Dashi Namdakov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dashi Namdakov
Genel bilgiler
Doğum adıDashi Nima Namdakov
Doğum16 Şubat 1967 (57 yaşında)
Buryat, Çita Oblastı, Rusya
EbeveyniBalzhan ve Buda-Khanda Namdakov
AlanıHeykeltraş
Etkin yıllar1990-günümüz
Sanat eğitimiKrasnoyarsk Devlet Güzel Sanatlar Enstitüsü(1988-92)
Ünlü yapıtlarıAsyanın Merkezi anıtı, Kar leoparı

Dashi Namdakov - Rus vatandaşı heykeltıraş ve sanatçıdır, Rus Sanatçılar Birliği üyesidir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dashi Namdakov, 16 Şubat 1967'de Rusya'nın Çita Oblastı, Ukurik'teki Buryat köyünde doğdu. Tam adı, Buryat'tan 'Şanslı Güneş' olarak geçen Dashinima ('Dashi Nima'). Balzhan ve Buda-Khanda Namdakov'un 8 çocuğunun altıncısıydı.

Dashi'nin ailesi köklerini Darkhan demircilerinin kadim ve saygın bir klanında barındırıyor. Sadece onlar ateşle çalışma emanet edildi - kutsal bir yiğitlik sembolü. Bu tür aileler her zaman en iyi ustaları ürettiler - kuyumcular, ustalar ve sanatçılar.

Dashi, çıraklık işine Ulan-Ude'deki Buryat heykeltıraş Gennady Vasiliev'in sanat stüdyosunda başladı.

1988 yılında Dashi, Krasnoyarsk Devlet Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde çalışmalarına başladı. 1992 yılında mezun olduktan sonra çalışmaya devam etmek için Ulan Ude'ye döndü.

1990'larda Dashi Namdakov, Ulan Ude'de küçük bir mücevher atölyesi açtı. Sberbank'ta çalışan eşinin maaş katkısı ile birlikte bu girişimin tüm gelirlerinin bronzya nasıl harcandığını hatırlatıyor. 'Bronz döküm, tek başına yapılamayan ve ödenmesi gereken eğitimli personel gerektiren karmaşık bir teknolojik süreçtir. Sürecin daha kolay kurgulanması için aramızda daha fazla heykeltıraş olması gerekecekti. ”(2000)

2000 yılında Dashi Namdakov ilk kişisel sergisini Irkutsk Sanat Müzesi'nde gerçekleştirdi. Sergi halkla birlikte büyük bir başarıydı. Birkaç yıl sonra Moskova'da bir sergi açması için davet edildi. Merkez Sanatçı Sanatçılar'daki karma serginin bir parçası olarak Dashi, eserlerini diğer genç Rus heykeltıraşlar arasında sundu. Kısa süre sonra halk Namdakov'un Rus başkentindeki sanatı hakkında konuşmaya başladı. Böylece sanatçı için gerçek göçebe yaşam başladı - 2004'te Moskova'ya taşındı.

2000 yılından beri Buryat sanatçısı, Tokyo ve Pekin'den New York ve Los Angeles'a kadar dünya çapında onlarca sergi düzenledi. Dashi, müzesinde - Devlet Hermitage Müzesi (St. Petersburg, Rusya), Pekin Dünya Sanat Müzesi (PRC), galerilerde - Halcyon Galerisi (Londra, İngiltere), Ulusal Sanat Kulübü (ABD) ) ve hükûmet tarafından başlatılan projelerde yer almıştır.

Namdakov'un eserleri, Devlet Hermitage, St.Petersburg'daki Rus Etnografya Müzesi, Oryantal Sanat Müzesi ve dünyadaki diğer müzelerde bulunan tonozlarda tutuluyor. Dashi'nin ünlü özel koleksiyonerleri arasında politika ve ticaret dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre, Finlandiya, Japonya, ABD, Tayvan ve tabii ki Rusya'dan özel koleksiyonerler yer alıyor. 25 ülkenin kültür kurumları, Namdakov'un fonlarında kendi sanat eserlerine sahip olmaktan gurur duyuyor.

çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]