. Evie, Walter ile ilgili gerçeği öğrenmeden önce ondan hoşlanmaya başlar. Bu Walter'ın onu eve gelmeden önce araştırdığını bilmeden önce olur. Gerçeği öğrenince onunla yüzleşir ve ayrılmakla tehdit eder, ancak ikisi uzlaşır ve sevişmeye başlarlar.

Aile, Evie'nin gelin ve damatla tanışmayı umduğu bir düğün öncesi prova yemeği düzenler. Fakat Walter, Evie ile evleneceğini duyurur. Uşak Bay Field, bir hizmetçinin boğazını keser ve hizmetçinin kanını bir kaseye döker. Walter, Lucy ve Viktoria'nın daha sonra hizmetçinin kanını içen vampirler olduğu ortaya çıkar. Evie'nin ataları, Alexander ailesi, yüzyıllardır koruma ve zenginlik karşılığında ailelerindeki kadınlarından birisini Walter'ın karısı olmayı teklif eden üç aileden biridir. Emmaline, Walter'ın üçüncü gelini olması gerekiyordu. Ancak insanları öldürmekten duyduğu suçluluk duygusu ve Walter'ın Evie'ye olan aşkı, Evie'nin büyük büyükbabası ve bebek oğlunu kaybetmesi nedeniyle kendini öldürür. Alexander ailesi, Evie'yi bulana kadar Walter ile evlenecek bir kadın bulmakta zorlanmıştır. Viktoria, bir çılgınlık yaparak Evie'yi bir tabutun içine kilitler. Ancak Evie, Bay Field tarafından öldürülen Bayan Swift tarafından serbest bırakılır. Evie kasabaya gelir ve kendilerini Jonathan ve Mina Harker olarak gösteren yaşlı bir çiftten yardım ister. Ancak bu yaşlı çift Walter için çalışıyordur, bu yüzden onu bayıltırlar.

Evie uyandığında kendisini, evin hizmetçilerden biri olan Imogen ve Walter ile bulur. Walter, bir zamanlar "Ejderhanın Oğlu" olarak bilindiğinden bahsederken aslında kendisinin Drakula olduğunun altını çizer. Evie sonrasında Walter'ın Imogen'in bacağını ısırmasını izler ve bayılır. Evie uyanır uyanmaz kendini üzerinde bir gelinlikle koridorda Walter'la evlenmek için yürür şekilde bulur. Yeminlerini etmeyi bitirdiklerinde Evie, Walter'ın kolunu ısırır, kanının hepsini tüketir ve anında bir vampire dönüşür. Düğün şapelini ateşe verir, Walter'ı kalbinden bıçaklayarak onu hızlıca yaşlandırır ve başka bir hizmetçi olan Diya ile kaçar. Öfkeli Viktoria, Diya'nın yardım ettiği Evie'yi pusuya düşürür. Diya kaçtıktan sonra Viktoria, Lucy müdahale etmeden önce Evie'ye tekrar saldırır. Lucy hem Viktoria'yı hem de kendisini bir mızrakla saplayıp ikisini de küle çevirmeden önce iki vampir savaşır.

Kısa bir süre sonra Evie, Bay Field tarafından mızraklı saldırıya uğrar. Bay Field ona Büyük büyükbabasını ve büyükbabasını mızrak ucunu kırıp göğsünden bıçaklayarak öldürmeden önce keşke onu öldürmüş olmayı dilediğini söyler. Daha sonra, onu boğazından yakalayan ve duvarlara tırmanan Walter tarafından kovalanır. Bileğini bir tel makası ile keserek kurtulur ve onu alevlerin içine atar. Walter diri diri yanarken Evie, onun ölümü nedeniyle güçlerini kaybeder ve insan haline geri döner. Malikane alevler içinde kalırken, Evie koşarak uzaklaşır.

İki hafta sonra, Evie ve Grace Londra'da, polise rüşvet verdikten sonra kaçmaya hazırlanan Oliver'ın izini sürer. İki kadın, Evie'yi kandırdığı ve vampirler tarafından işlenen cinayetlere ortak olduğu için onu öldürmeyi planlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca Carol Ann Crawford, Mrs. Swift, Evie'nin hizmetçisi.

  1. ^ TSG Entertainment's first credited film to be co-financed with Sony Pictures under Screen Gems
  1. ^ "'The Invitation': Release Date, Trailer, Cast, and Everything We Know So Far". Collider. 24 Temmuz 2022. 24 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)