Dargavs

Koordinatlar: 42°50′K 44°25′D / 42.833°K 44.417°D / 42.833; 44.417
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dargavs
RusçaДаргавс

OsetçeДæргъæвс
Dargavs ve Gizeldon Nehri
Dargavs ve Gizeldon Nehri
Koordinatlar: 42°50′K 44°25′D / 42.833°K 44.417°D / 42.833; 44.417
Ülke Rusya
BölümKuzey Osetya–Alanya Cumhuriyeti
RayonPrigorodny Rayonu[1]
Nüfus
 ([2])
 • Toplam155
Zaman dilimiUTC+03.00

Dargavs (OsetçeДæргъæвс, Dærğævs), Rusya'nın Kuzey Osetya–Alanya Cumhuriyeti'nin Prigorodny Rayonu'nda, Gizeldon Nehri üzerinde bulunan bir yerleşim yeridir. Dargavs, Osetya eyaleti Tagauria'nın merkeziydi.

Ölüler Şehri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dargavs'tan bir fotoğraf

Dargavs köyünün dışında "Ölüler Şehri" olarak adlandırılan bir Alan[3] nekropol alanı bulunmaktadır. Nekropol 99 farklı mezar ve kriptten (kript: mezar odası) oluşmaktadır. Bazı kaynaklara göre kriptlerin en eskisi 12'nci yüzyıla kadar tarihlendirilmekte iken[4] bazı kaynaklar en eski mezarı 14. yüzyıla kadar[5] bazıları ise 16. yüzyıla kadar tarihlendirilebileceğini belirtmektedir.[6] Kompleksin arkasında, tepesi tahrip olmasına rağmen bir kule görülebilmektedir.

Mimari[değiştir | kaynağı değiştir]

Kriptler, tepesinde sivri bir tepe ile içe doğru basamaklı bir şekilde giden eğimli çatılara sahiptir. Daha küçük kriptlerin önde ve arkada düz kenarları vardır, ancak yanlarda içe doğru kıvrılırlar ve kriptlerin en küçüğünün hiç çatısı yoktur.

Duvarlar taş bloklardan oluşmaktadır ve bu yapılar harç kullanılarak, muhtemelen kireç veya kil-kireç karışımı ile inşa edilmiştir. Duvarlarda cesetlerin içine koyulabilmesi için kare yarıklar bırakılmıştır.

Kriptlerin iç tarafında çatıyı tutmak için sivri bir kasık tonoz kompleksleri, daha küçük olanlarda sivri beşik tonozlar görülür.

Daha büyük kriptler 2–4 kat yüksekliğinde olabilir.[3]

Binaların yerleşimi ve konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerleşim ve "plan", bazı kriptlerin seyrek olmasına rağmen, mezarların ve kriptlerin tepelere veya dağlara yakın bir şekilde yerleştirildiği Itum-Kali'deki Nekropollere çok benzer.

En yüksek noktada veya en azından diğer binalardan daha yüksekte, ölüleri gözetlemek için her zaman bir kule bulunurdu. Kriptler ayrıca, bazıları dağın yamacına inşa edilmiş bir şekilde, birbirleriyle bir dizi oluşturacak şekilde dağ tarafına doğru yükselir.

Eski gelenekler ve cenazeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakındaki köy halkı, ölen yakınlarını ve sevdiklerini genellikle arkeolojik keşiflerde keşfedilmiş olan küçük ahşap "teknelere" gömüyorlardı. Köyün yakınlarında gezilebilir nehirler olmamasına rağmen, ölen kişinin ruhunun öldükten sonra geniş bir nehri geçmek zorunda olduğu düşünüldüğü için bunu yaptıkları düşünülmektedir. Ölüler bazı eşyayla birlikte gömülürdü.

Bütün aileleri yok eden bir veba ile karşılaşıldığında, kendilerini gömecek kimse olmayan bazı hastaların aile kriptlerine girip ölümlerini beklediği söylenir.[5][6] Daha seyrek olarak yerleştirilen kriptler, kendilerini gömecek kimsenin olmadığı[4] ya da köyden olmayan insanların gömüldüğü ortak kriptlerdir.[7]

Osetliler ölmüş bir aile üyesi için tepeden bir bozuk para atacakları ve madeni paranın taşa çarpmasının, ölü olanın ruhunun cennete ulaştığı anlamına geldiği için, kompleksin zeminde çok sayıda madeni para bulunur. Bu aynı zamanda her kriptin önündeki küçük kuyularda da yapılabilir.

Mitler ve efsaneler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mezarlıkla ilgili birkaç efsane bulunur, bunlardan biri, içeri girmeye cesaret eden herhangi bir adamın asla canlı çıkmayacağı efsanesidir. Yerlilerin neredeyse hiç oraya gitmemesinin sebeplerinden biri budur.[4][5]

Turizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzun ve zorlu yol nedeniyle bölgeye gelen turist sayısı çok azdır veya hiç yoktur. Vladikavkaz'dan dar yollarda ve birçok tepe aşılarak bir saatte bölgeye erişim sağlanabilmektedir.

Fotoğraf Galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 
  2. ^ Russian Federal State Statistics Service (2011). "Всероссийская перепись населения 2010 года. Том 1" [2010 All-Russian Population Census, vol. 1]. Всероссийская перепись населения 2010 года [2010 All-Russia Population Census] (Rusça). Federal State Statistics Service. 27 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b "Dargavs definition of Dargavs in the Free Online Encyclopedia". Encyclopedia2.thefreedictionary.com. 10 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  4. ^ a b c "Dargavs - City of the Dead". Chill Hour. 18 Ocak 2013. 6 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  5. ^ a b c "Mysterious and magnificent ancient cemetery of North Ossetia — RT News". Rt.com. 11 Haziran 2011. 25 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  6. ^ a b "Dargavs - Russia's City of the Dead | Oddity Central - Collecting Oddities". Oddity Central. 19 Aralık 2011. 7 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2014. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]