Dana dili

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dana dili
Alternatif isimSığır dili
TürüEt yemeği
TipiAna yemek
Kalori218 kcal/125 gr.[1]

Dana dili veya sığır dili, dana veya sığır dilinden yapılan bir et yemeğidir. Dana dili çok yağlı bir yemektir ve içerdiği kalorinin %75'i bu yağdan kaynaklanır.[2] Kanada'nıın özellikle Alberta eyaleti başta olmak üzere bazı ülkeler sığır dili ihraç etmektedir.

Hazırlanışı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dana dilinden yapılmış bir yemek

Dana dili soğan ve çeşitli baharatlarla birlikte tencereye konulur. Yeterince su eklenir. Dil piştikten sonra dilin zarı çıkartılır. Eğer yemek bir sosla birlikte pişirilmişse, bu sos daha sonra köfte gibi yemeklerde yeniden kullanılmak üzere saklanabilir. Dana dilini hazırlamanın bir başka yolu da suyla haşlanmış dana dilini, ayrıca hazırlanmış bir sos eşliğinde fırınlamaktır.

Çeşitli ülkelerin mutfaklarında dana dili[değiştir | kaynağı değiştir]

Zakuski: Dana dilinin Rus mutfağındaki bir sunumu

Dana dili Kuzey Amerika’da kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde özellikle sandviçlerde ana malzeme olarak kullanılmaktadır. Ayrıca dana dili Meksika mutfağı ile Tex-Mex'teki taco ve burrito'larda kullanılmaktadır.[3] Porto Riko mutfağında ise kızarmış (lengua al caldero) ve dolma şeklinde (lengua rellena) servis edilmekte ve tüketilmektedir.

Filipin mutfağından bir dana dili yemeği

Belçika ve Fransa'da haşlanmış sığır dili genellikle Madeira soslu mantarlarla hazırlanır ve genelde bir salata ile servis edilir. Yahudi ve Rus mutfağında sığır dili genellikle ana yemek olarak kullanılmakla beraber, Rus mutfağında salatalarda da tüketilmektedir. Haşlanmış sığır dili Avusturya, Alman ve Polonya mutfaklarında genellikle turp püresiyle birlikte servis edilmektedir.[4] Berlin'de sığır dili yıllardan beri sirke ve et suyu bazlı soslarla marine edilerek servis edilmekte ve ayrı bir tat elde edilmektedir. Japon mutfağında sığır dili Sendai şehri başta olmak üzere genellikle ızgara edilerek tüketilmektedir. Aynı zamanda sığır dili Arjantin, Brezilya, Bulgaristan (tereyağında kızartma), İngiltere, Fransa, Endonezya (Dil güveç), İtalya (Piemonte ve Cenova’da geleneksel bir tarz yemek), Japonya, Kore, Moğol, Nikaragua, İran, Portekiz, Filipin, Romanya, İspanyol ve Türk mutfaklarında (kızartma, kavurma, haşlama veya sandviç şeklinde) da kullanılmaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://www.diyetkolik.com/kac-kalori/dana-dili-pismis/ 1 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dana dili kalori cetveli
  2. ^ "Dana Dili Kalori Cetveli (İngilizce)". 24 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2016. 
  3. ^ "Dana Dili tarifi (İngilizce)". 10 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2016. 
  4. ^ Robert Strybel; Maria Strybel (2005). Polish Heritage Cookery. Hippocrene Books. s. 257. ISBN 9780781811248. 14 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]