Danse macabre (Saint-Saëns)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Danse macambre (Ölüm dansı), 1874 yılında Fransız besteci Camille Saint-Saëns tarafından bestelenmiş bir senfonik şiirdir.

Danse macabre, Leopold Stokowski yönetimindeki Philadelphia Orkestrası tarafından seslendirilişi (1925)

Şair Henri Cazalis’in bir şiiri üzerine bestelenen eser, Cadılar Bayramı'nda gece yarısı Ölüm'ün ortaya çıkıp sabah horoz ötene kadar keman çaldığı ve ölüleri mezardan çıkıp dans etmeye çağırdığına dair bir efsaneye dayanır. Bestecinin başyapıtı kabul edilir. Filmlerde, sahne eserlerinde, animasyon filmlerinde sıklıkla kullanılmış; edebiyatta yer verilmiştir.[1]

Danse macabre (1922): Adolph Bolm koreografisi bir "görsel senfoni" Adolph Bolm (Gençlik), Ruth Page (Aşk),Olin Howland (Ölüm).

Eser, bir arpın on iki kez Re notasını çalmasıyla açılır ve buna yaylı çalgılar bölümünden gelen yumuşak akorlar eşlik eder. Ardından 'scordatura” (Şeytan Aralığı) denilen bir teknikle akort edilmiş solo keman duyulur.[1] Kemanlardan gelen bir uyarıyla, orkestranın her köşesinden bir hareketlilik dalgası olur. Ksilofon birbirine çarpan kemiklerin sesini yansıtır. Obuanın beş notalık sesi horozun ötüşünü duyurur ve eser huzur içinde biter.[2]

Besteci, piyanist Caroline Montigny-Rémaury'e ithaf ettiği[3] bu eseri 1872'de piyano ve ses için tasarladı, 1874'te bir senfonik şiire çevirdi.[2] İlk seslendirilişi 24 Ocak 1875'te Paris'te Théâtre du Châtelet'de şef Édouard Colonne yönetiminde gerçekleşti.[3] Eser ilk seslendirilişinde insanları çok tedirgin etti ve olumsuz tepkiler aldı; fakat sonradan çok popüler oldu.

Bestecinin arkadaşı Franz Lizst, seslendirildikten hemen sonra eseri solo piyanoya uyarlamış ve 1876'da yayımlamıştır.[3] Ernest Guiraud dört el piyano için, besteci Saint-Saëns'in kendisi ise önce iki piyano için, 1877'de keman ve piyano için eseri uyarladı. 1942'de Vladimir Horowitz, Liszt'in uyarlamasında önemli değişiklikler yaptı. Günümüzde en çok çalınan, bu versiyondur.

Besteci, Hayvanlar Karnavalı adlı suitinin Fosiller bölümüne bu eserden bir alıntı koymuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Orhan, Ezgi (12 Nisan 2021). "Danse Macabre: Yaşasın Ölüm ve Eşitlik". 14 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  2. ^ a b "Ölümünün 100. yılında Camille Saint-Saëns ve Danse Macabre - Konser". 20 Ocak 2022. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 
  3. ^ a b c Systems, eZ; Base, Bru Zane Media. "Danse macabre (Camille Saint-Saëns)". Bru Zane Media Base (İngilizce). 13 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2023. 

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]