Danwon

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kim Hongdo (1745-c. 1806), Danwon olarak da bilinen Joseon Hanedanlığı döneminde yaşamış bir ressamdır. Gwangju Kim Boyu'ndan olan Hongdo, bugünkü Güney Kore'nin Ansan şehrinde, o günün en ünlü hattatlarından biri olan Kang Sehwang tarafından eğitilmiştir. Dohwaseo (ressamlık atölyesi)'nin bir üyesi olarak kraliyet hizmetinde çalışmaya başlamış ve Joseon sarayının resmi görevlisi olmuştur. Ayrıca Kral Jeongjo'nun portresini de çizmiştir.

Danwon, Hollandalı usta ressamlar gibi Kore'nin günlük hayatını resmeden ilk Koreli ressam olarak bilinmektedir. Bundan dolayı resimleri bugün bile Joseon'un günlük yaşantısının estetiğini yansıttığı için de değerlidir.

Danwon, Hyewon ve Owon'la beraber "Three Wons" (Üç Wonlar)'dan biri olarak hatırlanmaktadır. Ayrıca 15. yüzyılın en büyük üç ressamdan biri olan An Gyeon'la, çoğu kez Owon'un çalışmalarında birleşmekteydi.

Danwon'un çalışmaları birçok kişi tarafından hâlâ büyük değer görmektedir. Gençliğini geçirdiği ve sanatı öğrendiği şehir olan Ansan'da anısı kutlanmaktadır. Kendisinden sonra Danwon-gu denilen bölgede Ansan'da yılda bir kez "Danwon Sanat Festivali" düzenlenmektedir. Birçok kamusal alan çalışmalarıyla dizayn edilmiştir.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]